Vasiyetname Yoksa Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Vasiyetname Yoksa Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?

vasiyetname-yoksa-mal-paylasimi-nasil-yapilir

Vasiyetname Yoksa Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır? Ölüm halinde mal paylaşımı miras bırakanın ölümünden önce vasiyetname bırakıp bırakmaması durumuna göre değişiklik göstermektedir. Ölümünden önce yasal şartlara uygun olarak vasiyetname bırakmış olan kişinin mal varlığı vasiyette belirtildiği şekilde paylaştırılır. Tabi paylaşım sırasında aklı paylara riayet edilmesi gerekmektedir.

Ölüm halinde mal paylaşımı miras için vasiyetnamenin varlığı, yasal olup olmadığı önemlidir. Vasiyetnamenin olmaması durumunda ise mal paylaşımı ölen kişinin eşinin hayatta olup olmamasına göre değişiklik göstermektedir. Bu değişikliğe göre belirlenecek olan mal paylaşımından önce miras bırakan kişinin ölüme bağlı sözleşme akdedip akdetmediği araştırılmaktadır. Eğer ki ortada akdedilmiş bir mirasçı yok ise miras paylaşımı aşamasına geçilmektedir.

Vasiyetname Yoksa Miras Paylaşımı Oranları

Miras kanunu mal paylaşımı konusunda hükümleri net olarak belirlenmiştir. Miras bırakanın vasiyetname bırakmaması durumunda mal paylaşımı eşinin sağ olup olmamasına göre değişiklik gösterecektir. Eğer ki ortada akdedilmiş bir mirasçı yok ise miras paylaşımı şu şekilde yapılacaktır;

  • Eğer ki miras bırakanının eşi hayatta ise, sağ kalan eşi ile alt soy birlikte mirası paylaşır;
    • Sağ kalan eş mirasın dörtte birini almayı hak eder.
    • Kalan pay ise çocuk ve torunlar arasında eşit olarak bölünür.
  • Eğer ki sağ kalan eş, anne ve babası ile birlikte mirasçı olursa;
    • Eş mirasın yarısını almaya hak kazanır.
    • Kalan kısım ise anne baba ve onların alt soyları arasında eşit olarak paylaştırılmaktadır.

Vasiyetname Yoksa Miras Paylaşımında Zümreler

Vasiyetname yoksa mal paylaşımı nasıl yapılır sorusunun cevabı Türk Hukuk sistemi içerisinde belirlenmiş ve zümre sistemi esas alınmıştır. Zümre sistemi içerisinde üçüncü zümreye kadar olan akrabalar mirastan pay alabilmektedirler. Zümre sistemi şu şekildedir;

  • Birinci zümre miras bırakanın alt soyu olarak belirlenmiştir. Yani miras bırakanın çocukları ve torunları birinci zümreyi oluşturmaktadır.
  • İkinci zümreyi oluşturanlar ise miras bırakanın annesi, babası ve kardeşleri ile yeğenleridir.
  • Üçüncü zümreyi oluşturanlar ise miras bırakanın büyükanneleri, büyükbabaları, amca, dayı, hala ve teyze gibi akrabalarıdır.

Vasiyetname Yoksa Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır? Vefat eden murisin vasiyetnamesi yoksa sorusundan başlangıç yapılırsaMirasçılık halleri belli olmasının ardından her bir miras bırakan kişi açısından tek tek olacak biçimde terekenin tespiti dava açılması gerekliliği bulunuyor.

Bu söz konusu tespit davalarında gerekli olan incelemeler ve tespitin gerçekleştirilmesi sonucunda edilebilen mal varlığı mirasçılar arasında  payları oranları üzerinden gerçekleştiriliyor.

Vasiyetname Varsa Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Miras bırakan kişinin vefatı öncesinde varlığının kimlere teslim edileceği şeklindeki işlemi kaleme almış olduğu sözleşme vasiyetname olarak nitelendirilir.

Miras bırakan kişinin vefatı öncesinde mirasa söz konusu olan varlığını kimlere ve nasıl teslim edileceği yönündeki işlemi belirten sözleşme vasiyetname olarak nitelendirilirken, vefat etmiş kişinin yakınlarına ve yasal hak sahiplerine bırakmış olduğu malın birden fazla kişiye kalması halinde mirasçılar arasında miras paylaşımı gerçekleştirilebiliyor.

Söz konusu mirasa ilişkin olarak mirasçılar arasında mal varlığı içerisinde yer alan tüm hak ve borçları kapsamına alan bir ortaklık durumu oluşuyor. (Vasiyetname Yoksa Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?)

Vasiyetname Varsa Miras Paylaşımı Yapılışı

Vasiyetname, geçerlilik teşkil edip, etmemesi göz önünde bulundurulmadan 1 ay içerisinde murisin yerleşim yeri sulh hakimi tarafından açılmakta ve söz konusu  mirasçılara ve yasal hak sahiplerine yönelik olarak okunmaktadır.

Bilinen mirasçılar ve diğer ilgili kişiler vasiyetname açılışı esnasında istemeleri halinde hazır bulunmak üzere çağrılmaktadırlar. Miras bırakan kişinin sonrada tespit edilen vasiyetnamesi ile ilgili olarak normal vasiyetnamelerdeki işlemin aynısı uygulanır.

Mirasta hak sahipliği bulunan kişilerin her birine gideri terekeye ait olacak şekilde vasiyetnamenin kendilerine ilişkin olarak bölümünün bir örneği hakim tarafından tebliğ edilir.

Bu noktada eğer söz konusu mirasçının nerede bulunduğu ile ilgili olarak bilgi bulunmuyor ise vasiyetnamenin o mirasçı ile ilgili olan bölümünün tebliği, ilan yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmektedir. (Vasiyetname Yoksa Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?)

Vasiyet Nedir Nasıl Yazılır?

Miras bırakan kişinin vefatı öncesinde mal varlığını kimlere teslim edileceğine vasiyet kavramı kullanılırken, bu durumun resmi şekilde kaleme alınmış durumunda ise vasiyetname kavramı kullanılmaktadır.

Miras sözleşmesinin geçerlilik kazanabilmesi açısından vasiyetname gibi resmi biçimde düzenlenmiş olması gerekliliği bulunuyor. Miras sözleşmesi, murisin ve miras bırakılan kişilerin aynı anda noter huzurunda dilediklerini belirttikleri sözleşme imzasıyla gerçekleştiriliyor.

Kendisine miras bırakılan birey, miras bırakan kişi yaşamakta iken vefat etmesi durumunda ise söz konusu olan anlaşmanın iptali uygulanıyor.

Resmi vasiyetname ile ilgili olarak 2 adet tanığın bulunması koşu bulunur. Vasiyetname hazırlığı noktasında bazı kişiler, resmi görevli memur ve tanık olabilme hakkına sahip olamadığının da dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bu kişiler ise fiil ehliyeti bulunmayan kişiler, miras bırakanın eşi, alt ve üst soy kan hısımları olan kişiler, kardeşleri ve bunların eşleri şeklinde belirtilmektedir. Vasiyetnamenin kişinin el yazısı ile araya başka bir el yazısı girmeyecek biçimde yer, tarih ve saat detaylarına yer verilerek imzalanması sayesinde hazırlanabilmektedir.

Okuma yazması bulunmayan kişilerin ise vasiyetname hazırlığı için mutlaka resmi kurumlara başvuru gerçekleştirmesi gerekliliği bulunuyor. (Vasiyetname Yoksa Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?)

1.584 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp