Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tazminat

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tazminat
Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tazminat | Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tazminatı Trafikte çeşitli nedenlerle kazaya karışan araçlarda şüphesiz maddi hasar meydana gelecektir. Bu nedenle maddi hasarsız bir trafik kazasından bahsetmek mümkün değildir. Bazen çok küçük hasarlar bazen de aracın tamamen çöp olarak rapor almasına kadar giden ağır maddi hasarlı trafik kazaları...
Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tazminat Başvuru ve Dava Nasıl Olur?Trafik kazalarında maddi ve manevi tazminat davası açılabilir. Bu davalar zarara uğrayan kişi tarafından kazaya sebebiyet veren kişiye açılır. Maddi hasarlı trafik kazası tazminat davası açılabilmesi için en az bir motorlu aracın bulunduğu bir kazanın gerçekleşmiş olması şarttır. ,Ayrıca bu kazadan ölüm yaralanma gibi zararların da olması gerekir. Bu zarar yalnızca bedenen değil, üçüncü kişinin evine, aramasına ya da bir malına da verilmiş olabilir. Bu gibi durumlarda da tazminat söz konusu olacaktır.

Trafik Kazalarında Tazminat Davasında Davalı Kimdir?

Bir trafik kazası meydana geldiğinde kazaya neden olan kişinin hatalı olduğu tespit edilirse kendisine karşı tazminat davası açılabilir. Ancak trafik kazalarında maddi tazminat kimden istenir sorusuna verilebilecek yanıt araç sürücüsü olduğu kadar aracın sahibi de olabilir. Şayet aracın sürücüsü ve aracın sahibiyle işleteni farklı kişilerse bu tazminatta onlarında sorumluluğu olur.

Trafik Kazalarında Tazminat Davalarında Görevli Mahkeme

Zararın meydana geldiği bir trafik kazası yaşanması durumda açılacak olan maddi ve manevi tazminat davalarında yetkili mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi’dir. Fakat tazminat davası trafik sigortası yapan şirkete açılacaksa da bunun için de görevli olan mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesi olarak belirlenmiştir.

Trafik Kazalarında Tazminatı Doğuracak Zararlar

Bir trafik kazasında ölüm ya da yaralanmalar yaşanmışsa bu kazadan sorumlu olan kişiye karşı tazminat talebinde bulunabilir. Ölüm söz konusuyla tazminatı ölen kişinin yakınları talep edebilir. Ancak yaralanmalarda davayı bizzat yaralanan açması gereklidir. Yalnızca ağır bedensel yaralanmalarda zarara uğrayan kişinin yakınları davayı açabilir. Trafik Kazalarında Tazminatın Miktarı Nasıl Belirlenir? Trafik kazası tazminat hesaplaması yapılabilmesi için meydana gelen zararın boyutu incelenmelidir. Her trafik kazasında aynı miktarda tazminat verilmesi söz konusu değildir. Tazminatı etkileyen faktörlerden de bazıları şunlardır:
  • Kazaya karışan kişilerin hem sosyal hem de ekonomik durumları,
  • Kazanın nasıl yaşandığı,
  • Kasıt olup olmadığı,
  • Kazadaki tarafların kusur oranları.
Tüm bunlar göz önüne alınarak mahkeme bir incelemede bulunur. Sonrasında tarafların ve kusurun durumuna bakarak buna göre tazminat miktarını da belirler.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tazminatı

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tazminat, Trafikte çeşitli nedenlerle kazaya karışan araçlarda şüphesiz maddi hasar meydana gelecektir. Bu nedenle maddi hasarsız bir trafik kazasından bahsetmek mümkün değildir. Bazen çok küçük hasarlar bazen de aracın tamamen çöp olarak rapor almasına kadar giden ağır maddi hasarlı trafik kazaları yaşanması mümkündür. Tüm bu kazalarda önemli olan araçların gerekli evraklarının olup olmamasıdır. Herhangi bir yaralanma ya da ölümle sonuçlanmayan kazalarda trafik sigortası, kasko, sigorta gibi araç güvenceleri varsa maddi hasar karşılanacaktır. Bir de aracın değer kaybettiğini gösteren bir rapor yer alacaktır ki bu da size dava açma hakkı sunacak karşı taraftan aracın kaybettiği değeri tazminat olarak talep etme hakkınız doğacaktır.

Sigorta ya da Trafik Sigortası Ne Demektir?

Sigorta aracın herhangi bir kazaya karışması durumunda maddi hasarını karşılayan bir güvencedir. Aynı şekilde trafik sigortası ya da sigorta kavramları anlamsal olarak fark göstermediğinden bir araca yapılan her sigortanın trafik sigortası olduğunu söylemek yanlış olmaz. Sigorta Türkiye sınırları içerisinde aracın trafiğe çıkması için zorunludur. Sigortasız araçlar herhangi bir kazaya karışsın karışmasın cezaya tabii tutulacağından trafiğe çıkmaları sakıncalıdır. Sigorta yıllık ya da birkaç aylık olarak hazırlanabilir. Sigortalar özel şirketler ya da bankalar tarafından yapıldığından yenileme ya da süresini devam ettirme işlemleri de sizlerin kontrolünde olacaktır. Bir araca sigorta yapılırken şu noktalar önem taşıyacaktır:
  • Araç markası sigortanın ilk konusudur. Sigorta yapılırken aracın değerine göre fiyat biçilecek aynı zamanda modeli de değerde önem arz ettiğinden aynı marka araçlarda dahi model farklılığı dolayısıyla sigorta fiyatları değişiklik gösterecektir.
  • Sigorta şirketleri aracın sahibinin yaşını da bu noktada bir belirleyici olarak koymuştur. Kişinin yaşı genç ise sigorta primi artarken orta yaşlarda daha azalacaktır.
  • Sigorta yapılırken aracın daha önceden kazaya karışıp karışmadığını gösteren bir rapor gereklidir. Çünkü kaza da sigorta primlerinde oldukça etkili olmaktadır.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tazminat ve Kasko Kapsamı

Kasko sigortadan farklı olarak her türlü arıza ya da kazada aracın değerini kaybetmemesi için gerekli olan tüm masrafları karşılar. Ama kasko da sigorta primine göre daha pahalı olmaktadır. Özellikle sıfır araç alan kişilerin yaptırdıkları kasko aracın her parçasını kapsar ve orijinal parçalarla değiştirilmesi için gerekli olan maliyeti karşılar. Sigortada bu durum arızalarda ya da kaza dışında olan sorunlarda geçerli olmadığından kaskonun daha kapsamlı olduğu söylenebilir. Trafiğe çıkmak için zorunlu olan sigortadır, kasko isteğe bağlı yapılır. Araç her kazada değer kaybedeceğinden karşı tarafa tazminat açma hakkınız saklıdır. Makalemizde Maddi Hasarlı trafik kazası avukat konulu makaleye bilgi için yer verilmiştir. Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tazminat konusunda daha geniş bilgi için avukat desteği alınız.

Bu haber toplam 399 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara