Yargıtay Temyiz Uyap Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Yargıtay Temyiz Uyap Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır?

yargitay-temyiz-dosya-sorgulama

Yargıtay Temyiz Uyap Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır? Yargıtay dosya sorgusu yapabilmek için öncelikle belirlenmesi gereken nokta dava ve dosya türü olmalıdır. Yargıtay sorguları online ortamda yapılabileceği gibi mahkemeler tarafından da yapılabilmektedir.

Günümüzde dijital platformlar üzerinden Yargıtay temyiz uyap dosya sorgulama nasıl yapılır işlemi kolaylıkla yapılabilmektedir. Yargıtay ya da Adalet Bakanlığının resmi siteleri üzerinden yapılabilecek olan temyiz uyap dosya sorgulama işlemi dosya numarası ile e- devlet aracılığı ile de yapılabilmektedir.

Günümüzde e- devlet her bir işlem için kullanılabilmekte olup her yıl birçok farklı özellik e- devlet sistemine dahil edilmektedir. E- devlette yer alan dava dosyası sorgulama başlığı üzerinden temyiz dosyası sorgulama işlemi yapılabilmektedir.

Yargıtay Temyiz Uyap Dosyası Nedir?

Yargıtay temyiz dosyası bir dava dosyası olup, UYAP ise bir dijital bilişim platformudur. UYAP üzerinden dosya sorgusu yapılabilmekte ve süreç daha kolay yönetilebilmektedir.

Davalı ve davacı tarafından kullanılabileceği gibi avukat tarafından da uyap sistemi kullanılabilmektedir. Uyap sistemine mahkemeler de kolaylıkla erişebilmektedir. Dava ile ilgili süreç direkt olarak uyap sistemine aktarılmakta olup buradan davanın seyri hakkında da bilgi edinilebilmektedir.

UYAP Nedir?

UYAP bir bilişim platformu olup davalara yönelik bilgileri içeren bir devlet yapımı olan sistemdir. 2001 yılından itibaren aktif olarak kullanılmaya başlanan sisteme ulaşmak ise oldukça kolaydır.

İlgili davaya yönelik dosya ve süreç bilgilerinin yer aldığı uyap sistemine erişim ise oldukça kolaydır. E- devlet ile giriş yapılabileceği gibi davacı, davalı ve avukat tarafından da uyap.gov.tr adresine girerek dosya kontrolü yapılabilmektedir.

Temyiz Davası Dosya Sorgusu Nasıl Yapılır?

Temyiz davalarına ilişkin dosya sorguları birçok platform aracılığı ile kolaylıkla yapılabilmektedir. E- devlet, UYAP sistemi ve Yargıtay’ın resmi sitesi üzerinden dosya sorgulaması yapılmasına izin verilmektedir.

Online sorgunun yanı sıra Yargıtay ya da avukat ile iletişime geçilerek süreçten haberdar olmak ve kontrolünü sağlamak da mümkündür. Gerekli görüldüğü noktada Yargıtay’da dairede dosya sorgulama işlemi de yapılabilmektedir. Bunun için kimlik bilgileri ve biliniyor ise dosya numarası gerekmektedir.

Yargıtay Temyiz Uyap Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır? 

Adalet Bakanlığı Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi yani kısaltılmış adıyla UYAP, vatandaşların tüm dava dosyalarını sorgulayabildiği bir dijital platformdur.

UYAP aracılığıyla hakkınızda açılan dava var mı, dava dosyalarınızın içerikleri, dava dosyalarınızın akıbetini öğrenebilirsiniz. Yargıtay temyiz dosyaları da UYAP üzerinden sorgulanabilir.

Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı tarafından kurulan ve yönetilen UYAP bilişim sistemi, mahkemeler, avukatlar, davalı ve davacı vatandaşların iş ve sorgu süreçlerini hızlandırır. Birçok işlemin kağıtsız ortamda yani online ortamda yapılabilmesini sağlıyor.

