Velayetin Belirlenmesinde Çocuğun Yaşı Önemli Mi?

Velayetin Belirlenmesinde Çocuğun Yaşı Önemli Mi?
Velayetin Belirlenmesinde Çocuğun Yaşı Önemli Mi? | Türk Medeni Kanunu çerçevesinde boşanma davası açabilme gerekli koşullar söz konusu olduğunda mümkün olabiliyor. Kanun dahilinde belirtilmiş olan koşulların evlilik birliği içerisinde söz konusu olması halinde. Taraflar anlaşmalı boşanma veya çekişmeli boşanma türlerinden herhangi birisiyle boşanma davası açabilme...
Velayetin Belirlenmesinde Çocuğun Yaşı Önemli Mi? Türk Medeni Kanunu çerçevesinde boşanma davası açabilme gerekli koşullar söz konusu olduğunda mümkün olabiliyor. Kanun dahilinde belirtilmiş olan koşulların evlilik birliği içerisinde söz konusu olması halinde. Taraflar anlaşmalı boşanma veya çekişmeli boşanma türlerinden herhangi birisiyle boşanma davası açabilme hakkına sahip olabiliyor. Boşanma davaları oldukça geniş bir kapsama sahip olması ile birlikte nafaka, tazminat, mal paylaşımı gibi konular mevcuttur. Bu konular haricinde çocuk ya da çocukların velayeti açısından da önemli bir dava türüdür. Boşanmanın gündeme gelmesi durumunda, çocuklu eşlerin en önemli sorunlarından birisi olarak ağırlıklı olarak çocuk/çocukların hangi tarafta kalacağıdır. Velayet kendisine bırakılmamış olan tarafın, diğer eşin çocukları ne biçimde ve hangi aralıklar ile görebileceği gibi konular öne çıkıyor. Velayetin Belirlenmesinde Çocuğun Yaşı Önemli Mi?

Çocuğun velayeti kaç yaşına kadar anneye verilir?

Türk hukuk sisteminde çocuğun yaşına göre de velayet kararları etkin bir şekilde belirleniyor. Buna göre;  Velayetin Belirlenmesinde Çocuğun Yaşı Önemlidir. Kural olarak, Çocuğun velayeti 7 yaşına kadar anneye verilir

Velayet Davalarında Çocuğun "Üstün Yararı"

Modern hukuk sisteminde velayet ile ilgili olarak eşler arasında ortak karar alınabilir. Herhangi bir anlaşma sağlanmamış ise velayetin kime verileceği konusunda karar Aile Mahkemesi hakimi tarafından veriliyor. Eşlerin özgür idaresi ile boşanma kararı verebilmesi önemlidir. Boşanmanın mali yönden oluşturacağı neticeleri ile boşanma hali ile ilgili olarak tarafların anlaşma sağlamış olmaları. Taraflar arasında kabul edilmiş düzenlemenin hakim tarafından da onaylanması zorunluluğu bulunuyor. Çünkü tersi durumlarda belirtilen hüküm çerçevesinde boşanma davasına ret yanıtı verilmektedir. Velayet ile ilgili olarak taraflar arasında anlaşma bulunmaması ve mahkeme tarafından oluşturulan önerinin kabul edilmemesi halinde davaya çekişmeli boşanma şeklinde devam edilir. Bu durumda da çocuğun velayetinin kimde olacağı mahkeme tarafından karar verilir. Velayetin Belirlenmesinde Çocuğun Yaşı Önemli Mi?

Velayette Çocuğun Yaşı ve Etkileri

Boşanma davalarındaki en önemli konulardan birisi olan çocuk/çocukların velayetinin kimde kalacağı kararıdır. Aile Mahkemesi hakimi tarafından velayet kararı alınırken göz önünde bulundurduğu durumlardan ilki çocuğun yaşıdır. Çünkü günümüz Türk hukuk sisteminde çocuğun yaşına göre de velayet kararları etkin bir şekilde belirleniyor. Buna göre;  Velayetin Belirlenmesinde Çocuğun Yaşı Önemli Mi?

0-3 Yaş Arası Çocukların Velayeti

Bu yaş aralığında olan çocuk/çocukların velayeti anne bakım ve şefkatine kesin gereksinim duyuyor olduklarından anneye verilir. Yaş 0-3  grubundaki bir çocuğun anneden alınarak, babaya verilmesinin çocuk sağlığı ve kişisel gelişimi yönünden çocukta ciddi zararlar teşkil edebilir. Ancak çocuk hayatının risk altında bulunması durumunda velayet babaya verilebilir.  Velayetin Belirlenmesinde Çocuğun Yaşı Önemli Mi?

3-7 yaş Yaş Arası Çocukların Velayeti

Çocuğun yaşının 3 -7 yaş arasında olması halinde çocuğun anne bakım ve şefkatine daha az ihtiyaç duyuyor olduğu kabul edilmektedir. 3-7 yaş aralığındaki çocukların babaya da verilebilir durumu bu yaş grubunda ortaya daha nedenli çıkabilmektedir. Ancak bu yaş aralığındaki çocukların babaya verilmesi de çok istisnai durumlardır. Bu noktada annenin çocuğa zarar vermesi. Çocuğun bakımında aciz kalması ve annenin sağlık açısından kötü halde olması gibi etkenler öne çıkıyor.  Velayetin Belirlenmesinde Çocuğun Yaşı Önemli Mi?

Okul Çağındaki Çocuğun Velayeti Kime Verilir?

6-12 Yaş Arası Çocukların Velayeti (okul çağında çocuğun velayeti) Bu yaş aralığında yani okul çağında olan çocukların velayetinin tespit etmesinde yaş yine önemli bir faktör olarak görülmektedir. Yaş faktörünün yanında tarafların çocuğa sunacağı imkanlar daha ağırlıklı göz önünde bulundurulur. Çocuğun daha iyi bir eğitim ve gelecek elde edebilmesini mümkün kılacak eş velayet ile ilgili olarak daha önde bulunur. Mahkeme tarafından sosyal hizmet uzmanları aracılığı ile eşlerle ilgili çocuk hakkında rapor oluşturur. Bu rapor mahkemede bağlama oluşturmasa da hakimler tarafından bu rapor çerçevesinde karar verir.  Velayetin Belirlenmesinde Çocuğun Yaşı Önemli Mi?

Velayet Çocuğa Sorulur Mu?

Türkiye' de Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi çerçevesinde 12 yaşını tamamlamış çocukların kararının önemi vurgulanmaktadır. Bu yaştakilerin velayeti ile ilgili karar alınmasından evvel, mahkeme tarafından bu çocuklara danışması ve onları dinlemesi gerekliliği bulunur. | Velayetin Belirlenmesinde Çocuğun Yaşı Önemli Mi?

Velayetin Belirlenmesinde Çocuğun Yaşı - Sıkça Sorulan Sorular

BOŞANMA DAVASI - ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARININ ASIL OLDUĞU - PSİKOLOG PEDAGOG VE SOSYAL ÇALIŞMACIDAN OLUŞAN UZMANLARDAN HER İKİ EBEVEYN VE ÇOCUKLA GÖRÜŞMEK SURETİYLE İNCELEME RAPORU ALINMASI GEREĞİ Bu bakımdan ortak çocuklarının, eğitim, kültür, yaşam koşulları bakımından kiminle yaşamak istedikleri konusunda bilgilendirilerek, Velayet hakkındaki isteklerinin kendilerinden sorulması ve psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacı özelliğindeki uzman veya uzmanlardan  oluşan heyetin görüşerek ortak çocukların anne ve baba yanındaki barınma ve yaşama şartlarınıda değerlendirir içerikte sosyal inceleme raporu alınmalı, Kardeşlerin kural olarak zorunlu olmadıkça ayrılmaması gerektiği dikkate alınarak tüm kanıtlar ile birlikte değerlendirilip, ebeveynlerinden hangisi yanında kalmalarının çocukların menfaatine olacağı tespit edilerek sonucuna göre karar verilmelidir. Bu hususlar nazara alınmadan, velayetle ilgili eksik araştırma ve inceleme ile yazılı şekilde düzenlemeye gidilmesi doğru görülmemiş bozmayı gerektirmiştir.

Bu haber toplam 453 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara