İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?
İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır? | Günümüzde çeşitli sebepler ile işten çıkartılan kişiler için bir ödenek devlet tarafından sunulmaktadır. İŞKUR işten çıkartılan kişiler için onlara uygun olan iş olanaklarını sunmakta ve belirli süre içerisinde maaş bağlamaktadır. Yapılan Çalışılan dönemde işsizlik sigortası olarak kesilen ücretler işsiz kalındığı...
Günümüzde çeşitli sebepler ile işten çıkartılan kişiler için bir ödenek devlet tarafından sunulmaktadır. İŞKUR işten çıkartılan kişiler için onlara uygun olan iş olanaklarını sunmakta ve belirli süre içerisinde maaş bağlamaktadır. Yapılan Çalışılan dönemde işsizlik sigortası olarak kesilen ücretler işsiz kalındığı dönemde bir maaş olarak ödenmektedir. Bu ödenekten faydalanmak için en az 3 yıl süre ile çalışılmış olunması gerekmektedir. Bunun yanında işten çıkartılmadan önce de 120 gün prim ödenmiş olması gerekmektedir. İşten çıkartılma sonrası işsizlik ödeneğinden en az 6 ay ile 10 arasında yararlanmak mümkündür. Bu ödenekten yararlanmak için bir diğer şart ise işçinin iş sözleşmesinin işveren tarafından fesih edilmiş olmasıdır. Bir diğer anlatımla işten çıkartma işlemini işverenin yapmış olması gerekmektedir. Tüm bu şartlara uygun olan kişilerin en geç 30 gün içerisinde il veya ilçe İŞKUR müdürlüklerine şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir. Yapılan başvuruda görevli memur işsizlik ödeneğinden yararlanmak ve iş bulunması konusunda yardımcı olunması için bir form doldurtacaktır. Bu forma yapılması istenen meslek ve iş ile özel yeteneklerin doğru şekilde yazılması gerekmektedir. | İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

İşsizlik Maaşının Belirlenmesi Nasıl Oluyor?

İşsizlik maaşının belirlenmesi o dönemki asgari ücret yapılmaktadır. İşsiz kalan kişiler aldıkları brüt ücret üzerinden yüzde 40 oranına kadarını işsizlik maaşı olarak alabilmektedirler. Rakamsal ifade etmek gerekirse, iki bin Türk Lirası brüt maaş alan bir çalışanın alacağı işsizlik maaşı 800 Türk Lirası olmaktadır. Ancak bu işlemde genel bir üst sınır bulunmaktadır. Bu sınır asgari ücretin yüzde sekseni olmaktadır. Yani her durumda asgari ücretin yüzde sekseninden fazla işsizlik maaşı alınması mümkün olmayacaktır. İşsizlik maaşının alınması konusunda uzman olan Ankara avukat veya hukuk bürolarından detaylı bilgilerin alınması da mümkün olabilmektedir. | İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

İşsizlik Maaşı Alma Şartları Nelerdir? | İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

İşsizlik maaşı uygulamasından faydalanmak isteyen kişilerin işten işveren tarafından çıkartılmış olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile işinden kendi isteği ile ayrılan ve istifa eden işçilerin işsizlik maaşı almaları mümkün değildir. İş verenin işten çıkartma konusunda örnek olarak sözleşmenin feshedilmesi, iş yerinin iflas etmesi ve işçi dışında yaşanan nedenler ile işten çıkartılması olmaktadır. Bu şekilde işten çıkartılan kişilerin işsizlik maaşı almaları için bazı şartları da yerine getirmiş olması gerekmektedir. Bunlardan birisi 120 gün prim ödeyerek çalışılmış olmasıdır. İşten çıkartılmadan önce son 120 aksatılmadan prim ödenmiş olması gerekmektedir. Ayrıca son üç yıl içerisinde 600 gün işsizlik sigorta priminin ödenmiş olması gerekmektedir. Tüm bu şartları yerine getirmiş ve sayılan statüye uygun olan kişilerin on aya kadar işsizlik maaşı almaları mümkündür. İşsizlik maaşından yararlanılması için işten çıkartılma tarihinden itibaren 30 gün içerisinde başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru konusunda İŞ KUR il ve ilçe müdürlüklerine şahsen gidilerek bu başvuruların yapılması gerekmektedir. Kuruma gidilememesi durumunda resmi internet sitesi üzerinden de başvuru yapılabilmektedir. | İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

İşsizlik Maaşı Başvuru ve Maaşın Hesaplanma İşlemi

İşsizlik maaşının alınabilmesi ve hesaplanması konusunda en önemli konulardan birisi ödenen primler ve gün sayılarıdır. Bu konuda İş Kanunda belirtilen hükümlere göre işten çıkartılma tarihinden itibaren otuz gün içerisinde başvurunun yapılması şarttır. Bunun yanında kanun içerisinde 120 gün işsizlik primi ödeyen ve 600 gün sigortalı olarak çalışan işçilere 180 gün olarak ödenekten yararlanma olanağı verilmektedir. 900 gün sigortalı olarak çalışan işçilere ise 240 gün olarak ödenekten yararlanma olanağı verilmektedir. 1080 gün sigortalı olarak çalışan işçiler ise 300 gün olarak ödenekten yararlanma olanağı verilmektedir. | İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

Kimler İşsizlik Maaşı Alabilir?

Çalışmakta olduğu içinden kendi istek ve kusuru olmadan çıkartılan işçiler, haklı fesih ile işyerinden ayrılan işçiler bu ödenekten yararlanabilmektedir. Ancak bunlar yanında iş sözleşmesinin feshinden önce son 120 gün prim ödeyen, son üç yıl içerisinde en az 600 gün prim ödeyen ve ayrıca işten çıkartılma tarihinden itibaren 30 gün içerisinde işsizlik ödeneği için başvuru yapan işçiler bu ödenekten yararlanabilecektir.

Kimler İşsizlik Maaşı Alamaz?

İşyerinden kendi isteği ile ayrılanlar, istifa edenler, işverenin haklı feshi nedenleri ile işinden çıkartılanlar, emeklilik için işten ayrılanlar, askerlik görevi için işten ayrılanlar, evlilik nedeni ile işinden ayrılanlar bu ödenekten yararlanamazlar.

Bu haber toplam 146 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara