Yurtdışı Boşanma Kararının Tanınması | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Yurtdışı Boşanma Kararının Tanınması

yurtdisi-bosanma-kararinin-taninmasi

Yurtdışı Boşanma Kararının Tanınması ve Türkiye’de Geçerli Hale Nasıl gelir? Yurtdışı boşanma tanıma davası için iki farklı dava görülmektedir. Bunlardan bir tanesi tanıma davası diğeri ise tenfiz davasıdır.

Yurt dışında boşanmış olan çiftler Türkiye’de hala resmi olarak evli görülürler. Genellikle çiftler bu durumu ülkelerine geldikleri zaman yeni evlilik talebinde bulunduklarında fark ederler. Tanıma ve tenfiz davalarını açarak bu problemden kurtulmanız mümkün.

Yurtdışından Alınan Boşanma Davasının Tanınması İçin Tanıma Davası

Yurtdışı boşanma kararının tanınması için açılan tanıma davaları, söz konusu kararın Türk mahkemeleri tarafından tanınması anlamına gelir. Yabancı mahkemeler boşanma hakkına karar verirken Türk mahkemeleri ya da hukuk kurallarına göre değil, kendi hukuk kurallarına göre karar verirler.

Bu mahkemeler tarafından kesinleşmiş karar geldiği zaman söz konusu ülkenin sınırlarında bekar sayılırsınız. Türkiye Cumhuriyeti’nde hala evli sayıldığınızdan tanıma davası açmanız gerekir. Bu sayede resmi olarak boşanmış olursunuz.

Yurtdışından Alınan Boşanma Davasının Tanınması İçin Tenfiz Davası

Yurtdışı boşanma kararının tanınması dilekçesi dolduran kişiler tenfiz davası kavramına muhakkak denk gelmişlerdir.

Tenfiz davaları genellikle boşanma davalarının konusunun içine nafaka ve velayet gibi hükümlerin girmesi ile birlikte önem kazanır.

Söz konusu durumlar hakkında alınan kararların icra ettirilebilmesi için tenfiz davası açmak gerekir.

Tanıma ve Tenfiz Mahkemeleri Adli Tatil Günlerinde de Görülebilir.

Hem tanıma hem de tenfiz davaları açılırken, yurtdışı boşanma kararının tanınması yönetmeliği doğrultusunda duruşmalı olarak görülmesi gerektiği ifade edilir. Bu nedenle dosya üzerinden sonuca varmak mümkün olmaz. Bu mahkemeler adli tatillerde de görülebilirler.

Eğer davayı açan kişinin yerleşim yeri Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde değilse, kişi mahkemeye bir teminat gösterir. Teminat miktarına davacı değil, mahkeme karar verir.

Yetkili mahkeme, davalı için ikametgah yeri haline gelir. Tanıma davaları açılırken Aile Mahkemesi incelemede bulunurken, tenfiz davalarına Asliye Hukuk Mahkemeleri bakar.

Yurtdışından Alınan Boşanma Davasının Tanınması İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? 

Tanıma ve tenfiz davalarının açılması için yabancı mahkemeler tarafından kesinleştirilmiş olan kararlar bulunmalıdır. Bu kararlar mahkemeler tarafından verilmelidir, Belediye kararları geçerli değildir. Noterli çeviri de istenilen belgeler arasındadır.

Yurtdışı Boşanma Kararının Tanınması

Yurtdışı Boşanma Kararının Tanınması, Yurtdışındaki Mahkemelerden Birinde Verilen Boşanma Kararının Türkiye’de Tanınması ve Tenfizi Yurtdışında yaşayan ve evlilik birliği içerisinde hayat sürdüren taraflar boşanmak istedikleri vakit Türk hukuk sistemi içerisinde mi veyahut yaşadıkları yabancı ülkede mi bu hukuki süreci başlatacakları bir sorundur.

Bunun nedeni ise yurtdışında yapılan boşanma kararının Türkiye’de aynen direkt kabul görmeyecek olması, Türkiye’de verilecek olan boşanma kararının yabancı ülkenin hukuk sistemince direkt olarak kabul görmemesidir.

Birbirinden farklı hukuk sistemleri ile çalışan devletler buna bir çözüm getirerek birbirlerinin hukuki kararlarını tanımak amacı ile bir hukuk sistemi geliştirmişler ve bu hukuk sistemi özellikle özel hukuk dallarında çıkan uyuşmazlıklardaki tarafların mağdur olmasını engellemiştir.

Milletlerarası özel hukuk sisteminde konulan kurallar sayesinde devletler kendi belirledikleri usuller çerçevesinde tarafların yurtdışında gerçekleştirdiği hukuki işlem ve sahip oldukları hukuki statüleri kabul eder olmuştur.

Bu çerçevede boşanma davasına baktığımızda şunları ifade edebilmekteyiz:

Öncelikle Türk hukuk sisteminin belirlediği ülkelerden birinde boşanan Türk vatandaşı kendi ülkesi yani Türk hukuk sistemi içerisinde de boşanmış sayılabilmesi için açılan bu davaya tanınma davası ve boşanmanın gerektirdiği hüküm ve sonuçların icra edilebilmesini sağlamak için açılan davaya ise tenfiz davası denmektedir.

Tanınma ve tenfiz davası aile mahkemelerinde görülen dava türleri olup kanun koyucu İstanbul, İzmir ve Ankara’daki aile mahkemelerinde bu davanın açılmasını öngörmüştür.

Tanınma ve tenfiz davasını açan taraflar davalarının hızla görülmesini istiyorlar ise öncelikle evrakları tam getirmeliler ve ikincisi ise yurtdışından davayı sürdürecekler ise bir avukat ile davayı sürdürmeleri kendilerini için en uygun ve en makbul olanıdır.

Bunun nedeni ise yurtdışına yapılacak olan tebligatın ulaşma ve mahkemeye geri dönme sürelerinin oldukça uzun sürebilme ihtimalidir ki bu da davayı uzatan en büyük sorunlardan biridir.

Tarafların tanınma ve tenfiz davası açabilmeleri için zaten anlaşıldığı üzere de yurtdışında bir mahkeme tarafından boşanmış olmalarına kesin karar verilmelidir.

Tanınma ve tenfiz davasında avukatlık ücreti her şehre göre değişebilmektedir ve ayrıca tarafların tutacağı avukatların niteliği de avukatlık ücretinde oldukça önem arz etmektedir. Tecrübeli ve bilgili bir avukatın ücreti diğerlerine oranla daha fazla olabilmektedir.

Yargıtay Kararı – Yurtdışı Boşanma Kararının Tanınması

BOŞANMA DAVASI – TENFİZ ŞARTLARI – TÜRK MAHKEMELERİNCE VERİLMİŞ BİR TANIMA KARARININ BULUNMAMASI – DAVANIN KESİN HÜKÜM SEBEBİYLE REDDİNİN İSABETSİZLİĞİ

ÖZET: Yabancı mahkemece verilen boşanma kararının tanınmasına dair Türk mahkemelerince verilmiş bir tanıma kararı bulunmamaktadır.

Bu yön gözetilmeden davanın kesin hüküm sebebiyle reddi isabetsizdir. Yurtdışında Verilen Boşanma Kararının Tanınması   Yurtdışında Verilen Boşanma Kararının Tenfizi Yurtdışı Boşanma Kararının Tanınması

Makalemizde Yurtdışı Boşanma Kararının Tanınması konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Tanıma ve Tenfiz Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

108 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp