Tanıma ve Tenfizin Şartları

Tanıma ve Tenfizin Şartları
Tanıma ve Tenfizin Şartları, Tanıma Ve Tenfiz Davasının Şartları Tanıma ve tenfiz davaları Milletlerarası Hukuku ve Usul Hukukunu ilgilendiren davalardandır. Bu davalar Türk uruklu kişinin ya da Türk vatandaşı kişinin yurtdışında gerçekleştirmiş olduğu boşanma davasının Türk hukuk sistemi içerisinde de hüküm ve sonuç doğurabilmesini...
Tanıma ve Tenfiz Şartları Nelerdir? Tanıma ve tenfiz davası açabilme şartı yabancı bir ülke mahkemesince Türk vatandaşlarına ilişkin verilmiş bir hukuki kararın olması ve bu kararın kesinleşmiş olmasıdır. Yurtdışındaki mahkemeden kesinleşmiş bir kararın çıkmadığı durumlarda da tanıma ve tenfiz davası açabilmek söz konusu olmayacaktır. Tanıma ve tenfizin şartlarının sağlanması durumunda ilgili mahkemeye giderek dava süreci başlatılabilir.

Neden Tanım ve Tenfiz Davası Açılır?

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları hukuki bir işlem için Türkiye’de dava açabildiği gibi yaşadığı ülkenin mahkemesine de başvurabilir. Yabancı bir ülke mahkemesinde verilmiş bu kararın da Türkiye’de bir geçerliliği yoktur. Bu kararın Türkiye’de de kabul edilebilmesi için tanıma ve tenfiz davası açılması şarttır. Tanıma ve tenfiz davalarına sıklıkla yurtdışında boşanmaların Türkiye’de tanınması için başvurulur ancak bunun dışında ceza hukukuna girmeyen tüm mahkeme kararı için de tanıma ve tenfiz davası açılabilmesi söz konusudur.

Yurtdışında Boşanmanın Türkiye’de Sayılması

Evli olan Türk vatandaşları boşanmak istediklerinde yurtdışı mahkemesine başvurabilir. Yabancı bir ülkenin vermiş olduğu boşanma kararının Türkiye’de hükmü olabilmesi için de tanıma ve tenfiz davası açılmalıdır. Tanıma ve tenfiz davası çocukların velayeti, nafaka, tazminat gibi hukuki kararların da verilebilmesini sağlayacaktır. Ayrıca yurtdışında boşanma Türkiye’deki malların paylaşılması için de bu dava şarttır.

Tanıma ve Tenfiz Davası İçi Türkiye’de Bulunmak Şart Mı?

Yabancı bir ülke mahkemesince verilmiş bir karar için Türkiye’de açılacak olan tanıma ve tenfiz davasında tarafların mahkemede olması şarttır. Ancak yurtdışında yaşayan kişilerin her zaman Türkiye’ye gelme imkanı olmayabilir. Böyle bir durumda mahkemede bulunma zorunluluğunun ortadan kaldırılması için yapılması gereken şey bir avukata vekalet verilmesidir. Vekil avukat mahkemede müvekkilini temsil edeceği için davanın tarafı olan kişinin de duruşmada olmasına gerek kalmayacaktır.

Tanıma Ve Tenfiz Davalarında Görevli Olan Mahkeme

Bu davalarda görevli olan mahkeme tanıma ve tenfizin konusuna göre değişir. Fakat tanıma ve tenfiz davaları genellikle Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde görülür. Bunun yanı sıra şayet tanınması ve tenfizi istenen konu boşanma gibi aile hukuku ile ilgiliyse bu durumda Aile Mahkemesi davanın yetkilisi olacaktır.

Tanıma ve Tenfizin Şartları, Tanıma ve Tenfiz Davasının Şartları

Tanıma ve Tenfizin Şartları, Tanıma ve tenfiz davaları Milletlerarası Hukuku ve Usul Hukukunu ilgilendiren davalardandır. Bu davalar Türk uruklu kişinin ya da Türk vatandaşı kişinin yurtdışında gerçekleştirmiş olduğu boşanma davasının Türk hukuk sistemi içerisinde de hüküm ve sonuç doğurabilmesini sağlamak için açtığı davalardır. Yurtdışında gerçekleştirilmiş olan boşanma davaları Türk hukuk sistem içerisinde hüküm ve sonuç ifade etmeyeceğinden yani Türk yargı sistemi yurtdışında gerçekleşmiş olan davayı tanımayacağı için kişiler tanıma ve tenfiz davaları açmadığı sürece halen evli olarak gözükmektedir. Bu da birçok konuda kişilerin sorun yaşamasına neden olmaktadır. En büyük sorunları saydığımızda boşanmış eşler Türk hukuk sistem içerisinde halen evli olarak gözüktükleri için birbirlerinin yasal mirasçısı olarak gözükmektedirler. Mal paylaşımında sorunlar çıkmaktadır. Ayrıca yeniden evlenmek isteyebilecek olan taraflara evlenme engeli olarak karşılarına çıkmaktadır. Velayet sorunları da tanıma ve tenfiz davası açılmadığı sürece yaşanabilecek olan en tipik sorunlardan sadece biridir. Tanıma ve tenfiz davası tarafların mağdur olmaması için kanun koyucu tarafından kabul edilmiş olan davalardandır. Bu davanın açılabilmesi için birtakım şartlar gerekmektedir. Bu şartlardan en önemlisi yurtdışında gerçekleştirilmiş olan boşanma davasının kabul edilen ülkelerden birinde gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir.

Yurtdışında Tanıma ve Tenfiz Davaları

Yurtdışında gerçekleştirilen boşanma davasının Türk hukuk sistemince tanınması için açılan tanıma ve tenfiz davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemesi olmakla beraber yetkili mahkemede kişilerin ülke içerisinde ki yerleşim yerindeki yer mahkemesidir. Eğer bir yerleşim yerleri bulunmuyorsa o zaman davalar Ankara, İstanbul ya da İzmir’deki Aile Mahkemelerinde görülmektedir. Bu davalarda en önemli noktalardan biri süre konusudur. Bunun nedeni ise genellikle yurtdışında yaşayan çiftlerin davayla ilgili dilekçelerini yollama da ya da mahkemenin tebliğindeki durumdur. Yurt dışına tebliğ gerçekleşeceğinden süre uzamaktadır. Fakat genel olarak baktığımızda davada her şeyin yolunda gittiğini düşündüğümüzde yani bütün ideal ortam yaratıldığında davalar 1 hafta ile 3 ay gibi kısa bir süre içerisinde gerçekleşmektedir. Bu davalarda önemli olan bir diğer nokta da eğer taraflar yurtdışında olursa davayı takip etme hususudur. Çünkü dava şartlarından biri olan davayı takip etme gerçekleşmediğinde davanın açılmadığı hususuna kadar birçok sonuçlar meydana gelmektedir. Bu gibi davalarda tarafların birer avukat tayin ederek davaya vekil aracılığı ile takip etmeleri önerilmektedir. Hem maliyet olarak hem de davanın ilerleme hızına baktığımızda avukatın tayin edilmesi her konuda daha avantajlı gözükmektedir. Tanıma ve tenfiz davaları için gerekli evraklarda vardır. Bu belgelerin tamamlanması davanın hızını etkileyecektir. Davayı açacak olan taraf ilgili kanunun ilgili maddesinde ifade edilen belgeleri tamamlamadan davayı açamamaktadır. Diğer makalelerimize Ankara Avukat sayfamızdan göz atabilirsiniz.

Bu haber toplam 162 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara