Velayet Davaları 2020 - Velayet Kime verilir | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Velayet Davaları 2022

Velayet avukat ve danışma

Velayet Davaları Nedir Nasıl Neden Açılır? Çocukların korunması ve hukuki olarak yasal zeminde temsilinin sağlanması için düzenlenmiş olan haklar velayet hakları olarak tanımlanmıştır. Çocuğun gelişimi ve büyümesi için bu noktada ihtiyaçlarının en iyi şekilde karşılanmış olduğu hayat standartları yüksek olan bir yerde yetişmesi gerekmektedir.

Yetişkin olmayan çocuklar için velayet doğrudan anne ve babanın sahip olduğu bir hak olmaktadır. Hukuki bir zorunluluk ortaya çıkmadıkça velayetlerin anne ve babadan alınması mümkün değildir.

Boşanmada velayet hangi durumlarda anneye verilir?

Velayetin anneye verilmesinde çocuğun yaşı önemlidir. Kural olarak 7 yaşına kadar çocuk anneye verilir. Velayet hangi durumlarda anneye verilir örnek olarak açıklarsak, anne bakım şevkatine muhtaç çocuklar, süt emme yaşında olan çocuklar,ın velayeti anneye verilir.

Velayet Davaları 2022

Anne ve babanın ortak şekilde sahip oldukları velayet hakkı ise yalnızca anne ve babanın evlilik birlikteliklerinin sürdüğü zamana kadar devam etmektedir.

Evlilik birliğinin sona ermesinin dışında bir de anne veya babadan herhangi birinin hayatını kaybetmesi halinde velayet hakkının anne ya da babadan birinde kalması söz konusu olabiliyor.

Anne ve babanın boşanması halinde ise boşanma davalarının içinde görülmekte olan velayet haklarının kime verileceği konusunda hakim tarafından bir karar verilmektedir. Anne ve babaların evli olmadığı durumlarda çocuğun velayeti anneye ait olmaktadır.

Ancak anne çocuğun menfaatleri düşünüldüğünde bunu karşılamayacak bir konumda bulunuyor veya hayatını kaybetmiş durumda ise velayet babaya verilmekte ya da mahkeme tarafından çocuk için belirlenmiş olan vasiye verilmektedir.

Hem anne hem de babanın çocuğun çıkarları gözetildiğinde ikisinin yanında da kalması uygun görülmüyorsa ve bunun kötü sonuçlara yol açabileceği öngörülüyorsa bu durumda çocuk bir başka ailenin yanına ya da bir kuruma yerleştirilir. Velayet Davaları

Boşanma Sonrası Velayet Kimde Kalır?

Boşanma davalarında çocukların velayetinin hangi eşte kalacağı noktasında karar veren hakimin çocuğun menfaatlerini düşünerek bir hüküm vermesi gerekmektedir.

Bu açıdan hakim çocuğun sadece yaşayacağı ortamı değil aynı zamanda eğitim hayatının nasıl olabileceğini ve çocukların ilerideki hayatlarında ne tür isteklerinin olabileceğini de değerlendirmesi söz konusu olmaktadır. Mahkeme tarafından eşlerden hangisinin çocuğa daha iyi bir hayat vereceği noktasında inceleme yapılarak karar verilmesi mümkün olmaktadır. Velayet Davaları

Velayet Değişikliği Davaları

Boşanma davalarının içinde alınmış olan velayet kararları kesin hüküm niteliği taşımayan kararlardandır. Çocukların menfaatlerinin son derece önemli olduğu velayet kararlarında velayet hakkına sahip olan kişinin yaşam koşullarının değiştirilmesi nedeniyle başka kişiler velayet değişikliğinin yapılması yönünde taleplerini iletebilirler.

Velayet hakkını kendisine almak isteyen kişinin bu aşamada çocuk açısından velayet değişikliğinin yapılmasının ne kadar önemli olduğunu ispatlaması gerekmektedir. Hakim çocuğun çıkarlarını gözeterek değişiklik kararını verebilir. Velayet Davaları

Evlilikte Velayet Hakkı ve Velayet Davaları

Boşanmanın ardından velayet hakkını elde etmiş olan kişinin tekrar evlenmesi halinde diğer eşin velayet değişikliği için bir talep ortaya koyması mahkeme tarafından yeterli bir gerekçe sayılmamaktadır.

Ancak velayet değişikliğini talep eden kişiler yeni kurulan evlilik kurumu içinde kendi çocuğunun üvey çocuklarla anlaşamadığını ya da üvey anne veya babasından görebileceği zararları ve menfaatleri gerekçe göstererek velayet değişikliğinin yapılmasına mahkemeyi inandırması mümkün olabiliyor.

Bu süreçte bir velayet avukatı ile sürecin yönetilmesi değişiklik talebinde bulunan kişinin yararına olacaktır. Velayet Davaları

128 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp