Boşanma Kararının Tanınması | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Boşanma Kararının Tanınması

Boşanma Kararının Tanınması

Boşanma Kararının Tanınması Nasıl Yapılır? Yabancı mahkemede verilen boşanma kararlarının tanınması, bir süre öncesine kadar yalnızca mahkemeye açılan tanıma davası ile mümkün olmaktaydı.

Şimdi, vatandaşlara direk nüfus müdürlüğüne ya da konsolosluklara başvurarak boşanma kararının tanınması hakkı verilmiştir.

Boşanma Kararının Dava Açılmadan Tanınması

Vatandaşların Türkiye’de tanıma davası açmamış olmalarından kaynaklanan, hala evli görülmeleri sorununa getirilen yenilik itibari ile, nüfus müdürlüklerine ya da yaşanılan ülkede bulunan dış temsilciliğe başvuru yaparak, medeni halin Türkiye’de de değişmesi isteğinde bulunulur.

Bu noktada önemli olan husus tarafların birlikte başvuru yapmaları gerekliliğidir ancak, taraflara ayrı başvurma hakkı da tanınmış durumdadır. Tarafların ayrı başvuru yapmaları durumunda, başvurmayan taraf, 90 gün dolmadan başvuru işlemini gerçekleştirmelidir. Kararın tanınması sürecinde, kişiler;

  • Türkiye’de bulunmadıklarında, konsolosluklara giderek, işlemi gerçekleştirebilirler.
  • Türkiye’de bulunan kişiler ikamet adreslerindeki nüfus müdürlükleri ile boşanmalarının tanınmasını sağlayabilirler. Türkiye’de ikamet adresi bulunmuyorsa, Adana, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Kahramanmaraş, Samsun, Siirt, Sivas, Trabzon, Şanlıurfa, Van şehirlerinden herhangi birinde bulunan nüfus müdürlüğünde işlem yapılır.

Boşanma Kararının Tanınmasında Hangi Belgeler Gerekir?

Nüfus müdürlükleri tarafından boşanma kararının tanınması işlemi yapılacaksa, gereken belgeler şu şekilde ifade edilir;

  • Yabancı ülkede gerçekleşmiş olan boşanma kararının aslı,
  • Boşanma kararının noter tasdikli bir çevirisi,
  • Apostil şerhi

Boşanmanın tanınması istemi herhangi bir sebepten ötürü nüfus müdürlüğü tarafından reddedilmişse, tanıma davası açılacaktır.

Tanıma Davası Nedir ve Nasıl Açılır?

Yurtdışındaki boşanmanın Türkiye’de tanınması için açılan tanıma davası, boşanma işlemenin yargı usulü ile Türkiye’de tanınması anlamına gelir. Boşanmış olan kişilerden birinin davayı açması mümkündür.

Dava açıldıktan sonra diğer tarafa tebligat yapılır. tanıma davaları ikamet adreslerinde bulunan Aile Mahkemeleri’ne açılacağı gibi, İzmir, İstanbul ve Ankara’da bulunan Aile Mahkemeleri’nde de açılabilecektir.

Tanıma Davaları Ne Kadar Sürer?

Tanıma davalarının süresinde, dava tek taraflı açılmışsa, davalı tarafa tebligatın bir an önce ulaşması durumunda oldukça kısa bir sürede dava çözülür ve sonuçlanır. Nitekim belgelerde de bir eksik olmaması gerekecektir. Tebligat adresi bilinmiyorsa ya da karşıdaki kişi tebligatları almamayı seçiyorsa, davanın sonuçlanması uzun sürecektir.

Boşanma Kararının Tanınması Nasıl Olur? Tanıma ve tenfiz davası boşanma durumlarında açılmaktadır. Yurdışında yaşayan Türk vatantaşları eşlerinden boşanabilmek için davalarını yaşadıkları ülkede açabilir. Ancak o ülkede verilen mahkeme kararının doğrudan Türkiye’de bir hükmü olmayacaktır.

Yabancı ülke mahkemesinin vermiş olduğu boşanma kararının Türkiye’de de geçerli olabilmesi için Boşanma Kararının Tanınması açılması gereklidir. Dava açılmadığı sürece kişiler Türkiye’de evli olarak kabul edilmeyi sürdüreceklerdir.

Boşanma Kararının Tanınması Davası Nasıl Açılır?

Tanıma ve tenfiz davası açılabilmesi için ilk olarak yabancı mahkemenin vermiş olduğu boşanma kararının kesinleşmiş olması gereklidir. Sonrasında ise tanıma tenfiz davası için gerekli belgeler olan:

  • Yabancı mahkemesince verilmiş olan boşanma kararının aslı,
  • Bu kararın kesinleşmiş olduğuna dair şerh,
  • Apostil
  • Belgelerin yeminli tercümesi

İle aile mahkemesine gidilmesi gereklidir. Boşanma tanıma ve tenfiz davalarında Aile Mahkemeleri görevlidir. Bundan dolayı dava da bu mahkemelerde açılmalıdır.

Boşanma Kararının Tanınması Davası Ne Zaman Açılmalıdır?

Bu davaların açılabilmesi için herhangi bir süre kısıtlaması yoktur. Kişiler boşanma kararlarının kesinleşmesinin ardından diledikleri zaman Aile Mahkemelerine giderek dava işlemlerini başlatabilir. Ancak boşanmanın ardından en kısa sürede Türkiye’de de davanın açılması kişilere büyük avantaj sağlayacaktır.

Örneğin tanıma ve tenfiz davasının açılabilmesi için davalı eşe tebligat iletilmesi gereklidir. Tebligatın iletilediği durumlarda davanın açılabilmesi de mümkün olmayacaktır. Bundan dolayı karşı taraf adres değişikliği yapmadan davanın açılması da oldukça önemlidir.

Boşanma Kararının Tanınması Davasında Avukatın Önemi

Yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması için tanıma ve tenfiz davası açılması şarttır. Bu davaların da açılabilmesi için avukata vekalet verilmesi zorunlu değildir. Ancak avukat vekaletinde dava açılmasının da pek çok avantajı mevcuttur. Örneğin karşı tarafın adresi bilinmediği durumlarda iyi bir  adres araştırması yapılması gereklidir.

Avukat da yetkililer ile iletişime geçerek adresin en kısa sürede öğrenilmesini sağlayacaktır. Ayrıca avukata vekalet verilmesi duruşmada bulunma zorunluluğunu da ortadan kaldırmaktadır.

Bundan dolayı yurtdışında yaşayan ve Türkiye’ye çok sık gelebilme şansı olmayan kişiler avukata vekalet vermelidir. Böylece vekil avukat tanıma ve tenfiz işlemini müvekkili adına gerçekleştirebilecektir.

Boşanma Kararının Tanınması konusu yurt dışında alınan boşanma kararının Türkiye de geçerli hale getirilmesi için açılan boşanmanın tanınması davalarıdır.

Makalede Boşanma Kararının Tanınması konuları işlenmiştir. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Tanıma Ve Tenfiz Davası ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.

Boşanma Kararının Tanınması Davası Avukat Telefon Numaraları

Kanunlar tarafından belirlenen hükümler çerçevesinde yargı önünde gerçek ya da tüzel kişilerin haklarını savunan, hukuki süreçlerde danışmanlık hizmetleri verme yetkisine sahip kişilere avukat denir.

Hukuk fakültesi diploması sahibi ve avukatlık stajını tamamlamış, 1136 Sayılı Avukatlık Kanunundan belirtilmiş diğer şartları sağlayan herkes avukatlık mesleğini icra edebilir.

Kaliteli hizmet ve hukuki süreçlerde doğru yönlendirme talep edenler gerek yakın çevresinden gerekse internet üzerinden avukat numaraları temin edebilir.

Avukat telefon numaraları aranmadan önce ilgili avukat ya da hukuk bürosu hakkında araştırma yapmakta fayda vardır. Aradığınız avukat sizin ihtiyacınız olan hukuk dalında hizmet veriyor mu, avukatın CV’si sizi tatmin ediyor mu, ulaşabilirseniz avukat yorumlarını okumanız sizin lehinize olacaktır.

Tüm bu endişelere kapılmadan hukuku süreçler konusundan profesyonel destek almak ve deneyimli avukat kadrosuyla yargı önünde en iyi şekilde temsil etmek için ihtiyacınız olan avukat telefon numaraları olarak 0312 995 02 02 veya 0545 229 2505 rakamlarını bir yere not edebilirsiniz.

0312 995 02 02 veya 0545 229 2505 avukat telefon numaraları aradığınızda 15 yıla yaklaşan tecrübesi ile deneyimli ve etkili çözümler üretebilen avukat kadrosuyla İlkay Hukuk Bürosu ile iletişime geçmiş olacaksınız.

Makalemizde Boşanma Kararının Tanınması konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Boşanma Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

116 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp