Velayet Sahibinin Çocuğu Göstermemesi | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Velayet Sahibinin Çocuğu Göstermemesi

Velayet Sahibinin Çocuğu Göstermemesi ve Sonuçları Nelerdir? Evlilik sonlandırılırken hakim çocuklar hakkında velayeti kime vereceği, verilmeyen eşin ise çocukları hangi tarihlerde, hangi günlerde, hangi saatlerde velayeti verilmeyen ebeveynde kalacağı boşanma gerekçeli kararda açık ve anlaşılır olarak yazılır.

Boşanma sonrası velayet konusunda şartlarda değişme olması durumunda velayetin değiştirilmesi isteneceği gibi, çocukla kurulan kişisel ilişkinin yeniden günümüz şartlarına uyarlanması istenebilir. Velayet Sahibinin Çocuğu Göstermemesi

Velayeti Kazanan Ebeveyn Çocuğu Göstermezse Ne Olur?

Evlilik birlikteliklerinin sona erdirildiğinin resmi belgesi sayılan boşanma davalarında sadece kişiler arasındaki evliliğin sona erdirildiğine ilişkin bir karar verilmemekte bununla birlikte boşanmadan doğan çeşitli hakların da kişilere aktarımının yapılması gerçekleştirilmektedir.

Burada velayet hakkını almış olan kişiler çocuğun ya da çocukların bakımını üstlenme hakkına sahip olurlar. Ancak kanunlarda yasaklanmış olan hallerin bulunmadığı durumlarda diğer ebeveynin de çocuğu görebilmesine izin vermek gerekmektedir.

Burada çocuğu göstermeyen ebeveyn hakkında icra yöntemleri kullanılıp icra mahkemelerine başvurarak çocuğu görmek sağlanabilmektedir.

İcra memurunun hazırladığı icra emri velayet haklarını elinde bulunduran kişiye tebliğ edildikten sonraki yedi günlük sürede çocuğun mutlaka diğer tarafa da gösterilmesi sağlanmalıdır. Bu tebliğ yerine getirilmediği takdirde çocuğun icrasını gerçekleştirmek gerekebiliyor.

Velayet Sahibinin Çocuğu Göstermemesi

Çoğu zaman çocuğu kendisine gösterilmeyen kişiler çocuğu görmelerinin ardından tekrar velayet sahibi kişiye çocuğu vermeme eğilimi gösterirler.

Bu durumda zaten velayet hakkına çoktan sahip olmuş kişinin daha haklı bir konuma geçmesine sebep olurlar. Tebliğ kurallarına uymayan kişiler hakkında yasal olarak işlem yapılmakta ve diğer tarafın talep etmesi halinde de cezalandırmaların uygulanması söz konusu olabilmektedir.

Hatta bu tür durumların ardından sadece velayet sahibi olan kişinin dışında kalan ebeveynin çocuğu görememesine ek olarak her iki tarafın da çocuğu göremediği haller ortaya çıkabilir. Bu noktada anne ve babanın çocuğun gelişimine yönelik olarak ne kadar ilgili oldukları üzerinden bir karar vermeye çalışılır.  Velayet Sahibinin Çocuğu Göstermemesi

Velayetin Kötüye Kullanılması Neler Getirir? Velayet Sahibinin Çocuğu Göstermemesi

Evliliğin sona ermesinin resmiyete dökülmesi anlamına gelen boşanma davalarında mahkemeler velayet üzerine karar verirken söz konusu çocuk ya da çocukların çıkarlarını dikkate alarak velayet kararını kesinleştirmektedir.

Türk Medeni Kanunu’nda belirtilmiş olan esaslar doğrultusunda verilmiş olan bu karara ek olarak yine kanunda belirtilen şartlar altında çocuğun diğer eşe gösterilmemesi gibi hallerde icraya başvurulması hakları da tanınmaktadır.

Bu icra işlemi sosyal hizmetlerden bir memur ve icra müdürlüğünden bir memur ile birlikte gerçekleştirilmektedir. İcra takibinden olumsuz sonuç alınmasına sebep olan kişiler hakkında icra ceza mahkemelerinde ceza davaları açılmaktadır. Velayet Sahibinin Çocuğu Göstermemesi

12.056 Görüntülenme

SORULAR

  1. Aleyna dedi ki:

    Merhaba oğlumun velayeti babada başlangıçta bende idi daha sonra oğlumun isteği ile babaya verdim lakin şimdi görüş haftalarımda oğlumu göremiyorum baba izin vermiyor bahane uyduruyor sürekli oğlumun deyişiyle icra yoluna başvurup oğlumu etkilemek istemiyorum karşı tarafa nasıl yasal yollardan bir uyarı gönderebilirim. Hiç şahsi iletişimim yok kendisiyle yardımcı olurmusunuz.

    • Nuri G. dedi ki:

      Torununmu babası normalde gelip gündüz alıp akşam getiriyo kendisi oturuyor mahkeme kararı 3 sene önce aylıkbir temmuzdaysa 1 ay görme yazıyor çocuk 3.5 yaşında vermek istemiyoruz yer uzak bakanı yok elin elinde korkuyoruz nasılyapılır teşekkürler

  2. Kadir Kader dedi ki:

    Merhaba kız kardeşim bir erkek çoçuk dünyaya getirdikten 1 hafta sonra hayatını kaybetti. Çoçuk bir sure anne annesinde kaldı. Sonra çoçuğun babası tekrardan başka bir kadınla evlendi. Mahkeme kararı ile çoçuğu 1 yaşında anne anneden aldılar. Anne anneye şimdi çoçuğu göstemıyorlar. Mahkemeye versek sonuç ne olur.

  3. Selin K. dedi ki:

    Merhaba. Öncelikle değerli vaktinizi çaldığım için özür diler ve sizden bir konuda bilgilendirilmek için yardım isterim. Bizim bu durumda ne yapmamız nasıl bir yol izlememiz gerekir. Babam otellere annemin kimliğini alıyor iz bırakamaya çalışıyor. Bana bir fikir vererek yardımcı olursanız size çok teşekkür eder ve minnettar kalırım.

  4. Salih B: dedi ki:

    Ben 2016 da boşanarak ayrıldım. Ayrıldığından bu yana ne bir iletişim ne bir adresi var elimde bir türlü ulaşamadım. Bu konuda bana yol gösterirseniz çok memnun olurum saygılar.

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp