Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası Şikayet İhbar | Türkiye’de iş yaşantısında çalışanlar için pek çok sıkıntı vardır. Bunlardan ilk sırada kayıt dışı istihdam, yani işçilerin işverenler tarafından sigortasız çalıştırılması gelmektedir.
Çalışanlar kimi zaman başka bir iş bulamadıklarından, kimi zamansa mevcut işlerini kaybetme korkusu ile sessiz kalmayı tercih etmektedir. Son yıllarda hem ülke için, hem de bireysel olarak çalışan için bu sorunun önüne geçmek için devlet kanalıyla önemli adımlar atılmıştır, ancak bu adımlara rağmen sigortasız çalıştırılma sorununun önüne tam olarak geçilememiştir.
Sigorta Davası Nasıl Açılır? | Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası Şikayet İhbar
Sigortasız çalıştırılmanın yanında başka bir sıkıntı da SGK’ya maaşların düşük gösterilerek, sigorta primlerinin eksik yatırılmasıdır. Bu durumda çalışan emekliliğinde hakkı olduğundan daha düşük maaş almaktadır. Ayrıca devlet de eksik ödenen primler nedeniyle gelir kaybı yaşamaktadır. Elbette bu sıkıntının temelinde ülkenin ekonomik açıdan sıkıntılı olması yatmaktadır. İşsizlik, maaş düşüklükleri gibi etkenler nedeniyle insanlar bu duruma razı olmaktadır.
Sigortasız çalışanlar haklarını aramak için iş yerlerinden ayrılmadan SGK İl Müdürlüklerine başvuruda bulunabilmektedir. Bunun için bir şikayet dilekçesi hazırlanmalı, elden ya da taahhütlü posta yoluyla ilgili birimlere gönderilmelidir. İş yeriyle ve işçinin kendisiyle ilgili her türlü bilginin yer verilmesi gereken dilekçe işleme konulduktan sonra, inceleme süresi başlar. İnceleme iddia sahibinin sözlü ifadesinin alınmasıyla devam eder.
Sonrasında iş yerine SGK yetkilileri tarafından bir heyet gönderilir ve tutanak tutulur. Her türlü belge incelenir.
Sigortasız çalışanlar tespit edilir. Bunun yanında sigortasız çalıştığını iddia eden kişinin de orada çalıştığı kanıtlanmış olur ve o gün itibarıyla da sigortası başlar. Bu nedenle sigorta hakkı arayışı ilgili iş yerinde çalışırken yapılmalıdır. Eğer iş yerinden ayrıldıktan sonra hak arama yoluna gidilirse, iddianın kanıtlanması zorlaşır.
Bu noktadan sonra sigorta davaları devreye girer. İşçi elbette sigortasız çalıştırıldığı zaman dilimiyle ilgili hakkını almak için dava açar.
Sigorta davaları ile hizmet edilen süre tespit edilerek, kişiye ödeme yapılır. Tabii ki, bu konuda en önemli nokta delillerdir. Belge ve dokümanlar ile özellikle şahit ifadeleri sigorta davalarının çalışanın lehine ya da aleyhine sonuçlanmasını sağlar. | Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası Şikayet İhbar
İddia sahibi dava açmak için mümkün olduğunda acele hareket etmelidir. Çünkü her geçen zaman hak sahibinin iddialarını kanıtlayabilmesi için risk teşkil etmektedir. Çünkü iş sahipleri büyük ihtimalle o kişinin kendi iş yerlerinde çalıştıklarını inkar edecektir. Bunun nedeni sigorta bedelinin ödenmesinin dışında uğrayacakları idari para cezalarıdır. İşten ayrıldıktan 5 yıl içerisinde iddia sahibinin dava açması gerekmektedir. Bunun için başvuru İş Mahkemelerine yapılmalıdır.
Sigorta davalarında en belirleyici olan delil şahit ifadeleridir. Dava sahibiyle aynı dönemde sigortalı çalışanların ifadelerine başvurulacaktır. Çünkü resmiyette çalışıyor görünen onlardır. Ancak bazıları mevcut işlerini kaybetmemek için işveren adına ifade verebilmekte, bu da davanın olumsuz sonuçlanmasına neden olabilmektedir.
Mahkeme tek delil olarak bunu görmeyecektir. Aynı zamanda yakın iş yerlerinde aynı dönem çalışanların ifadelerine de başvuracaktır. Yani inceleme ne kadar detaylandırılırsa dava sahibinin davayı kazanma şansı artacaktır.
Bir diğer nokta hak sahibinin ölümüdür. Eğer böyle bir durum varsa hak sahibinin yakınları aynı şekilde 5 yıl içerisinde dava açabilmektedir. Ancak bu 5 yıllık süre bu kez hak sahibinin öldüğü tarihle başlamaktadır.
Tüm bu işlemlerden sonra sigorta davaları çalışanlar lehine sonuçlandığı takdirde hak sahibinin primleri en baştan hesaplanır, gecikme bedeli ve diğer yapılması gereken ödemeler de ilave edilir. Sonrasında ise bu para işverenden tahsil edilir.
Bu konuda çalışanlar haklarına ne kadar sahip çıkarlarsa, bu yaşananlar emsal teşkil eder ve işverenlerin böyle bir yola başvurmasının da önüne geçilmiş olur. | Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası Şikayet İhbar
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?