Tüketici Kredi Masraflarının Geri Ödenmesi

Tüketici Kredi Masraflarının Geri Ödenmesi
Tüketici Kredi Masraflarının Geri Ödenmesi ile ilgili olarak Tüketici kredi dosya masraflarının iadesi için izleyeceği il yol bankaya müracaat etmesidir. Bankanın olumsuz cevap vermesi üzerine miktar bakımında ilçe veye il tüketici hakem heyetlerine başvuru yapabilir. Miktar bakımında tüketici mahkemesi sınırı içerisine...
Tüketici Kredi Masraflarının Geri Ödenmesi Durumunda Ne Yapılır? Tüketici kredi dosya masraflarının geri alınması gerekli parasal sınırlara uygun olarak tüketici hakem heyetlerine ve tüketici mahkemelerine dava açılmasını gerektiren konular arasındadır. İhtiyaç kredisi, taşıt kredisi ve ev alma kredisi gibi pek çok kredi çeşidinde bankalar dosya masrafı adı altında birtakım masrafları kredi kullanan kişiye yüklemektedir. Bu masraflara itiraz edilmesi halinde ödenen kredi masrafının geri alınması mümkündür. Tüketici kredi masraflarının geri ödenmesi öncelikle kredi kullanırken yapılan dosya masrafının miktarına bağlıdır. 2019 yılında parasal sınırı çizilen tüketici hakem heyeti konuları kapsamında 8.840 TL üzerinde kredi dosya masrafının tüketici tarafından ödenmesi halinde tüketici mahkemesine dava açılması bu tutarın altındaki miktarlar içinde il ve ilçelerde bulunan tüketici hakem heyetlerine başvurulması gerekmektedir.

Tüketici Kredi Masraflarının Geri Ödenmesinde Takip Edilecek Usul

Tüketici kredi masraflarının geri alınmasında dava mı açılacağı yoksa tüketici hakem heyetine mi başvurulacağı merak konusudur. 2019 yılında belirlenen ve her yıl parasal sınırı değişen tüketici hakem heyeti uyuşmazlıkları; Değeri 5.650,00 TL’nin altındaki uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetleri, Büyükşehir belediyelerinde 5.650,00 TL ile 8.480,00 TL arasındaki uyuşmazlıklara il tüketici hakem heyetleri, büyükşehir belediyesi olmayan illerin merkezlerinde 8.480,00 TL altındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetleri, Büyükşehir belediyesi statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde 5.650,00 ile 8.480,00 TL arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetleri Olarak belirlendiğinden kredi dosya masrafı alma 2019 konusunda parasal sınırlara dikkat edilmeli 8.480,00 TL altındaki kredi masrafları için öncelikle hakem heyetlerine bu tutarın üzerindeki masraflar içinde davalı bankanın bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesine başvurmak gerekmektedir.

Tüketici Kredi Masraflarının Geri Ödenmesi Davası

Kredi masrafının geri alınabilmesi için öncelikle tüketicinin bankaya dilekçe ile başvurarak dosya masrafı adı altında alınan ücretlerin neler olduğunu talep etmesi gerekir. Bankanın cevabının akabinde yine bankaya noter kanalıyla ihbarname göndererek haksız alınan bu masrafların iadesi istenmelidir. Bu dilekçeye süresi içinde cevap alınamaması veya iade talebinin reddi halinde parasal sınıra göre dava açma veya hakem heyetine başvurma hakkı doğmaktadır. Dosya masrafı iadesi dilekçe örneği ile tüketici hakem heyetine veya tüketici mahkemesine başvurularak dava açılmaktadır. Dava dosyasında haksız yere alınan masraflar belgeleriyle açıklanmalı haksız alınan ücretler resmi kurumlar aracılığıyla talep edilmelidir. Bu davaların takibi ve açılmasında uzman avukatlık bürolarıyla çalışılması tüzel kişilik sahibi bankalara karşı hakların savunulması ve hızlı sonuç alınması bakımından önemlidir.

Tüketici Kredi Masraflarının Geri Ödenmesinde Zamanaşımı

Tüketici kredi masrafları haksız olarak kredi kullanan kişiden temin edilmektedir. Kredi çekilen bankaya müracaat edilse bile banka haksız aldığı masrafları ödemekten kaçınmakta tüketiciye dava açmaktan başka çare kalmamaktadır. Kredi dosya masrafı geri alma zamanaşımı borçlar kanununda belirlenen alacak türlerinden olduğundan Yargıtay hukuk dairelerince verilen emsal kararlarda göz önüne alındığında zamanaşımı süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir. Kredi kullanmaya başladıktan itibaren 10 yıl içinde dosya masraflarının geri ödenmesine yönelik dava açılmaması halinde zamanaşımı gerçekleşmektedir. Tüketici Kredi Masraflarının Geri Ödenmesi Tüketici Kredi Masraflarının Geri Ödenmesi ile ilgili  olarak Tüketici kredi dosya masraflarının iadesi için izleyeceği il yol bankaya müracaat etmesidir. Bankanın olumsuz cevap vermesi üzerine miktar bakımında ilçe veye il tüketici hakem heyetlerine başvuru yapabilir. Miktar bakımında tüketici mahkemesi sınırı içerisine giriyorsa tüketici direk tüketici mahkemesine dava açmak suretiyle Tüketici Kredi Masraflarının Geri Ödenmesini talep edebilir.

Tüketici Banka Kredi Masraflarının Geri Ödenmesi

  • Tüketici mahkemesinin karlarında verilen kararın temyizi istenebilir, bu durumda tüketicinin kazanmış olduğu karardaki paranın icra müdürlüğüne repo ederek tehiri icra kararı alabilir.
  • Hakem Heyeti kararlarında da genel banka müdürlükleri tüketici mahkemelerde tüketiciye karşı dava açmaktadır.
  • Yukarda anlatılan tüm durumlarda bankalar tüm süreçte olumsuz kararlar almasına rağmen, ödememe konusunda tüm hakları sonuna kadar kullanmaktadır.
  • Tüketici, Dava aşamasını  avukat marifeti ile takip edilmesini tavsiye etmekteyiz.

Tüketici Masrafları ve Diğer Haklar - Tüketici Kredi Masraflarının Geri Ödenmesi

Kampanyalı Satışlar

Kampanyalı olarak yapılan satışlarda ilan ve taahhüt edilen mal veya hizmetin, teslimatının zamanında yapılmaması ve fiyatın nitelik ile miktarında sözleşmeye aykırı bir davranışın olması durumunda satıcı, acente, bayi, üretici, imalatçı, temsilci ve ithalatçı zincirleme bir şekilde sorumlu olmaktadır. Yapılan sözleşmelerde kampanya bitiş tarihi ile satın alınan mal veya hizmetin teslim veya işin yerine getirilme tarihi ve şekli ile alakalı olarak bilgilerin yazılı olması gerekmektedir. Kampanyalı satışlarda da borcun tamamı veya bir kısmını önceden ödenmesi durumunda satıcı, ödenen miktara göre gerekli faiz indirimini yapmakla yükümlü olmaktadır.

Kapıdan Yapılan Satışlar

Satıcıların tüketicilerin ev veya iş yerlerinde giderek yaptıkları satışlarda
  • Tüketiciler yedi gün içerisinde malı kabul etmek veya gerekçe gösterilmeden reddedilmesi hakkına sahip olmaktadır.
  • Yedi gün içerisinde malın kabul edilmesi durumunda, satıcı belgeleri tüketicilerin el yazısı ve imza ile tarihte belirterek geçerli kılmaktadır.
  • Yedi gün içerisinde malın tüketici tarafından istenmemesi durumunda satıcı kullanımdan doğan herhangi bir maliyeti talep etme hakkı bulunmamaktadır. Satıcı malı geri almak zorunda kalmaktadır.

Tüketici Kredisi

Bankalardan veya benzeri finans kuruluşlarından tüketici kredisi kullanılması durumunda, yapılan kredi ile alakalı olarak sözleşmesinin bir nüshasının tüketiciye verilmesi gerekmektedir. Yapılan bu sözleşme içerisinde kredi şartları tüketici aleyhine değiştirilememektedir. Tüketici kredisinden doğan borçların tamamının veya bir kısmının önceden ödenmesi durumunda ise banka gerekli faiz ve komisyon indirimini yapmak zorundadır. (Tüketici Kredi Masraflarının Geri Ödenmesi) Makalemizde Tüketici Kredi Masraflarının Geri Ödenmesi konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Tüketici Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 147 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara