Velayetin Değiştirilmesi Sebepleri Nelerdir? Velayetin değiştirilmesi nedeni olarak velayeti elinde bulunduran kişinin durumunun değişmesi gösterilebilir.
Boşanma davalarının en önemli konularından bir tanesi çocukların velayetidir. Bu velayet paylaşımının nasıl olacağı anlaşmalı boşanmalarda yapılacak olan protokol ile belirlenebilir.
Böyle bir anlaşma yoksa da mahkeme çocukların velayetinin kimde olacağına karar verir. Böyle bir kararın sonradan değiştirilmesi mümkündür. Velayetin değiştirilmesi sebepleri arasında en önemlisi velayeti alan anne ya da babanın durumunda değişiklik yaşanmasıdır.
Velayet Davası Nedir?
Boşanmalarda eşlerin vermeleri gereken en önemli kararlardan bir tanesi çocukların velayetidir. Bir eş çocuğunun velayeti için diğer eşe dava açması velayet davası olarak adlandırılır.
Reşit olmayan çocuklar için açılan bu davalar Aile Mahkemesi’nde görülür. Velayetin kapsamı içerisinde olan konular ise şunlardır:
- Çocukların bakımı,
- Çocukların korunması,
- Eğitim.
Çocuk Velayeti Kime Verilir?
Eşler arasında herhangi bir anlaşma yoksa velayet kararını hakim verir. Hakim bu kararı verirken göz önüne aldığı en önemli konu çocuğun yaşıdır.
Yaşı küçük olan çocuklar genellikle anneye verilir. 6-12 yaş çocukların velayeti için önemli olan konusu ise maddi olanaklardır. Tarafların çocuklarına sunacakları maddi olanak hakim kararını da belirleyecektir.
Velayet davasında kaç yaşında çocuğa sorulur sorusunun yanıtı ise 12 yaş ve üzeridir. 12 yaşın üzerindeki çocukların belirli bir olgunluk seviyesine ulaştığı kabul edilir ve velayet konusunda kendilerine de danışılır.
Anne Evlenirse Velayet Babaya Verilir Mi?
Çocuğun velayetine sahip olan bir kadının aklına en çok takılan şeylerden bir tanesi anne evlenirse velayet babaya verilir mi sorusudur. Ancak ister kadın ister erkek olsun yeniden evlilik yapılması velayeti sonlandıracak bir şey değildir.
Evlenme olsa bile velayet aynı şekilde devam edecektir. Fakat evliliklerin ardından gerekli şartların olması ile beraber velayet değişikliği yapılabilir.
Velayet Değişikliği İçin Ne Yapılmalı?
Velayeti elinde bulundurmayan eş, aile mahkemesine giderek velayet değiştirilmesi davası açabilir. Bu davaların söz konusu olabilmesi için velayete sahip kişinin durumunda değişiklik olmalıdır.
Böyle bir değişiklik söz konusuysa velayetin değiştirilmesi davası dilekçe ile beraber açılabilmesi mümkün olacaktır.
Velayetin Değiştirilmesi Sebepleri
Velayetin Değiştirilmesi ile Velayetin Değiştirilmesi Kaldırılması birbirine karıştırılmamalıdır. Velayetin Değiştirilmesi 4721 sayılık Medeni Kanunun 183. maddesinde düzenlenmiştir.
Velayetin Kaldırılması ise 4721 sayılık Medeni Kanunun 348. maddesinde düzenlenmiştir. İki kanun maddesi sebep ve sonuç ilişkisi bakımından dolayı oldukça farklıdır.
Bu iki maddenin birbirine karıştırılması ve dava açılması durumunda hem hak kaybı hem de zaman kaybına sebebiyet vermektedir. Boşanma veya evlilikden önceki olaylar Velayetin Değiştirilmesi Sebepleri olarak kabul edilemez. Velayetin Değiştirilmesi için yeni olayların ve sebeplerin varlığı ispat edilmelidir.
Velayetin Değiştirilmesi Sebepleri Nelerdir?
Velayet açısından bakıldığında, velayet düzenlendikten sonra çocuğun velayetinin yeni olaylara, sebeplere göre yeniden değiştirilmesi mümkündür. Velayetin Değiştirilmesi Sebeplerine göz atacak olursak;
Velayet Kendisinde Bulunan Tarafın Evlenmesi
Çocuğun velayeti kendisinde bulunan tarafın, yeniden evlenmesi, veya başka bir yere gitmesi veya ölmesi gibi yeni olaylar sebepler olması durumunda Velayetin Değiştirilmesi mümkündür. Ancak Velayeti alan tarafın evlenmesi, tek başına Velayetin Değiştirilmesi için yeterli sebeplerden değildir.
Evlenme sebebiyle velayetin yerine getirilmesinin de ihmal edilmesi gerekir. 4721 sayılık Medeni Kanunun 349. Maddesine gör ana ve babanın başka biriyle evlenmesi, velayetin kaldırılması için yeterli değildir. Değiştirilmesi 4721 sayılık Medeni Kanunun 183. Maddesinde “ana ve babanın başkasıyla evlenmesi, başka biryere gitmesi, ölmesi halinde Hakim, kendiliğinden veya ana babadan birinin talebi üzerine olayın gerektirdiği tedbirleri almakla görevlidir” şeklindedir.
Velayetin Değiştirilmesi Örnek Sebepler
Velayetin değiştirilmesi için velayet kararından sonra çok önemli değişikliklerin olması gerekmektedir. Velayetin kendisine verilen tarafın çocuğu kendi ailesine bırakıp uzak yerlere çalışmaya gitmesi halinde, çocukla düzenli olarak ilişki kurmadığı anlaşılırsa velayetin değiştirilmesi sebebi olduğu kabul edilmesi gerekmektedir.
Velayet kendisine verilen tara çocukların beslenmesine, giyimine, eğitimine, ahlaki ve bedeni gelişmesine gerekli özeni göstermiyorsa o halde velayet hakkını yerine getirmiyor demektir.
Velayet kendisinde olan taraf, akşamları eve geç gelmeyi alışkanlık haline getirmiş ve bu yüzden çocuklar dışarıda kir ve pis içinde başıboş vaziyette bırakılmış ise velayetin değiştirilmesi sebepleri oluşmuş demektir.
Velayet kendisinde olan taraf çocuğun ahlaki bakımından çöküntüye uğramasına yol açacak şekilde bir yaşantı içinde olması durumu velayet için yeni bir olaydır ve velayetin değiştirilmesine sebep olur.
Çocuğu yok sayarak onun yanında, başka erkek veya kadınlarla çocuğun görmemesi gereken ilişkilere giren veya içki alışkanlığı bulunan kadın veya erkekten velayet kimde ise alınarak karşı tarafa verilmesi gerektiğine dair Yargıtay’ın kararları bulunmaktadır.
Çocukların okula uygunsuz kıyafetlerle gitmesi, bakımsız ve kirli olması, aç veya dayak yemiş olmaları da velayetin değiştirilmesi sebeplerindendir. Velayet kendisinde olan taraf resmi olmayan evlilik hayatı yaşaması durumu çocukların ruhsal gelişmesine engel olacağından velayetin değiştirilmesi sebeplerindendir.
Velayet kendisinde olan taraf sağlık sebeplerinden dolayı velayet görevini uzun süre yerine getiremiyorsa, çocuğun yararı göz önünde tutularak velayetin değiştirilmesi uygun olacaktır.
Velayetin Değiştirilmesi Davası Nasıl Görülür?
Velayetin Değiştirilmesi Davaları, velayeti kendisine verilmeyen taraf Velayetin Değiştirilmesi Sebepleri belirtir dilekçe ile Aile mahkemesine dava harç ve masrafları yatırılmak suretiyle dava olarak açılmaktadır. Davayı açan taraf Velayetin Değiştirilmesi Sebeplerini ve iddalarını kanıtlamakla yükümlüdür.
Hakim Velayetin Değiştirilmesi koşulları varsa velayetin değiştirilmesine karar verebilir. Velayetin değiştirilmesi davasında yetkili mahkeme davalının yerleşim yeri mahkemesidir. Velayetin Değiştirilmesi Sebepleri nelerdir.
Diğer makalelerimize Ankara Avukat sayfamızdan göz atabilirsiniz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?