Mahkeme Kararı ile İcra Takibi Nasıl Yapılır?

Mahkeme Kararı ile İcra Takibi Nasıl Yapılır?
Mahkeme Kararı ile İcra Takibi Nasıl Yapılır Hukuk Mahkemesi tarafından lehinize verilmiş ve para borcunu içeren bir mahkeme kararı varsa, bu kararın verilmesine müteakip sonra, karşı tarafın bu yaptırımı ve parayı ödemeyeceğini düşünüyorsanız; bu mahkeme kararı (ilam) ile icra takibi başlatarak almanız gereken parayı icra yoluyla alabilirsiniz. Yalnızca para borcu...
Mahkeme Kararı ile İcra Takibi Nasıl Yapılır konusu, Borçlu ve alacaklı arasındaki ilişkilerin düzenlendiği icra iflas hukukunda en temel kavramların başında icra takibi gelir. Borçlunun borcunu ödemediği durumlarda alacaklının sahip olduğu kanuni hakların başında gelen icra takibi, icra müdürlüklerine yapılan başvuru ile gerçekleştirilir. Alacağına ilişkin deliller ile icra müdürlüğüne gidilmesi durumunda, icra müdürlüğü ilgili borcun ödenmesi için çağrı niteliği taşıyan ödeme emri gönderilir. İlamlı icra takibi yani mahkeme kararı sorasında başlatılan icra takibinde ödeme emri yerine borçluya icra emri gönderilir.

İcra takibi türleri nelerdir?

İcra iflas hukukunda geçerli olan 3 farklı türde icra takibi söz konusudur. Bunlar, mahkeme kararı gerektirmeyen ilamsız icra takibi, mahkeme kararıyla başlatılan ilamlı icra takibi ve kambiyo senetlerine bağlı olarak başlatılan icra takibidir. İlamsız icra takibinde taraflar arasında yapılan sözleşmeler (kira sözleşmesi, satış sözleşmesi gibi) icra takibi başlatılması için yeterlidir.

İlamlı icra takibi nedir?

Alacaklının elinde bir mahkeme kararı bulunduğu durumlarda ilamlı icra takibi başlatalı bilinirken, burada icra takibi yapılacak şeyler paradan farklı şeyler olabilir. Örneğin taşınmazların tahliyesi sebebiyle, velayet davalarından sonraki süreçlerde çocukla şahsi münasebet tesisi gibi durumlarda ilamlı icra süreçlerinden bahsedilebilir.

İlamlı icra takibi nerede başlatılır?

İlamlı icra takipleri, tüm icra müdürlüklerine verilecek olan bir dilekçe ile başlatılabilir. Dilekçeye ilgili mahkeme kararının da eklenmesi gerekir. Mahkeme kararının varlığı nedeniyle ilamlı icra takibine borçlunun, birkaç istisna dışında itiraz etme hakkı yoktur. İcra müdürlüğüne usulüne uygun yapılan başvurunun ardından borçluya icra emri gönderilir.

İlamlı icra takibinde zamanaşımı süresi ne kadardır?

Mahkeme kararının ardından 10 yıllık zamanaşımı süresinde icra takibi başvurusu yapılmalıdır. Bu sürede başvurulmayan icra takiplerinde alacaklının hakkı düşecektir.

Mahkeme kararı kesinleşmeden ilamlı icra takibi başlatılırsa ne olur?

İlamlı icra takibinin temel dayanağını mahkeme kararı oluşturduğu için ilgili karar kesinleşmeden icra takibi başlatılması söz konusu değildir. Eğer ilam kesinleşmeden bir icra takibi başlatıldıysa, borçlunun süreci icra mahkemesine taşıma hakkı vardır. Bu durumda da icra mahkemesinde ilamlı icra takibinin iptal edilmesi ve durdurulması yönünde karar verecektir.

Mahkeme Kararı ile İcra Takibi Nasıl Yapılır

Hukuk Mahkemesi tarafından lehinize verilmiş ve para borcunu içeren bir mahkeme kararı varsa, bu kararın verilmesine müteakip sonra, karşı tarafın bu yaptırımı ve parayı ödemeyeceğini düşünüyorsanız; bu mahkeme kararı (ilam) ile icra takibi başlatarak almanız gereken parayı icra yoluyla alabilirsiniz. Yalnızca para borcu değil; bir işin yapılması, bir eşyanın veyahut da bir çocuğun dahi teslimi bu tür icra takibine konu edilebilecektir. Mahkeme kararının icraya konu olması için dava konusuna göre kesinleşip kesinleşmemesi durumuna göre icra takibi değişmektedir. Mahkeme tarafından nafaka gibi belli dönemlerde ödenmesi gereken borçlar oluştuğu takdirde, mahkeme kararı vermesinden itibaren her döneme ilişkin olarak icra takibi yapılabilecektir. Mahkemenin bizzat kendi inisiyatifiyle verdiği kararlar haricinde, mahkeme huzurunda yapılan sulh, kabul ve feragatle kayıtsız ve şartsız para borcu içeren noter senetleri de ilamlı icraya dayanak olabilmektedir. Makalemizde Mahkeme Kararı ile İcra Takibi Nasıl Yapılır, konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Boşanma Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 423 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara