Kamulaştırma davası zamanaşımı, Kanunlarca yetkili herhangi bir kamu kurumu ya da kamu tüzel kişilerinin kamu yararı gözetildiği durumlarda özel mülkiyeti bulunan bir taşınmaza el koyması işlemine kamulaştırma denir.
Kamulaştırma Davası Zamanaşımı
Kamulaştırma süreçleri, özel mülkiyet sahibinin ikna edilmesi ya da kamulaştırma davaları açılması yöntemiyle ilerler.
Kamulaştırma davası zamanaşımı, malikler ve mirasçılar için 20 yıldır. Yapılacak olan tüm hukuki itiraz ve dava açma hakları 20 yıllık sürenin ardından düşmektedir.
Kamulaştırma süreci nasıl ilerler?
Öncelikli olarak kamulaştırılmasında kamu yararının söz konusu olduğu bir taşınmaz için kamulaştırma kararı çıkartılır ve tapu müdürlükleri aracılığıyla ilgili taşınmaz için kamulaştırma şerhi konur.
Ardından kamulaştırma kararını alan kurum tarafından bir kıymet takdir komisyonu görevlendirilerek, kamulaştırılacak olan taşınmazın bedeli belirlenir. Belirlenen bedelle mülk sahibinin ikna edilebilmesi ve kamulaştırma sürecinin sonuçlandırılması için bir uzlaştırma komisyonu kurulur.
Mülk sahibi 15 gün içerisinde ulaştırma komisyonuna başvuru yapmasıyla kıymet takdir komisyonunca belirlenen bedel üzerinden pazarlık görüşmeleri başlar ve görüşmelerde anlaşma sağlanamazsa konu kamulaştırma davasına dönüştürülür.
İkna ile olmazsa kamulaştırma davası açılır
İkna yöntemiyle anlaşma sağlanamadığı durumlarda kamulaştırma kararı alan idare tarafından asliye hukuk mahkemesine başvurarak kamulaştırma davası açar. İdarenin başvurusunun ardından en geç 30 gün içerisinde duruşma günü verilir.
Duruşma esnasında mahkeme ilk belirlenen kamulaştırma bedeli üzerinden tarafları uzlaşmaya davet eder. Malik uzlaşmayı kabul etmezse 10 gün içerisinde bilirkişi, idare temsilcisi maliklerin katıldığı bir keşif yapılır. Bilirkişi raporu mahkemeye sunulur ve ilk duruşma tarihinden 30 gün sonrası için ikinci duruşma tarihi verilir.
İkinci duruşmada bilirkişi raporuyla belirlenen kamulaştırma bedeli açıklanır ve tarafların itirazları varsa görüşülür. Yine anlaşma çıkmazsa mahkeme 15 gün içerisinde gerektiği durumlarda yeni bir kamulaştırma bedeli tespiti isteyebilir.
Son olarak belirlenen tüm kamulaştırma bedellerinde anlaşma sağlanamazsa hakim tarafından tüm deliller, bilirkişi raporları dikkate alınarak bir bedel açıklanır. Bu bedel peşin olarak malikin hesabına yatırılarak ilgili taşınmaz kamu idaresi adına tescil edilir.
Kamulaştırma davası zamanaşımı süreleri
Kamulaştırma süreçleri ikna yöntemiyle ya da kamulaştırma davaları ile kesinleştirildiği tarihten itibaren, malik ya da mirasçılarının kamulaştırma davası zamanaşımı süresi 20 yıldır. Kamulaştırma davası zamanaşımı süresi olan 20 yıl geçtikten sonra kamulaştırma işlemi için tüm dava hakları düşer.
Kamulaştırma Kanunundan doğan tüm anlaşmazlıkların Adli Yargı’da çözümlenmesi gerekenleri, taşınmaz malın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemelerinde “Basit Kamulaştırma Kanunundan doğan tüm anlaşmazlıkların Adli Yargı’da çözümlenmesi gerekenleri, taşınmaz malın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemelerinde “Basit Yargılama Usulü” ile görülür.
Makalemizde Kamulaştırma Davası Zamanaşımı konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Boşanma Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.
SORULAR
Merhaba, annanemin evinin 107 m2 si istimlak edilerek yola gitti, 91 yılında istimlak bedeli olarak belirlenen rakam çok düşük olduğundan annem belediyeyi mahkemeye verdi kararın ne şekilde çıktığını bilemiyoruz sonrasında annem vefat etti belediyeye bu konuyu sorduğumda elinizde karar var mı dediler mahkemeden eski kararları bulabilirsem zamanaşımı varmıdır ev elimizden gitti hiçbirşey almadık. Bundan sonrası için bişey yapabilir miyiz?