Boşanma Yargıtay Bozma Kararı ve Örnek Davalar | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Boşanma Yargıtay Bozma Kararı ve Örnek Davalar

Boşanma Yargıtay Bozma Kararı ve Örnek Davalar

Boşanma Yargıtay Bozma Kararı ve Örnek Davalar Nelerdir? Boşanmanın Yargıtay tarafından reddedilmesi boşanmayı oldukça zora sokacak bir durumundur. Böyle bir durum ile karşılaşmamak adına boşanma sürecini iyi yürütmek gerekir.

Bunun için iyi bir boşanma nedeni ve bu nedeni ispatlayacak deliller mevcut olmalıdır. Boşanma Yargıtay bozma kararı ve örnek davalarda görüldüğü gibi bu unsurlar sağlanmadığı durumlarda boşanma davasının reddi ile karşı karşıya kalınacaktır.

Boşanma Davası Reddi Nedenleri Nelerdir?

Bir boşanmanın söz konusu olabilmesi için 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda belirtilmiş olan nedenlerin oluşması gerekir. Bu nedenlerden bazıları şunlardır:

  • Zina yani aldatma,
  • Kötü muamele, hayata kast,
  • Suç işleme,

Bu sebepler varsa Aile Mahkemeleri’ne giderek boşanma davası açma talebinde bulunulabilir. Ancak mahkeme bazı durumlarda bu davanın reddine karar verir. Mahkemeden boşanmanın reddi sonucu çıkabilecek durumlar ise şu şekildedir:

  • İstenen evraklarda eksik olması,
  • Evrakların prosedüre uygun olmaması,
  • Boşanma sebebinin hukuki olarak kanıtlanamaması,

Boşanma Davasının Reddi Gerçekleştiğinde Ne Yapılmalı?

Boşanma davası açabilmek için gerekli olan evraklarda eksiklerin olması durumunda mahkeme davayı askıya alarak bunların tamamlanmasını talep edebilir. Bu durumda evrakların mahkemeye iletilmesi ile dava süreci devam ettirilebilir.

Yargıtay red-bozma ne demek sorusuna verilebilecek yanıt ise hakim boşanma davasında davacının menfaati olduğu kanaatine varamamış olduğu durumlarda davayı reddetmesidir. Bu reddin gerçekleşmesinin ardından yapılması gereken şey de temyize gidilmesidir.

Boşanma Davasının Reddinde Temyiz

Mahkeme, tarafların iddialarını hukuki deliller ile savunamadığına ve ortadan bir menfaatin olmadığına karar verirse boşanma davasını reddedebilir. Bu durumda da taraflara temyiz hakkı doğar. Bu hak kararın çıkmasından sonra 15 gün geçerli olacaktır.

Bu süre içerisinde temyize başvurulmadığı durumlarda karar kabul edilmiş sayılır ve hak düşer. Boşanma davası temyize giderse ne kadar sürer sorusunun yanıtı da mahkemenin yoğunluğu ve itiraz nedenine göre değişebilir.

Boşanma Davasının Reddi Yargıtay Tarafından Onaylanmışsa

Boşanma davası mahkeme tarafından reddedilmiş ve Yargıtay tarafından da onaylanmışsa bu durumda temyiz hakkı da ortadan kalkacaktır.

Böyle bir durumda taraflar aynı nedenden olayı 3 yıl içerisinde yeniden boşanma davası açamazlar. Ancak farklı bir neden mahkemeye sunularak boşanma davası bu süreyi beklemeden açılabilir.

Boşanma Yargıtay Bozma Kararı ve Örnek Davalar

Boşanma davaları evlenmiş eşler tarafından, evliliklerinin yürümediği ve anlaşamadığı yada diğer sebeplere dayanarak, oturduğu yetkili aile mahkemesine müracaat ederek dava açabilmektedir.

Açılan boşanma davasında yasal süre içerisinde boşanmaya sebep olaylar, belgeler ve tanıklar bildirilerek, boşanmaya sebep kişinin karşı tarafın olduğu bu olaylar nedeniyle kusurlu sayılması talep eder. Bu kusur nedeniyle evliliği bitme ihtimaline karşıda maddi ve manevi tazminatta ayrıca isteyebilir.

Aile mahkemesi boşanma davasında sunulan deliller incelenerek bir karar vermektedir. Bu karar boşanma olabilir yada boşanma davasını red edebilir. Ayrıca velayet konusunda, nafaka konusunda ve tazminat konusunda olumlu ve olumsuz karar verebilmektedir.

Verilen bu karar 1 ay içinde gerekçeli olarak yazılır ve eşlere tebliğ edilir. Eşlerde aile mahkemesinin vermiş olduğu kararlardan hepsini yada bir bölümüne itiraz etmek suretiyle istinaf mahkemesi tarafından incelenmesini isteyebilir.

İstinaf mahkemesi yapılan bu itirazı değerlendirerek, kararı düzeltebilir, yada dosyanın eksiklikten dolayı geri yollayabilir, yada yargıtay yolu açık olmak üzere bir karar verebilir.

Boşanma Yargıtay Bozma Kararı ve Örnek Davalar İstinaf Bozma Kararı

AİLE HUKUKUNDAN KAYNAKLANAN YÜKÜMLÜLÜĞÜ İHLALİ SUÇU – TARAFLARIN YAŞADIKLARI EVİN KİME AİT OLDUĞUNUN ARAŞTIRILMASI GEREKTİĞİ.

EV KİRA İSE KİRA BEDELİNİN KİMİN TARAFINDAN ÖDENDİĞİNİN ARAŞTIRILARAK TESPİT EDİLMESİ.

TARAFLAR ARASINDA MEVCUT OLDUĞU BELİRTİLEN BOŞANMA DAVASININ GETİRTİLEREK İLGİLİ KISIMLARININ ONAYLI ÖRNEKLERİNİN DOSYA İÇERİSİNE KONULMASI GEREKTİĞİ – HÜKMÜN BOZULMASI.

ÖZET: Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlal edilip edilmediği; her somut olayın özelliğine göre failin sosyal ve ekonomik şartları nazara alınarak değerlendirilmelidir.

Öncelikle tarafların yaşadıkları evin sanığın kayınvalidesine ait olup olmadığı, başkasına ait ise kira parasının ev sahibi veya onun yetkilendirdiği kişinin de bilgisi alınarak kimin tarafından ödendiğinin tapu kaydı, kolluk araştırması ile tespit edilmesi gerekmektedir.

Sanığın eşi şikayetçi ise şikayetinin devam etmesi halinde sanığın alkol aldığı, küçük kardeşinden öğrendiğine göre kahvehanelerde kumar oynadığını iddia etmesi hususlarında da şikayetçinin küçük kardeşinin kimliği tespit edilerek bu iddiaları hakkında tanıklıktan çekinme hakkı da hatırlatılarak,

Somut, maddi olaylara ilişkin beyanlarının alınması, taraflar arasında mevcut olduğu belirtilen boşanma davasının da getirtilip, sanığın üzerine atılı suça yönelik olarak varsa ilgili kısımlarının onaylı örnekleri de dosya içerisine konulup, tüm deliller bir arada değerlendirilip sonucuna göre hüküm kurulmamasının hukuka aykırı olması nedeniyle hükmün bozulmasına karar verilmiştir.

Boşanma Yargıtay Bozma Konusu İle Ve diğer makalaler için  Ankara Avukat sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

2.189 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp