Yabancı Ülkede Boşanma Tanıma Tenfiz | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Yabancı Ülkede Boşanma Tanıma Tenfiz

yabanci-ulkede-bosanma-tanima-tenfiz

Yabancı Ülkede Boşanma Tanıma Tenfiz Etiketi hakkında yazılan makale, araştırma, yargıtay ve istinaf mahkemesi kararlarını aşağıda ki konular içerisinde okuyabilirsiniz.

Yapılan düzenleme gereği nüfus ve konsolosluk aracılığı ile yapılacak işlemlerin geçerli hale gelmesi belli şartlara bağlanmıştır. En önemli husus ise eşlerin birlikte başvuru yapmasıdır. Bu hususları yerine getirilmediği takdirde boşanma kararının tanınması ve tenfiz edilmesi için Türkiye’de kısa süren davayı açmaları gerekmektedir.

Yabancı Ülkede Boşanma Tanıma Tenfiz

Modern hukuk sistemi dahilinde dünyanın her yerinde kişilerin evlilik birliğini devam ettirememeleri durumunda boşanma hakkı bulunuyor.

Hem yurt içinde hem de yurtdışında boşanma davası ile evlilik birliğinin sona erdirilebilmesi mümkün olurken, uzun yıllardır vatandaşların yabancı mahkemelere başvuru yaparak almış oldukları boşanma kararını, Türkiye’ deki mahkemeler aracılığı ile tanıtabilmeleri büyük bir problem oluyor.

Genel olarak yurtdışında boşanma işlemleri noktasında pek çok zorluk ile karşı kalınarak boşanma kararının     alınmasının ardından bu söz konusu yabancı mahkemelerinin Türkiye’ de kabul ettirilmesi konusunda da çok ciddi zorluklar ile karşı karşıya kalınabiliyordu.

Bu konuya ilişkin olarak uzun süredir devam eden çalışmalar son olarak 29.04.2017 tarihinde Resmi Gazete’ de yayınlanan 690 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ nin 4. Maddesi içerisinde Nüfus Hizmetleri Kanunu’ nun 27/A maddesine ilave edildi. Bu kapsamda da söz konusu düzenleme ile Nüfus Hizmetleri Kanunu’ nun 27/A maddesinde yapılan ilave ile birlikte yabancı ülke adli ya da idari makamları tarafından alınan boşanma kararlarının nüfus kütüğünde tescili;

Yabancı Ülkede Boşanma Tanıma Tenfiz Konusunda Yapılan Düzenlemenin Getirdikleri

Gerçekleştirilen bu düzenleme çerçevesinde artık yurtdışında yaşayan vatandaşların yabancı mahkemelerden alabildikleri kesinleşmiş boşanma kararına, evliliğin butlanına, iptaline ya da mevcut olup, olmadığının belirlenmesine dair kararlar davaya gerek olmadan nüfus kayıtlarına işlenmesi gerçekleştirilecek, tanınabiliyor.

Bunun yanı sıra söz konusu mahkeme kararları ile beraber yabancı idari makamlar tarafından alınan bu kararlar da aynı biçimde tanınıyor. Fakat her iki halde de dava açılmasından evvel tanıma ve tescil işlemleri konusunda boşanmış tarafların gerekli belgeler ile şahsen ya da vekilleri aracılığı ile beraber başvuru gerçekleştirmeleri gerekliliği bulunuyor. Bunun dışında söz konusu kararların Türk kamu düzeni açısından uygunsuzluk teşkil etmiyor olması da dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birisi konumunda bulunuyor.

Yabancı Ülkede Boşanma Tanıma Tenfiz Düzenlemenin Kapsamında Kimler Bulunuyor?

Söz konusu yeni düzenlemede yalnızca anlaşma sağlayarak birlikte başvuru gerçekleştiren kişileri kapsamına alıyor. Bu düzenleme ile yurt dışında yaşayan vatandaşların Türkiye’ de yabancı mahkemelerden almış oldukları boşanma kararını tanıtma konusunda karşı karşıya kaldıkları zorlukları ve sorunları ortadan kaldırmak açısından önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

Ancak bu noktada özellikle de çekişmeli boşanma gerçekleştirmiş olan kişilerin Türkiye’ de bu düzenleme kapsamında bulunmuyor olması dolayısı ile devam eden sorunların çözüme kavuşturulması söz konusu olmamaktadır.

Bu noktada bir diğer önemli problem ise söz konusu boşanma kararlarının yargı denetiminden geçişi yapılmadan idari makamlar tarafından tanınması konusunda hem Türk hukuku hem de yabancı hukuk uygulamaları açısından ciddi sorunların meydana gelmesidir.

Yurtdışında boşanma işlemleri

Türk hukuku uygulaması yönü çerçevesinde misal olarak kişilerin anlaşma sağlayarak Konsolosluğa boşanma kararının tanınması amacı ile başvuruda bulunmalarının ardından bu kararların biçimi yönünden her noktası sorunsuz dahi olsa karar içeriğinin Türk kamu düzeni açısından uygunsuz olduğu kararının kim tarafından nasıl verileceği merak ediliyor.

Bu sebep ile de tanıma talebi hukukçu olmayan Konsolosluk memuru ya da Nüfus Müdürü tarafından reddedilmesi durumunda nasıl bir uygulamanın gerçekleştirileceği de yine merak edilen sorulardan birisi olarak bu durumda bulunan vatandaşların karşısına çıkıyor.

Makalede Yabancı Ülkede Boşanma Tanıma Tenfiz konusuna yer verilmiştir. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Tanıma Ve Tenfiz Davası ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.

340 Görüntülenme

SORULAR

  1. Nerkis dedi ki:

    Yabancı Ülkede Boşanma Tanıma Tenfiz Konuyla ilgili bilgi verirseniz ona göre bir yol izlemek isterim teşekkür ederim.

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp