Anlaşmalı Boşanma Şartları | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Anlaşmalı Boşanma Şartları

Anlaşmalı Boşanma Şartları

Anlaşmalı Boşanma Şartları bireylerin, boşanmaya karar vermesi ile Anlaşmalı boşanma davası açılırken dava şartlarının neler olduğu ve davanın ret olmaması için bu şartlar doğrultusunda açılması gerekmektedir. Kanunda belirtilen anlaşmalı boşanma şartlarının bir tanesi bile yerine getirilmemiş olursa davanın görülmesi veya sonuçlanması mümkün olmayacaktır.

Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir

Anlaşmalı olarak boşanmak isteyen eşlerin anlaşmalı boşanma davası açabilmesi ve davanın sonuçlanabilmesi için belirli Anlaşmalı Boşanma Şartları yerine getirmesi gerekmektedir.

Türk Medeni Kanununda anlaşmalı boşanma davalarında gerekli olan aşağıdaki gibidir;

  • Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için tarafların bir yıldan fazla süre evli olması gerekmektedir.
  • Evliliği bir yıldan az olan eşlerin anlaşmalı boşanma davası açması mümkün olmayacaktır.
  • Eşlerin davayı beraber açmaları veya bir eşin açtığı davayı diğer eşin kabul etmesi gerekmektedir.
  • Boşanma davasında tarafların bizzat hakim karşısına çıkarak hür iradeleri ile boşanmayı istediklerini ve protokolü onayladıklarını belirtmeleri gerekmektedir.
  • Anlaşmalı boşanma davasının açılmasında dava dilekçesi ile birlikte mahkeme anlaşmalı boşanma protokolü de verilmelidir.
  • Bu protokolde tarafların aralarında boşanma ile ortaya çıkacak tüm durumlar hakkında anlaşmaya vardıklarını madde madde belirtmeleri gerekmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Şartları ve Sonuçları

Anlaşmalı Boşanma Şartları ve Sonuçları

Türk Medeni Kanunun 166’ncı maddesinin üçüncü fıkrasında anlaşmalı boşanma şartlarının genel ve mutlak boşanma sebebi olduğu ve tarafların Anlaşmalı Boşanma Şartları yerine getirmesi durumunda hakim tarafından boşanmalarına karar vereceği belirtilmektedir.

Kanunda anlaşmalı boşanma şartlamış olan eşlerin evlilik birliğinin temelden sarsıldığını ve durum sonucunca tarafların evli kalamayacağını kabul etmektedir.

Eşlerin aralarında boşanma ve boşanma ile ortaya çıkacak durumlar konusunda tam bir anlaşma sağlamaları ile mahkemenin boşanma kararı vermesini sağlamaktadırlar.

Bu sebeple anlaşmalı boşanma davasının açılması ve sonuçlanması için yukarıda belirtilmiş olan şartların yerine getirilmiş olması gerekmektedir.

Duruşmaya Bizzat Katılma – Anlaşmalı Boşanma Şartları

Anlaşmalı boşanma davalarının en önemli şartlarından biriside mahkemede hazır bulunmalarıdır. Avukat tarafından temsil edilecek olsalar dahi mahkemede bizzat hakim karşısına çıkmaları gerekmektedir.

Mahkemede hakim boşanma konusunda tarafların özgür iradesinin olup olmadığına kanaat getirmek istemektedir.

Evliliğin bitirilmesi konusunda taraflar bir psikolog veya benzeri bir terapiste gönderilmezler. Boşanma davalarının açık olması konusunda bir zorunlulukta bulunmamaktadır.

Hakimin tüm şartları yerine getiren taraflara boşanma konusunda farklı sorular sorma yetkisi bulunmamaktadır.

Tarafların boşanmayı istediklerini belirtmesi üzerine hakim boşanmayı onaylayacaktır. Anlaşmalı boşanma davası hazırlanan anlaşmalı boşanma protokolleri hakim tarafından detaylı olarak incelenmektedir.

Protokol – Anlaşmalı Boşanma Şartları

Hazırlanacak olan protokolde herhangi bir hata veya eksik ile yanlış olmaması durumunda hakim boşanmanın gerçekleşmesini sağlayacaktır.

Bu sebeple hazırlanacak olan protokol oldukça önemlidir. Tarafların sorunsuz bir şekilde boşanabilmesi ve hakimin bunu kolayca yapabilmesi için protokolün başarılı bir şekilde hazırlanmış olması gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Şartları ve Sonuçları

Anlaşmalı boşanma davası 4721 sayılı Türk Medeni Kanunun 166’ncı maddesinde detaylı olarak belirtilmiştir. Evlilik birliğinin temelden sarsılması başlığı altında bulunan bu maddenin üçüncü fıkrasında anlaşmalı boşanma davasının şartlarından bahsedilmektedir.

Bu madde ve ilgili fıkradaki şartların sağlanması durumunda tarafların sorunsuz bir şekilde anlaşmalı boşanma davaları açabilmesi ve sonuçlanabilmesi belirtilmektedir.

Evliliğin 1 Yıl Şartı – Anlaşmalı Boşanma Şartları

Anlaşmalı boşanma davası açılma şartları  kanunun ilgili maddesinden belirtilen ilk ve en önemli şartlardan birisi evliliğin bir yıldan fazla olmasıdır. Mahkemeye yapılacak anlaşmalı boşanma davası başvurusunda mahkeme evliliğin bir yılını doldurmadığını tespit ederse anlaşmalı boşanma dava reddedilecektir.

Evliliğin bir yıldan az olması tarafların boşanmayı istemeleri ve her konuda anlaşmaları durumunda bile anlaşmalı boşanma davaları açmaları mümkün değildir. Evliliğin bir yıldan az olması durumunda taraflar çekişmeli boşanma davaları açabilmektedir.

Evliliği bir yılı dolduran eşler ise anlaşmalı boşanma davası açabilmek için diğer şartları da yerine getirmelidir. Anlaşmalı boşanma davalarının açılması konusunda ikinci bir şart ise eşlerin boşanmak ve boşanmak ile ortaya çıkacak tüm konularda anlaşmış olmasıdır.

Anlaşmalı boşanma davalarının adından anlaşılacağı üzere tarafların arasındaki uzlaşmanın üzerinden hareket etmektedir.

Tarafların sadece boşanmak konusunda yapacakları anlaşmada yeterli olmamaktadır.Yapılacak olan anlaşmanın boşanma ile ortaya çıkacak her durumu kapsaması gerekmektedir.

Velayet Konusunda Anlaşmalı Boşanma Şartları

Bu konuda özellikle velayet, çocuk ile iletişim, nafaka ve tazminat ile mal paylaşımı gibi birçok farklı konu oldukça önemlidir.

Bu konuların tamamında bir anlaşma sağlanması oldukça önemlidir. Bu konuların bir tanesinde bile bir anlaşmazlık olması durumunda anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesi mümkün olmayacaktır. Taraflar arasında yapılmış olan bu anlaşmanın da yazılı olarak mahkemeye sunulması gerekmektedir.

Mahkemeye yazılı olarak ve tarafların imzaları ile bir protokol sunulmalıdır. Anlaşmalı boşanma protokolü olarak bilinen bu sözleşme mahkeme dava açılırken verilmelidir. Anlaşmalı boşanma davası en önemli şartlarından birisi de duruşmada her iki tarafında hazır bulunmasıdır.

Önceki şartlar davanın açılması ve durulmanın yapılmasına başlanması için geçerliydi. Tarafların mahkemede hazır bulunması ise davanın sonuçlanması için önemlidir. Protokolü inceleyen hakimin tarafların sözlü onayını alması gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Şartları Hakkında Avukat ve Danışma

Bu sebeple de taraflar avukat ile temsil edilseler bile mahkemeye bizzat gelmeli ve boşanmak konusu ile protokoldeki anlaşmayı sözlü olarak onaylamalıdır. Ancak bu şekilde anlaşmalı boşanma davasının sonuçlanması mümkün olabilmektedir. Davaya gelinmemesi durumunda duruşmanın ertelenmesi veya davanın reddedilmesi mümkün olacaktır.

Makalemizde Anlaşmalı Boşanma Şartları konusuna yer verilmiştir. Bir diğer önemli yazımız olan Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır başlıklı makalemizde Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır şartları hakkında bilgiler verilmektedir.

352 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp