Ölen İşçinin Kıdem Tazminatı Ne Olur?
Kıdem tazminatı işçilerin bir işyerinde bir sene veya daha fazla çalışmalarının sonrasında kendilerine ödenen ücretlerdir. Buna ek olarak işçinin ölümü halinde de işçinin geride bıraktığı yasal mirasçılarına karşı hak sahipliği ilkesinden hareketleri mirastan aldıkları paylarla oranlı bir şekilde kıdem tazminatlarının ödenmesine karar verilmektedir.
İşçinin ölümünün ardından işçinin ardından kalan yasal mirasçılar ve hak sahiplerinin kıdem tazminatını alabilmesi için öncelikle en az bir yıllık çalışma şartı olan kıdem tazminatının temel şartının sağlanmış olması gerekmektedir. Bunun gerçekleşmediği hallerde işveren kıdem tazminatını ödemeyebilir.
İşçinin ne sebepten öldüğü ise kıdem tazminatının verilip verilmemesinde önemli olmamaktadır. Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenmiş olan maddelerle birlikte ölen işçinin geride kalanlarından öncelikle eşlerine ve ergin olmayan çocuklarına ödeme yapılması gerektiği koruma altına alınmıştır.
Eğer her ikisi de bulunmuyorsa bu durumda işçinin geçimini üstlendiği anne ve babası bunların da bulunmadığı hallerde ise ergin ve eğitimine devam etmekte olan çocuklara kıdem tazminatı ödemelerinin yapılması kararlaştırılmaktadır.
Burada temel dikkat edilmesi gereken nokta işçinin hayatta olduğu dönemde tüm bu kişilerin bakımını üstlenmiş olmasıdır. Yani işçi eğer hayattayken anne ve babasının geçimini üstlenmiyorsa bu durumda kıdem tazminatı ödemesinin anne ve babaya yapılması mümkün değildir. Çocuklar için de çocukların eğitime devam edip etmeyecekleri dikkate alınarak bir karar verilir. Kanunlarla bakmakla yükümlü olduğu tespit edilmiş olan her bir kişi için ölüm tazminatı talebinde bulunmak mümkün olacaktır. | Ölen İşçinin Kıdem Tazminatı
Ölüm Halinde Kıdem Tazminat Hakkından Kimler Yararlanabilir?
Olayın gerçekleşmesine bağlı olarak özel kanunlarla aksi yönde bir durum ortaya çıkmamışsa özel kanunlardaki düzenlemelere sadık kalınarak ödemelerin yapılması sağlanıyor. Özel kanunlarda düzenleme yapılmadığı hallerde ise Borçlar Kanunu düzenlemelerine göre hüküm verilmesi mümkün oluyor.
Buradan hareketle Deniz İş Kanunu’na bağlı şekilde çalışmakta olan kişiler ve 4875 sayılı İş Kanunu’na bağlı olarak çalışmakta olan kişiler 6098 sayılı Yeni Türk Borçlar Kanunu’na bağlı kişiler ile birlikte ödeme alabilecek. Ödemeleri alabilecek olan kişiler ise ölen kişinin bakmakla yükümlü olduğu eşi, ergin olmayan çocukları ya da anne ve babası ile bakmakla yükümlü olduğu diğer tüm kişiler olabilecek. | Ölen İşçinin Kıdem Tazminatı
Kıdem Tazminat Miktarının Ne Kadar Olacağı Nasıl Belirleniyor?
Kıdem tazminatlarının her haldeki şartlarına bağlı olarak yapılacak ödemelerde işçinin çalışma sürelerinden hareketle bir miktar belirleniyor. Burada ölen kişinin hizmet süresi 5 yıldan az ise bir aylık ücret karşılığında eğer daha uzun süreyle hizmet süresine sahipse iki aylık ücret tutarında kişiye ücret ödemesi yapılmasına karar veriliyor. | Ölen İşçinin Kıdem Tazminatı
Kıdem Tazminatı Almak İsteyenlerin Nereye Başvurması Gerekiyor?
Ödemelerin işveren tarafından ölen kişinin vefatından belirli bir süre sonra yapılması gerekmektedir. Bu ödemelerin yapılmadığı hallerde ölen işçinin yakınları tarafından iş mahkemesinde dava açmak üzere hakların talep edilmesi söz konusu olabiliyor. Ölüm tazminatı olarak daha sıklıkla adlandırılan bu ödemeler kıdem tazminatından ayrı bir şekilde hesap edilerek kişilere veriliyor.
Kıdem tazminatı ile arasında herhangi bir ilişki bulunmayan işçinin ölümüne bağlı yapılan ödemelerin ayrıca hesaplanması gerekmektedir. Birbirinden bağımsız bir şekilde hesaplanması gereken bu ödemelerde hak kayıplarının yaşanması halinde ödemeyi alacak olan kişiler yine mahkemeye başvurarak haklarını alabiliyorlar. | Ölen İşçinin Kıdem Tazminatı
Diğer makalelerimize Ankara avukat sayfamızdan göz atabilirsiniz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?