2001’de kurulan UYAP sistemi, tüm vatandaşlar tarafından kullanabilir. 2001 yılından önce adliyelere giderek öğrenebildiğimiz birçok bilgi ve işlem UYAP üzerinden kolayca yapılabiliyor. UYAP, resmi internet sitesi olan www.uyap.gov.tr üzerinden hizmet verirken, UYAP’a giriş e-Devlet kapısı üzerinden yapılıyor.

Yargıtay aşamasındaki dava dosyalarını sorgulamak için Yargıtay’ın resmi internet sitesine (www.yargitay.gov.tr) ya da UYAP’ın sitesine (www.uyap.gov.tr) ziyaret etmeniz yeterlidir. Yargıtay temyiz dosyalarının en güncel durumunu, alınan kararlara web siteleri üzerinden ulaşabilirsiniz (Yargıtay Temyiz Uyap Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır).

Yargıtay Temyiz Uyap Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle uyap.gov.tr adresine gidiyoruz.
  • Açılan UYAP bilişim sistemleri ana sayfasında en üst menüde yer alan portallar başlığının üzerine geldiğinizde açılan pencereden size uygun olan kategoriyi seçiyoruz. Eğer vatandaş olarak sisteme girip Yargıtay temyiz dosyası sorgulaması yapacaksınız ‘Vatandaş’ sekmesini seçebilirsiniz.
  • Açılan vatandaş.uyap.gov.tr uzantılı sayfada e-Devlet giriş ekranı karşınıza gelecek. Bu menüde Türkiye Cumhuriyet kimlik numarası ve e-Devlet şifrenizi yazıyorsunuz. Eğer e-Devlet şifreniz yoksa, size en yakın postaneden e-Devlet şifrenizi alabilirsiniz.
  • e-Devlet bilgilerinizi doğru bir şekilde girdikten sonra yeniden UYAP sistemine yönlendirilip uygulama anasayfasına dönüyorsunuz. UYAP’a giriş yaptığınız sayfanın sol menüsünde UYAP üzerinden yapabileceğiniz tüm işlemleri başlıklar halinde görebilirsiniz. Yargıtay bölümünü tıklayarak Yargıtay temyiz dosyalarınızı sorgulayabileceğiniz ekrana gidebilirsiniz.

Yargıtay Dosya Sorgulama

Yönlendirileceğiniz Yargıtay’ın internet sitesinde temyiz dosyasını sorgulayabilmek için 4 farklı seçenek sunuluyor. Bu seçenekler:

  • Yargıtay Daire Bilgileri İle Dosya Sorgusu,
  • Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Bilgileri ile Dosya Sorgu,
  • Yerel mahkeme Bilgileri İle Sorgu,
  • Yargıtay İlk Derece Bilgileri İle Dosya Sorgu

Diğer makalelerimize Ankara avukat sayfamızdan göz atabilirsiniz. Yargıtay Temyiz Uyap Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır?

2.946 Görüntülenme

SORULAR

  1. Sevim Gül dedi ki:

    Merhaba
    Arabama üç haciz bir yakalama konuldu.En son haciz Eylül 2017,yakalama ise Ağustos 2016 tarihinde konuldu.Arabam bu yılın ocak ayında bağlandı.Dava iki buçuk yıldır temyizde. Alacaklı olduğunu iddia eden taraf (Sigorta:Satmış olduğum fakat devrini veremedğim arabanın alkollü sürücüsünün kaza yapıp ölmesinden sonra,yakınlarına ödediği tazminata rücu ki biz bütün delillerle kazaya karışan arabanın fiili işletenin ben olmadığımı ispat ediyoruz.) şimdiye kadar yapılmış herhangi bir işlemle ilgili bir tebligatta bulunmadı. Bu durumda ben ne yapabilirim? Lütfen yardımcı olur musunuz?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp