İşyerinde Psikolojik Baskı Mobbing Davaları Nasıl Görülür? Mobbing dünya genelinde giderek artmaya devam eden bir tür psikolojik şiddet olarak ülkemizde de giderek artan oranlarda uygulanıyor.
İşyerinde çeşitli yöntemler kullanılarak uygulanan, bir veya daha fazla kişiye yönelik olarak sistematik bir biçimde yapılan, buna karşılık fiziksel değil psikolojik olarak uygulanan yıldırma yöntemi veya yöntemleri olarak tarif edilebilir.
Ülkemizde vak’alarıyla sıklıkla karşılaşmaya başlasak ve hatta mobbing ile ilgili davalar yoğunlaşmaya başlamış olsa da doğrudan mobbing için düzenlenmiş bir kanun yoktur.
Bununla birlikte mobbing, insan haysiyeti, şerefi, dini değerleri, ırk ve cinsiyetiyle ilgili aşağılayıcı, sözlü taciz ve benzeri eylemlerle uygulanan mobbing için, bu konularla alakalı farklı kanunlar içerisinde pek çok madde vardır.
Anayasal eşitlik ilkesinden hareketle veya insan şeref, haysiyet ve onurunu korumak amacıyla düzenlenmiş olan kanunlar kapsamında pek çok kanun maddesi ele alınarak görülebilen bir dava türüdür. İşyerinde Psikolojik Baskı Mobbing Davaları Nasıl Açılır.
Türkiye’ de Mobbing Uygulamaları Nelerdir? İşyerinde Psikolojik Baskı Mobbing Davaları
İşverenlerin çeşitli nedenlerde ama en çok da. İşçisine ödeyeceği tazminat ve ödemelerden kaçmak için istifa etmesini sağlamak amacıyla uyguladığı mobbing dışında. Aynı iş yerinde ustabaşı, daha eski çalışan, müdür ve benzeri yetkililer tarafından bir veya birkaç işçiye birden uygulanabiliyor.
Sistemli bir şekilde aşağılama, yok sayma, görmezden gelme, aşağılayıcı sözler söyleme, kızma, bağırma, yaptığı işi eleştirme, özel yaşamını eleştirme, belirli bir engeli veya kusuru varsa alay etme, hakkında dedikodu çıkarma ve benzeri yöntemlerin kullanılması yoluyla işçi üzerinde psikolojik bir baskı ve şiddet uygulanması Mobbing davası açabilmek için yeterlidir. | İşyerinde Psikolojik Baskı – Mobbing Davaları
Mobbing davalarında uygulanan psikolojik baskı ve psikolojik şiddetin boyutu ve içeriği, davacı taraf tarafından ispatlanmalıdır. İşçi eğer yaşananları kanıtlayabileceğini düşünüyorsa, aynı işyerinde çalışmaya devam etmesine gerek yoktur ve istifa edebilir.
Kazanılmış olan hakları dava sonucunda kazanırsa iade edilecektir. Bununla birlikte bu davaların en zor kısmı, uygulanan baskı ve şiddetin kanıtlanmasının zorluğudur.
Aynı işyerinde çalışan tanıkların tanıklıkları etkili bir kanıt olsa da, bu tanıklıklara fazlaca güvenilemez. Uygulanan şiddetin içeriği ve boyutu için en iyi yöntemlerden biri, işçinin delil olarak mahkemede kullanılmasını hedefleyerek, yaşananlarla ilgili detaylı bir günlük tutmasıdır.
Hangi gün? Nerede? Tam olarak ne oldu, ne söylendi, ne yapıldı? Bunlar olurken kimler vardı ve benzeri şekilde detaylı olarak verilerin tutulması, mobbingle ilgili mahkemeye iyi bir delil olarak sunulabilir.
Mobbing geniş kapsamıyla kişinin kişilik haklarına yapılan bir saldırı olduğu için, Türkiye Anayasası ve yanı sıra düzenlenmiş pek çok kanun kapsamında uygulanan suçlar olarak da değerlendirilmelidir.
Bu kapsamda pek açıdan ele alınması gereken bir dava türüdür. Ve bir iş hukuku avukatın uzmanlığı hem davanın kazanılması ve ham de davacı için en fazla hak kazanımlarının elde edileceği yöntemi belirleyebilmek açılarından önemlidir. Olayların kanıtlanması ve sürecin doğru bir şekilde işleyebilmesini sağlamak için, bir avukatın uzmanlığından yararlanmanız önemlidir. İİşyerinde Psikolojik Baskı Mobbing Davaları bilgiler.
SORULAR
Merhaba ozel güvenlik gorevlisiyim kimligimi anlamadan once danisman olarak calistim 6 7 once bu mart in 3 de ozel güvenlik gorevlisi olarak sgk cikis giris yapmislar ve benden habersiz is akdi feshi yapilmis .
Bu mayisin 1 inde projemiz bitmekte olup yeni gelen firmayla anlastik bana denilen sey istifa edim oyle yeni firmaya gidebilirsin yoksa cikisini yapmayiz dediler bu konuda ne yapmaliyim.
Ayrica cikis giris yapıldığı icin sgk şikayette bulundum