Ticari Davalarda Zorunlu Arabuluculuk, 2018 yılı başından itibaren yürürlüğe giren arabuluculuk sisteminin, toplum tarafından benimsenmesi ve özellikle mahkemelerin yükünü azaltması konusunda yapılan çalışmaların devamı olarak Ticari Davalarda Zorunlu Arabuluculuk şartı getirildi.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulundan geçerek yasalaşan düzenleme sonrası arabuluculuk sistemi, ticari uyuşmazlık durumlarında da dava şartı olarak aranacak.
Kişiler arasındaki Ticari dava uyuşmazlıklarında süreç için mahkemeye gidilmeden önce arabulucuya başvurulması şartı sonrası özellikle iş mahkemelerinde görülen dava sayısı ciddi oranlarda azalmıştı. Elde edilen bu başarı sonrası arabuluculuk hizmetinin kapsamını daha da genişletecek bir düzenleme daha yapıldı.
Ticari Davalarda Zorunlu Arabuluculuk – 1 Ocak 2019’dan İtibaren Yürürlükte
19 Aralık 2018 tarihli Resmi Gazete de yer alan kanuni düzenleme ile 1 Ocak 2019’dan itibaren ticari alacak ve tazminat talepleriyle dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunlu hale getirildi.
Bir miktar paranın ödenmesi ve tazminat taleplerini içeren ticari davalar için hakim karşısına çıkılmadan önce tarafların arabulucuya gitmesi şart koşulacak. Komisyon başkanlıklarına bildirilen listeden büro tarafından belirlenen ya da tarafların üzerinde anlaştığı arabulucu, ticari uyuşmazlık konusunda görevlendirilecek. Görevi alan arabulucu, 6 hafta içerisinde sorunu çözerek süreci noktalamaya çalışacak.
Arabuluculuk Görüşmesine Katılmayan Dava Masraflarını Ödeyecek
Eğer görevli arabulucu taraflardan her ikisine ya da herhangi birine ulaşamazsa, taraflar arabuluculuk görüşmelerine katılmazsa veya görüşmeler neticesinde uzlaşma sağlanamazsa arabuluculuk hizmeti düzenlenen son tutanakla sona erecek.
Taraflardan arabuluculuk görüşmesine katılmayan taraf, hazırlanacak son tutanakta belirtilerek, görülecek dava sonunda kısmen ya da tamamen haklı bulunsa bile; tüm yargılama giderlerini ödemek zorunda kalacak. Eğer iki tarafta arabuluculuk görüşmesine katılmazsa, dava sonucunda herkes kendi payına düşen yargılama masraflarından sorumlu tutulacak.
Arabuluculuk Tutanağı Başvuru Dilekçesine Eklenecek
6 haftalık süre en fazla 2 hafta daha uzatılırken, anlaşma sağlanamaması durumunda arabulucunun hazırladığı ilgili tutanak dava dilekçesine eklenecek. Kapsam dahilinde olan ve arabulucuya gidilmeden mahkemeye verilen başvuru dilekçeleri kabul edilmeyecek, herhangi bir işlem yapılmadan mahkeme tarafından usulden reddedilecek.
Mahkemeye arabulucu tutanağı olmadan verilen ticari davalara ilişkin dilekçelerde mahkeme davacıya, arabulucunun hazırladığı tutanağın eklenmesi için 1 hafta süre tanıyacak.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?