Nafaka Nasıl Alınır? Belirlenir? Ödenir? Kalkar? Türk Medeni Kanunu çerçevesinde evlilik birliğini sürdürememesi dolayısı ile gerekli koşullara haiz olunması koşuluyla boşanma davası açılabilmektedir.
Boşanma davalarının devamı sırasında ya da boşanma davasının boşanma kararı ile sona ermesinin ardından maddi açıdan zorluk yaşayacak olan tarafa bağlanan ve her ay ödemesi yapılması gerekli olan ödeme olarak ifade edilen nafaka, farklı türlerde uygulandığı gibi her nafaka türünün kendisine özel koşulları kanun çerçevesinde belirlenmiştir. Nafaka alınabilmesi içinde bu şartların yerine getirilmesi gerekliliği bulunur.
Bu yüzden günümüzde nafaka nasıl alınır sorusu için verilen yanıtlar nafaka türlerine göre değişkenlik göstermektedir. 3 tür olan nafakanın türleri ise;
şeklindedir.
Tedbir Nafakası Nasıl Alınır?
Türk Medeni Kanunu tarafından verilen hak çerçevesinde açılan boşanma davalarının devam ettiği süreç içerisinde maddi yönden zor duruma düşecek olan tarafa verilecek olan nafaka türü olan tedbir nafakası çerçevesinde söz konusu zor duruma düşecek olan eş tarafından davanın görüldüğü Aile Mahkemesi hakimine talepte bulunması gerekmektedir.
Günümüzde bu nafaka türünde talep yoğun olarak kadınlar tarafından gerçekleştirilir. Özellikle de çalışmayan kadınların boşanma davasında bu nafaka türünü talep etmeleri en doğal hakları olurken, tedbir nafakası türü geçici bir nafaka türüdür ve tedbir nafakasının ödenmesi boşanma davasının neticelenmesi ile birlikte sona ermektedir. Nafaka Nasıl Alınır?
Yoksulluk Nafakası Nasıl Alınır?
Türk Medeni Kanunu çerçevesinde Aile Mahkemeleri’nde görülen boşanma davalarında kararın kesinleşmesi ardından alımı mümkün olan bir nafaka türü olan yoksulluk nafakası, evlilik birliği sürerken maddi bir gelire sahip olan ancak boşanma ardından bu gelirden mahrum kalan ve yoksulluğa düşen eşin ihtiyaçlarının karşılanabilmesini hedeflemektedir.
Boşanmaya yol açan söz konusu konuda eşinden daha düşük seviyede kusura sahip olunması veya kusursuz olunması halinde bu nafaka türünden yararlanılabiliyor. Bu çerçevede de kanun kapsamında eşinden daha fazla kusura sahip olan eşlerin yoksulluk nafakası alabilmesi pek mümkün değildir.
Yoksulluk nafakası hakkından yararlanılabilmesi için boşanma davası sürecinin en uygun şekilde yerine getirilebilmesi gerekir. Bunun yanı sıra günümüzde yoksulluk nafakası için önemli bir şart olan kusur durumunun her iki eş açısından da eşit çıkması durumunda, mahkeme hakimi tarafından boşanma davası sonrası yoksulluğa düşecek olan eşe yoksulluk nafakası verilmesi kararını verebilmektedir. Nafaka Nasıl Alınır?
İştirak Nafakası Nasıl Alınır?
Boşanma davaları ardından çocuk ya da çocukların bakımına gereklilik teşkil eden maddi desteğin oluşturulabilmesi için ödenmesi gereken nafaka türü olan iştirak nafakası, halk arasında yaygın olarak çocuk bakımı nafakası olarak da bilinir.
Bu noktada diğer nafaka türlerinden farklı olarak iştirak nafakası türünde hak sahibi olunabilmesi için tek şart çocuk ya da çocukların velayetinin alınmış olmasıdır. Bu noktada tüm nafaka türlerinde ödemesi yapılmasına hükmedilecek nafaka türüne göre nafaka nasıl belirlenir sorusunun yanıtları koşullar çerçevesinde değişkenlik gösterir. Nafaka Nasıl Alınır?
Nafaka Nasıl Alınır? Belirlenir? Ödenir? Kalkar? Sıkça Sorulan Sorular
BOŞANMA DAVASI – GEREKÇELİ KARARDA ERKEĞE İZAFE EDİLEN KUSURLU DAVRANIŞA KADININ DİLEKÇESİNDE VAKIA OLARAK DAYANMADIĞI.
KADININ BOŞANMAYA SEBEBİYET VEREN VAKIALARDA TAM KUSURLU BULUNDUĞU. KADININ YOKSULLUK NAFAKASI TALEBİNİN REDDİ GEREĞİ.
ÖZET: Mahkemece, gerekçeli kararda davacı erkeğe izafe edilen kusurlu davranışa, davalı kadın cevap dilekçesinde vakıa olarak dayanmamıştır.
Mahkemece, usulüne uygun şekilde ileri sürülmeyen ve dayanılmayan vakıa davacı erkeğe kusur olarak yüklenemez. Gerçekleşen bu duruma göre; davalı kadının boşanmaya sebebiyet veren vakıalarda tam kusurlu bulunduğu anlaşılmakla boşanmaya sebebiyet veren vakıalarda tam kusurlu eş yararına yoksulluk nafakası verilemez.
Bu husus gözetilmeden davalı kadın yararına koşulları oluşmadığı halde, yoksulluk nafakasına hükmedilmesi doğru olmayıp, bozmayı gerektirmiştir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?