Üniversitede Okuyan Çocuğa Nafaka | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Üniversitede Okuyan Çocuğa Nafaka

Üniversitede Okuyan Çocuğa Nafaka Ödenmesi

Üniversitede Okuyan Çocuğa Nafaka Ödenmesi ile nafaka davası açılması ve aile mahkemesi kararı ile olmaktadır.

Anne ve babaları ayrılmış olan çocuğun bilindiği üzere 18 yaşını doldurması ile nafaka hakkı son bulmaktadır. Eğitimi devam eden çocukların nafaka alınması için yardım nafakası adı altında anne babaya nafaka davası açabilir.

Üniversitede Okuyan Çocuğa Nafaka talebini, hak sahibi 18 yaşına ulaştığı için davayı kendisi açması gerekmektedir. Aile mahkemesine dava açan çocuk İştirak nafakasını yardım nafakasına dönüşmesini isteyebilir.

Almış olduğu iştirak nafakası eğitim masrafları için yeterli değilse, okul masraflarını belgelendirecek makbuzlar ile veya olabilecek masrafları için nafakanın yeniden güncellenerek yükseltilmesini de isteyebilir.

Yardım Nafakası Kime Verilir?

Yardım nafakası alma hakkı belli şartları yerine getirenlere verilmekte olup yardım nafakasını herhangi bir işte çalışmayan kişi alabilmektedir. Yardım nafakası kusuru daha az olan ya da hiç olmayan eşe, kusurlu eş tarafından verilmektedir.

Yardım nafakası verilecek olan kişinin herhangi bir gelir kaynağının olmaması gerekmektedir. Gelir kaynağı olmayan eşler eğer kusursuz ya da az kusurlu ise bu durumda yardım nafakası talep edebilmektedir.

Yardım nafakası talep hakkı mahkeme sürecinde geçerlidir. Boşanma davası sürer iken tarafların nafaka bildirimi yapması gerekmektedir. Nafaka başvurusu için mahkemeye dilekçe hazırlanması ve bu dilekçe ile başvuru yapılması istenmektedir.

Nafaka Alan Kişi Çalışabilir Mi?

Nafaka alan kişinin aldığı nafaka türüne göre çalışma ve çalışmama hakları verilmektedir. Yardım nafakası alan bir kişinin herhangi bir geliri var ise ya da üzerinde bir malvarlığı var ise yardım nafakası alamamaktadır.

Mahkeme tarafından verilen kararlar gelir durumu araştırması yapılarak verilmektedir. Yardım nafakası alan kişinin çalışmaması gerekmektedir.

Üniversitede Okuyan Çocuğa Nafaka İçin Yardım nafakası nedir?

Türk Medeni Kanunu, anne ve babaların çocuklarına karşı bakım yükümlülüğünün ergin oluncaya kadar sürdürülmesini zorunlu kılar.

Bu kanun maddesiyle ilgili olarak boşanma davası sonucunda verilen iştirak nafakası, çocuğun ergin olmasıyla son bulur.

Ancak ergin olmasına karşın, çocuk eğitimine devam ediyorsa sona eren iştirak nafakasının yerine, eğitimine devam eden çocuklar tarafından yardım nafakası davası açılabilir.

Üniversitede Okuyan Çocuğa Nafaka Davası Nasıl Açılır

İştirak nafakasının yardım nafakasına dönüşmesi, için çocuk ikametgahında anne ve babasına aile mahkemesinde dava açabilir.

İştirak nafakasının yardım davasına dönüştürülmesi çok sık rastlanan bir hukuki süreçtir.  Kanunen erginliğe erişen çocuğun iştirak davası kesilmesine rağmen eğitimine devam edebilmesi için gereken maddi güce sahip olmayabilir.

Bu durumlarda çocuklar 18 yaşını doldurdukları günden itibaren, maddi sıkıntıya düştüğünü ispatlayarak eğitimlerini sürdürebilmek için anne veya babasından aldığı iştirak davasının yardım nafakasına dönüştürülmesi talebiyle dava açabilir.

Açık öğretim okuyan öğrenci nafaka alabilir mi

Aile mahkemesi ve Yargıtay kararları incelendiğinde yardım nafakasının mümkün olduğu eğitim süreçleri, üniversite eğitimi, üniversiteye hazırlık eğitimi, meslek yüksek okulu eğitimi, açıköğretim olarak sıralanabilir.

Nafaka davalarının açılması, nafakanın kaldırılması, nafakanın ödenmemesi ceza davası gibi hukuki uyuşmazlıkların çözümünde nafaka avukatı ve danışmanlık ile sürecin takip edilmesi faydalı olacaktır.

Nafaka Kime Verilir?

Nafakayı kim alır sorusu Türk Medeni Kanunu tarafından cevaplandırılmıştır ve boşanma sonrasında maddi desteği bulunmayan ve kusursuz olan tarafa nafaka verilmektedir.

Nafaka almak için boşanma dilekçesi hazırlanır iken talepte bulunulması gerekmektedir. Yoksulluk nafakası gibi nafakaların mahkeme tarafından karara bağlanıp verilebilmesi için dilekçede yer alması istenmektedir.

Türk Medeni Kanunu’na göre boşanma sonrasında herhangi bir geliri olmayan ve bu neden ile yoksulluk çekecek olan kişiye nafaka verilebilmektedir.

Nafaka almak için mahkemeye bilgi verilmesi gerekmektedir. Bilgi verme aşaması için dava açmak amacı ile hazırlanan boşanma dilekçesinde nafaka talep edilmesinden bahsedilmesi gerekmektedir.

Nafakayı Kim Alabilir?

Nafakayı talep eden tarafın evlilikten sonra hem fakir kalacağına yani hayatını idame ettirebilecek herhangi bir gelirinin olmadığına dair kanıt sunması gerekmektedir.

Ayrıca nafaka talep eden kişinin ya daha az kusurlu ya da sıfır kusurunun bulunması da mahkeme tarafından istenen bir diğer şarttır. Nafaka ödemesini genellikle çalışan ve evi geçindiren taraf vermektedir.

Üniversitede Okuyan Çocuğa Nafaka Yargıtay Kararı

NAFAKA DAVASI. DAVALININ EĞİTİME DEVAM ETMESİ. TARAFLARIN GELİR VE İÇİNDE BULUNDUKLARI MUHTAÇLIK DURUMU GÖZETİLEREK NAFAKANIN KALDIRILMAYARAK YARDIM NAFAKASI OLARAK DEVAMI GEREĞİ.

14.329 Görüntülenme

SORULAR

  1. Sevgi Kır dedi ki:

    slm..benim kızım 19 yaşında yüzde elli bursla özel bir üniversite kazandı.ben bir kamuda memurum eşimden ayrıldım.nafaka almıyoruz..daha önce 200 tl nafaka bağlanmıştı..bir yıl kızım kazanamadı ve evdeydi okumadığı için nafaka vermedi.şimdi ne yapmamız lazım geriye dönük alabilirmiyiz.nasıl bir dava açmamız lazım avukata para verecek durumda değilim.açıkcası çok zorlanıyorum.Bize bir yol gösteririmisiniz.

  2. Tahsin Acar dedi ki:

    Üniversiteye giden evladıma nafaka ödüyorum.Ama 4 yılda bitecek üniversiteyi 5.5 yıl oldu ama hala mezun olamadı.Bende asgari ücret kadar emekli aylığı alan ve 1500 TL her ay kredi ödeyen birisiyim.Ayligimdan bana 500 TL kalıyor.Nafakayi ödemekte zorlaniyorumm. Koah hastasıyım,çalışamıyorum.Nafaka ödemek zorunda mıyım. Saygilar.

  3. Mine B. dedi ki:

    Merhaba, Yaklaşık dört ay önce annem ile babam anlaşmalı olarak boşandılar ve hiçbir şekilde nafaka talep edilmedi. Babam yeni bir evlilik yapıcak ve ben kendisi ile görüşmüyorum, dolayısıyla bütün yük annem de..
    20 yaşındayım ve özel bir üniversitede okuyorum, eğitim-kişisel masraflarım için babama bir nafaka davası açabiliyor muyum ve açabiliyorsam babamın maaşının kaçta kaçı nafaka olarak bağlanır? Teşekkür ederim

  4. Yurdagül N. dedi ki:

    Kızım üniversite öğrencisi ve 250 tl nafaka alıyo .Bu nafakayı arttırmak için dava açmak istiyor sizce kızım ne kadar artış alır .Yardımınız için şimdiden teşekkur ederim

  5. Sedat Yurt dedi ki:

    Babası çalışmıyor ise,sgk sı yok ise,yardım nafakasını vermiyorum diyebilir mi?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp