Anlaşmalı Boşanma Başvuru Dilekçesi Nedir, Nasıl Hazırlanır? Anlaşmalı boşanma davası için dilekçe örneği hazırlarken mutlaka bir avukattan destek alınması gerekmektedir.
Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar birçok konuda uzlaşmış olsa da hem anlaşmalı boşanma dilekçesinin usulüne uygun olarak yazılıp yazılmadığı hem de anlaşmalı boşanma protokolünün uygun olup olmadığına dikkat edilmektedir.
Aksi halde anlaşmalı boşanma başvuru dilekçesi reddedilebilir ve aynı sebeplerle boşanma davası açmak için 3 sene beklemek durumunda kalınabilir.
Bundan dolayı ve uzun vadede hak kayıpları yaşamamak için anlaşmalı boşanma konusunda tecrübeli ve başarılı avukatlarla çalışılması gerekmektedir. Bu aşamada hem boşanma davası daha kısa sürede sonuçlanacak hem de daha sağlıklı bir süreç tamamlanacaktır.
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Protokol Örneği
Anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlanırken bu aşamada mutlaka alanında uzman bir hukukçu ile çalışmak gerekmektedir. Anlaşma protokolü kapsamında tarafların birbiri ile uzlaşmış olmasının yanı sıra bu durumların yazıya dökülmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra şayet çiftin ortak çocukları varsa, velayetin kimse olacağı ve nafaka için tüm kararların da yazıda belirtilmiş olası gerekmektedir. Kısaca:
- Anlaşma protokolünde nafaka,
- Çocuk velayeti,
- Mal paylaşımı,
- Gayrimenkul paylaşımı,
- Eşya paylaşımı olarak özetlenebilir.
Bu konuların herhangi birinde uyuşmazlık çıkarsa bu noktada anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davasına dönecektir. Bundan dolayı anlaşma boşanma davası ile dilekçe ve protokolü hazırlamadan alanında uzman bir avukat ile çalışılması önerilmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Örneği 2019
Anlaşmalı boşanma dilekçesi örnekleri hazırlamak için uzman bir hukukçudan destek almak gerekmektedir. Çift boşanmaya karar verdikten sonra Aile Mahkemesine anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlaması gerekmektedir. Bu dilekçede:
- Neden boşanmak istediğinizi,
- İsim ve soyisim bilgilerinizi (hem davalı hem de davacı için ),
- Davanın konusu,
- Dava tarihi,
- Sonuçlar ve istekler,
- Talepler,
- Açıklamalar,
- Açık adres
- Yer almalıdır.
Bunun yanı sıra anlaşmalı boşanma protokolünün yanı sıra dilekçe de mahkemeye teslim edilmelidir. Anlaşmalı boşanma neticesinde mal paylaşımı ve maddi – manevi tazminat ya da nafaka gibi konularda da anlaşmış olmak gerekmektedir. Bu gibi konularda hak kayıpları yaşamamak için tarafların avukat eşliğinde karar vermesi önemlidir.
Anlaşmalı Boşanma Başvuru Dilekçesi İle Nasıl Yapılır
Anlaşmalı Boşanma Başvuru Dilekçesi Türk Medeni Kanunu boşanma davalarını birtakım hususları dikkate alarak çeşitlere ayırmıştır. Genel boşanma davası sebepleri ve özel boşanma davası sebepleri olmak üzere 2 şekildedir.
Boşanma nedenlerinden biri de anlaşmalı boşanmadır. Anlaşmalı boşanma davasını tanımlamak gerekirse hukuka uygun bir şekilde evlilik birliğini gerçekleştiren bireylerin çekişmeli dava görülmeden anlaşmaya dayanarak belli şartlar altında gerçekleştirdikleri boşanma davasıdır. Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşebilmesi için bireylerin en az 1 yıl evli kalmış olmaları gerekmektedir.
Anlaşmalı boşanacak çiftlerin maddi ve manevi bütün hakları ve hususlar altında anlaşmış olmaları ve boşanma protokolü gerçekleştirmiş olmaları gerekir.
Ve davaya her 2 tarafında katılması gerekmektedir. Türk hukuk sisteminde dava açılması için bireyin hangi dava olursa olsun dilekçe ile başvurması gerekir her ne kadar bir vekil aracılığıyla davayı takip etme gibi bir zorunluluğu olmasa da bireyin dava açması için konulmuş şartlara ve özelliklere uygun bir dilekçe ile davayı açmış olması gerekmektedir. | Anlaşmalı Boşanma Başvuru Dilekçesi
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Anlaşmalı boşanma davası diğer boşanma davaların oranla daha hızlı sonuca ulaştırılan davalar arasındadır.
Bireylerin her hususta anlaşarak geldiği boşanma davasına bakan mahkeme ya Asliye hukuk mahkemesi (genel mahkemedir) ya da bulunduğu yerde Aile mahkemesi tarafından görülmektedir. Anlaşmalı Boşanma Protokolü için makaleyi okuyabilirsiniz.
Anlaşmalı Boşanma Başvuru Dilekçesi Nasıl Hazırlanmalıdır?
Boşanma dilekçesi boşanma davasının temelini oluşturur. Ve Hukuk Muhakemesi Kanunun 119. Maddesine ifade edilen hususlara göre hazırlanmalıdır.
Bu hususlar teknik anlamda prosedürleri içerdiği kadar bireyin neden anlaşmalı boşanma davası açtığını içeren konuları hususları ve istemlerini de ifade ettiğinden oldukça önemli bir husustur.
Türk hukuk sistemini incelediğimizde yukarıda da ifade ettiğim üzere bir vekil aracılığıyla başvurma zorunluluğu yoktur.
Örneğin Almanya’da dava açmak isteyen bir birey avukat aracılığı ile davayı açmak zorundayken. Ülkemizde birey birsel hareket ederek davayı vekil olmadan da rahatlıkla açabilecektir.
Fakat hukuk eğitimi almamış ve hakları ile dava sürecinde gerçekleşecekleri tam anlamı ile bilmeyen birey birsel davayı açtığında haklarını tam anlamıyla bilmediği için koruyamayacak ve hak kaybına uğraya bilecektir. | Anlaşmalı Boşanma Başvuru Dilekçesi
Özellikle dilekçe yazarken bireyin teknik anlamda bilgisi olan bir birey ile beraber yazması gerekir. Anlaşmalı boşanma davası şartlarından biri olan boşanma protokolünün de hazırlanması bireyin en dikkat etmesi gereken hususlardan biridir.
Özellikle birey miras davalarında ve bu anlaşmalı boşanma protokolü hazırlarken bilinçsiz veya bilgisiz olduğu takdirde hak kaybına uğrayabilmektedir. Bu nedenle bireyin anlaşmalı boşanma davalarında bir avukat ile davayı açması kendisi açısından en makul olan bir davranış olacaktır.
Sonuç olarak bütün makaleyi kısaca özetlersek şunları özetleyebiliriz: en az 1 yıl evli kalmış bireylerin. Maddi ve manevi tüm sonuçlarını hazırlayarak buna boşanma protokolü denir, anlaşarak boşanma davası açmalarına anlaşmalı boşanma davası denir.
Çekişmesiz gerçekleşen bu dava için hazırlanacak olan dilekçe ve boşanma protokolü bireyin hak kaybına uğramaması ve hukuki sürecin daha hızlı ilerlemesini sağlaması amacıyla aile hukukunda uzman bir vekil aracılığıyla davayı açması gerekse de bu zorunlu değildir. Birey vekil aracılığı olmadan da davayı rahatlıkla açabilmektedir.
SORULAR
İlkay hanım merhabalar eşimle biz anlaşma yaptık ve anlaşmalı boşanma davası açmaya karar verdik. Anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırladık ama tereddüt içerisindeyiz. Size göndersek bir kontrol edebilirmisiniz.