Şüfa Hakkı Nasıl Kullanılır veya Engellenir | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Şüfa Hakkı Nasıl Kullanılır veya Engellenir?

Şüfa Hakkı Nasıl Kullanılır veya Engellenir?

Şüfa Hakkı Nasıl Kullanılır veya Engellenir? | Ön alım yani şüfa hakkı, bir gayrimenkulün satışının yapılması halinde, önceliğin verilmiş olduğu hak şeklinde değerlendirilmektedir.

4271 sayılı Türk Medeni Kanunu çerçevesinde düzenlenmekte olan şüfa hakkı hissedarlık esası çerçevesinde hissedarların birbirlerine karşı mevcut olan hakları kapsamında hisseye konu olan malın satışı halinde bir hissedarın, malı yabancı bir kişiden önce alma hakkına sahip olması manasına gelir.

Şüfa Hakkına Nasıl Sahip Olunur?

Şüfa hakkına sahip olunabilmesi için taşınmaz bir mal üzerinde az ya da çok olması göz önünde bulundurulmadan hisse sahibi olunması yeterlilik arz etmektedir. Bu sebep ile de şufa hakkının tapu kütüğü içerisinde şerhine gerek bulunmuyor.

Bu şekilde bir malın satış işleminin gündeme gelmesi durumunda şüfa hakkı sahibine yönelik olarak söz konusu olan satışın ihbar yükümlülüğü satıcı ve yeni alıcı üzerinde olur. Bu ihbar, şüfa hakkı sahiplerine noter aracılığı ile bildirilmesi gerekliliği bulunuyor. | Şüfa Hakkı Nasıl Kullanılır veya Engellenir?

Şüfa Hakkı Süresi Nedir?

Ön alım hakkı olarak da bilinen şüfa hakkı taşınmaz malın üzerinde mevcut olan satışın hissedara bildirilmesinin ardından başlayarak 3 aylık sürenin geçmesi durumunda hak kaybı meydana gelmektedir.

Şüfa Hakkı Nasıl Kullanılır?

Söz konusu taşınmazın satışı ile ilgili olarak ihbar yükümlülüğü bulunan satıcı ya da yeni alıcı tarafından noter aracılığı ile gerçekleştirilen bildirimin tebliğ edilmesinden itibaren başlayan 3 aylık süre içerisinde şüfa hakkına sahip olan kişi tarafından bu hakkın kullanılması gerekliliği bulunmaktadır. Bu süreç içerisinde şüfa hakkı mahkeme aracılığı ile değerlendirilebilmektedir.

Kişi tarafından şüfa hakkı ile ilgili olarak mahkemeye başvuru gerçekleştirilmesi gerekliliği bulunuyor. Başvuru işlemini gerçekleştiren kişiye, mahkeme tarafından verilen karar çerçevesinde özellikle de satışın gerçekleşmiş olması halinde düşük satış bedeli üzerinden yeni sahibinden söz konusu hissenin satın alımı o düzeydeki düşük miktardaki meblağ ile gerçekleştirilebilmektedir. | Şüfa Hakkı Nasıl Kullanılır veya Engellenir?

Şüfa Hakkı Nasıl Engellenir?

Şüfa hakkı, bir taşınmaz malın satılması durumunda söz konusu taşınmazın diğer alıcılara göre daha öncelikli olarak satın alabilme hakkı vermektedir. Kanuni şufa hakkı ve sözleşmeden doğan şufa hakkı olacak şekilde 2 gruba ayrılmaktadır. Şufa hakkı nasıl engellenir konusunun en önemli ayrıntılarının başında şufa hakkının kullanım süresi bulunmaktadır.

Çünkü yasal olarak şufa hakkına sahip olan kişi tarafından söz konusu satışa ilişkin olarak bilgilendirilmesinin ardından başlayan 3 aylık süreç içerisinde şüfa hakkını kullanmak üzere mahkemeye başvuru gerçekleştirmesi gerekliliği bulunuyor.

Şüfa davası süreci içerisinde kişi tarafından şüfa hakkının kullanılmaması durumunda, yeni alıcı tarafından şufa hakkı engellemesi söz konusu oluyor ki bu şekilde yeni alıcı söz konusu olan taşınmazın satın alımını yasaya uygun olarak gerçekleştirebilme şansına sahip olabiliyor.

Bu noktada şufa hakkı süresi genel olarak hakim tarafından gözetilmekte veya noter ile bildirim yapılması durumunda söz konusu bildirim üzerinden itibaren hesaplanmaktadır. | Şüfa Hakkı Nasıl Kullanılır veya Engellenir?

5.583 Görüntülenme

SORULAR

  1. Yılmaz. dedi ki:

    Merhaba. Sorum şufa davası ile ilgili. Hisseyi satan veya satın alan biri, diğer hissedarları noter veya başka bir araçla bilgilendirmediği vakitte, şufa hakkı yine 3 aymı yoksa süre uzarmı. Şufa hakkını kullanan birisi için bu durum avantajmı? Tşk ederim.

  2. Cevap Ayşe.. dedi ki:

    Her durumda 2 yıl diye biliyorum, yani noter aracılığyla bildirilmemişse karşı tarafın 2 yıl içinde dava açma hakkı var. 2 yıldan sonra şufa hakkı düşüyor.

  3. Mine Uysal dedi ki:

    Merhabalar, ben bi hisseli arsa aldım. Aldığım kişi, bütün arazinin tek sahibi. Bu araziyi parselleyip parça parça sattı ve bende bunlardan birisini aldım. Ben bu araziyi satacağım zaman herhangi bi sorun yaşar mıyım?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp