Çekişmeli Boşanmayı Anlaşmalıya Dönüşmesi eşler arasında devam eden boşanma davasında mümkün olan süreçtir. Çekişmeli Boşanma Davası Anlaşmalı Boşanma Davasına Dönüşmesi eşlerin anlaşma protokolü hazırlayarak, aile mahkemesine sunması ile süreç başlamış olur.
Boşanma davaları çoğu zaman çekişmeli boşanma tabir edilen dava türü ile çeşitli sebeplere dayandırılarak açılmaktadır. Bu sebepler içerisinde en çok rastlanılan boşanma ise aldatma, hakaret, darp şiddet görme olarak sıralayabiliriz.
Çekişmeli Boşanma Davasında Neler Talep Edilir
Bu sebeplerle açılan boşanma davalarında bu davranışları sergileyen eş mahkemece genelde kusurlu kabul edilmektedir. Eşin kusurlu kabul görülmesi durumunda aile mahkemesi hem boşanmaya, hemde maddi ve manevi tazminata karar verecektir.
Yukarıda anlattığımız yaptırımlar dışında kusur eşe karşı dava başlangıcında alınacak koruma kararı veya açılacak ceza davası durumunda da ceza mahkemesince ceza alma durumu söz konusu olabilmektedir.
Ortak mallar ve diğer alınacak tedbirler boşanma davasında eşin sıkıntılı bir süreç yaşamasına sebep olacaktır.
Çekişmeli Boşanmayı Anlaşmalıya Dönüşmesi Nasıl Olur
Bu sürecin sonlanmasını isteyen eşler çekişmeli açmış oldukları boşanma davası devam ederken kendi aralarında yapacakları anlaşma ile boşanmanın hukuki boyutlarını kendi aralarında anlaşarak çözüme kavuşturma imkanı sağlanmaktadır.
Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir
Anlaşmalı boşanma dava şartları içerisinde en önemli husus evliliğin en az bir yılını doldurmasıdır. Bunun yanında eşler boşanmanın hukuki sonuçları olan boşanma, velayet, nafaka ve mal paylaşma konusunda anlaşmış olmaları gerekmektedir.
Eşlerin tüm hususlarda anlaşma yaparak, anlaşmayı protokolünü her iki eşten altını imzalayarak aile mahkemesine çekişmeli devam eden boşanma davalarını, anlaşmalı boşanmaya dönüştürdüklerini beyan ederek duruşma günü alırlar.
Alınan duruşma günün eşler bizzat duruşma gününde hazır olarak katılırlar. Aile hakiminin anlaşma protokolüne ilişki sorularına net cevap vererek, protokolü onaylamaları gerekmektedir. Hakim anlaşmanın eşler arasında hür iradeleri ile yapıldığına kanaat getirmesi halinde çekişmeli boşanmadan dönen anlaşmalı boşanmaya karar verir.
Anlaşmalı boşanma davasında vazgeçme hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Örnek Yargıtay Kararları – Çekişmeli Boşanma Davası Anlaşmalı Boşanma Davasına Dönüşmesi
BOŞANMA DAVASI – DAVACININ EVLİLİK İÇERİSİNDE GÖRDÜĞÜ ŞİDDET NEDENİYLE TALEP ETTİĞİ MANEVİ TAZMİNAT İSTEĞİNDEN ANLAŞMALI BOŞANMA SIRASINDA FERAGAT ETTİĞİ. DAVANIN REDDİ GEREĞİ.
ÖZET: Davalı-karşı davacı …’in eldeki davada evlilik içerisinde gördüğü şiddet nedeniyle davacı-karşı davalı …’ndan talep ettiği manevi tazminat isteğinden anlaşmalı boşanma sırasında feragat ettiği kabul edilmelidir. Boşanmadan sonra ise davacı-karşı davalı … kendisine yönelik haksız bir fiili olduğunu ispatlayamamıştır.
Bu nedenle davalı-karşı davacı …’in de davasının reddine karar verilmesi gerekirken kısmen kabulü doğru olmamış, kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir. Ankara Avukat[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
SORULAR
Iyi gunler kolay gelsin.bn tek tarafli bosanma davasi actim.iki ay sonra mahkeme gunu.karsi taraf mahkemede bosanmayi kabul edecegini söylüyor. Kendi aramizda sozlu olarak anlastik.mahkeme de sikinti yasanirmi.cvbnizi bekliyorum. Teşekkürler…
Merhabalar. Ben 2ay once tek taraflı bir boşanma davası açtım . Tebligat geldı fakat mahkeme tarihi belli değil. Suan ıkımızde anlastık ve anlaşmalı olarak ayrılmak ısıtıyoruz. Adliyeye gidip davanın anlaşmalıya cevrılmesını talep etiğimiz takdırde ayni gun boşanma gerceklestirilebilirmi? 3 senelık evlıyız çocuğumuz yok ve hıcbır sekılde nafaka veya herhangı bır madde manevi hıcbır ıstegımız yok
meraba ben çekişmeli olarak eşime dava açtım şimdi anlaşmalı ayrılmaya karar verdik sadece birimiz dilekçemizi teslim edebiliiyiz yani dilekçeyi verirken aynı anda alile mahkemesinde bulunmak zorundamıyız. Saygılar.
Bir hafta önce çekişmeli boşanma davası açmıştım. Bu gün eşimi anlaşmalı boşanmaya ikna ettim. Açığım çekişmeli boşanma davasının ilk duruşmasında hakime, aramızda anlaştığımızı ve birlikte boşanmaya karar verdiğimizi söylesek hakim bizi ilk celsede bosar mı ? Teşekkür ediyorum