Romanya Boşanma Tanıma Tenfiz | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Romanya Boşanma Tanıma Tenfiz

Romanya Boşanma Tanıma Tenfiz

Romanya Boşanma Tanıma Tenfiz, Romanya Boşanma Tanıma Tenfiz Dilekçe Örneği, Romanya Boşanma Tanıma Tenfiz Yetkili Mahkeme, Romanya Boşanma Tanıma Tenfiz Vekaletname, Romanya Boşanma Tanıma Tenfiz Gerekli Belgeler.

Romanya boşanma tanıma davası açılması için çiftlerin ilk önce Romanya mahkemeleri tarafından verilmiş olan kesinleştirilmiş kararın ellerinde bulundurulması gerekir.

Yabancı mahkemeler tarafından alınan kararların ülkede geçerli olması doğrudan gerçekleşmez. Bunun için çiftlerin tanıma davası açma zorunluluğu bulunur. Boşanma davasının ekonomik yönleri bulunması halinde tanıma davası ile birlikte tenfiz davası da önem taşır.

Romanya Boşanma Davasının Türkiye Mahkemelerine Tanıtılması

Romanya boşanma tanıma tenfiz açılmasının temelinde yurt dışı mahkemesi tarafından alınmış olan bir kararın Türkiye hukuk kurallarına göre incelenip, yurt içi sınırlarında da kabul edilmesi bulunur.

Yurt dışında boşanmış olan kişiler genellikle tanıma davası süreci hakkında bilgi sahibi olmadıklarından dolayı, yeni bir evlilik talebi ile Nüfus Müdürlükleri’ne başvurdukları zaman şaşkınlık içerisinde evli olduklarını öğreniyorlar. Yabancı mahkemeler boşanma kararı verirken kendi hukuk kurallarını dikkate alarak karar verirler. Bu nedenle Türk kanunlara göre kararın incelenmesi gerekmektedir.

Romanya Boşanma Davalarında Nafaka ve Tazminat Durumları

Tanıma davası nedir diye merak eden kişiler, araştırmaları sırasında tanıma davası ile birlikte tenfiz davalarına rastlayacaklardır. Tenfiz davaları da tanıma davaları gibi, tanıtma davalarıdır. Fakat tenfiz davalarında konu genellikle ekonomik yönlü olmaktadır. Boşanma davalarında evliliğin sona erdirilmesi esnasında nafaka ödenmesi ya da tazminat ödenmesi gibi durumlar meydana gelir. Bu nedenle alınan kararların Türkiye mahkemelerinde icra edilebilir özelliği olması gerekir. Bu da yalnızca tenfiz davası ile mümkün olur.

Yurt dışında Belediyelerden Alınan Boşanma Kararlarının Türkiye’de Geçerliliği Bulunmamaktadır.

Tanıma davası nerede açılır diye merak eden kişiler Aile Mahkemeleri’ne gitmelidirler. Eğer boşanma davasında nafaka ve tazminat durumları söz konusu ile, kişilerin Asliye Hukuk Mahkemeleri’ne başvurmaları gerekmektedir. Başvuru yaparken çiftlerden, yabancı hukuk mahkemeleri tarafından alınan kesinleşmiş olan boşanma kararı istenir. Bu karar kesinlikle mahkeme onayını taşımalıdır. Belediye ve benzeri kurumlar vasıtası ile elde edilen boşanma kararlarının Türk mahkemelerinde geçerliliği bulunmaz. Bu kararın aynı zamanda noter onaylı çevirisinin de mahkemeye sunulması gerekir. Yabancı ülke ile Türkiye arasında anlaşma bulunuyorsa, bu da ayrıyiten belirtilmelidir.

Romanya Cumhuriyeti Orta Avrupa’nın doğusunda kalmaktadır.  Bu konumu ile Türkiye’ye coğrafi açıdan oldukça yakındır. | Romanya Boşanma Tanıma Tenfiz

Her ne kadar göç veren bir ülke olsa da nüfusunun %2’sine yakını farklı uyruklardan oluşmaktadır ve bunlar arasında Türklerin önemli bir yeri vardır.

Romanya’da Gerçekleşen Boşanmanın Türkiye’de Tanıması – Romanya Boşanma Tanıma Tenfiz

Romanya’da ikamet eden bir Türkiye vatandaşı burada boşandığında sadece Romanya’daki nüfus kaydında kayıtlı olan evliliği silinir.

Bu durumda taraflar ya Türkiye’de de ayrı bir dava açarak boşanmalı ya da tenfiz davası görülmelidir. En temelde, yabancı bir ülkede alınan icrai kabiliyeti haiz olan mahkeme kararlarının Türkiye’de yerine getirilmesine tenfiz denir.

Yabancı mahkemelerin verdiği boşanma kararlarının sonuçlarının Türkiye’de tanınması için tenfiz gereklidir. Bu durum Romanya’da gerçekleştirilmiş bir boşanma için de geçerlidir.

Türkiye’de tenfiz davasının yapılmadığı durumlarda eşler hukuken evli gözükeceğinden yasal hakları, miras hukuku, yeniden evlenme gibi konularda sorun yaşayacaklardır.

Tabii ki tenfiz yolunun, her ne kadar daha hızlı ve (belgeler açısından) daha ucuz olsa da tekrar boşanmaktan en büyük üstünlüğü Türkiye’deki davada bizzat bulunmak yerine avukata vekalet verebilmektir.

Ayrıca tenfiz davası yapıldığında boşanma tarihi Romanya’da alınan karar temel alınarak yazılır, bu da kadının yeniden evlenme süresi olan 300 gün açısından önemli olabilmektedir.

Türkiye’de bir avukat yolu ile çalışabilmek için noterden tasdikli vekaletname almak gereklidir ve bu konsolosluk yolu ile alınabilmektedir. Diğer tarafın ise davaya gelmesi zorunlu değildir ama bu tür durumlarda davanın yapılabilmesi için tebliğin diğer kişiye de ulaşması gerekmektedir.

Tenfiz davasının geciktirildiği durumlarda kimi zaman adres değişikliği dolayısı ile tebliğ ulaştırılamamakta ve sorun yaşanmaktadır. Bu nedenle de işlemlerin geciktirilmemesi önerilmektedir.

Romanya boşanma tanıma işlemlerinin Türkiye’de başlatılabilmesi için öncelikle kişi yazılı bir dilekçe yolu ile yetkili mahkemesine başvurmalıdır. Kişiler tenfiz için;

  • Romanya mahkemeleri tarafından verilmiş boşanma kararının aslı ya da tasdikli sureti,
  • Boşanma kararının kesinleşme şerhi,
  • Apostil,
  • Pasaport fotokopisi,
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi,

Belgeleri gereklidir. Tabii ki Türkçe olmayan tüm belgelerin yeminli tercüman tarafından Türkçeye çevrilmesi ve tüm belgelerin noter ve konsolosluk tarafından onaylanması gerekmektedir.

Makalemizde Romanya Boşanma Tanıma Tenfiz konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Tanıma ve Tenfiz Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

286 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp