Evlenme İzin Davası

Evlenme İzin Davası
Evlenme İzin Davası Belgesi Nereden Alınır Evlenme İzin Davası, Erkek veya kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak, hakim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir (TMK. m: 124). Evlenmeye izin verme hakkı, ana ve babaya...
Evlenme İzin Davası konusu medeni kanunda belirlenen evlenme şartlarının olması halinde geçerli olmaktadır. Evlenme şartı olmayan hususlarda ise gerekli izinlerin alınması için aile mahkemesine dava açılması gerekmektedir.

Evlenme Nedir

Evlenme şartlarına sahip cinsiyetleri ayrı iki kişinin ortak bir hayat kurmak amacıyla, oluşturdukları aile kurumuna verilen addır. Evlenme kural olarak bir süre ve şarta bağlı olarak yapılamaz. Evlenme yaşı kanunumuzda 18 olarak belirlenmiştir. Ancak 18 yaşından öncede evlenme velayet sahibin ve hakim kararı ile yapıla bilmektedir. Evlenmeye kesin engel olması halinde kişiler evlenemez. Örneğin yakın akrabalık, akıl ve ruh hastalığı ve evli olan kişiler yeniden evlenemezler. Bu şartlar ile gizlenme veya kandırma ile evlenilmiş ise evliliği iptali edilir. Evlenme İzin Davası

Evlenme İzin Davası Nasıl Açılır

Evlenme izin davası açılması için evlenecek kişilerin 16 yaşından büyük olması gerekmektedir. Evlenme izin davası anne, baba ve yasal temsilciler açabilir. 17 Yaşını Doldurmamış Kişilerin Evlenmesi 17 yaşında evlilik nasıl olur sorusunun cevabı iki şekilde verilir. 17 yaşını doldurmamış kişilerin evlenmesi, velayet sahibinin, Aile mahkemesine Evlenme İzin Davası açarak verilen karar doğrultusunda evliliği gerçekleştire bilir. 17 Yaşını Doldurmuş İse Evlilik Nasıl Olur 17 yaşını doldurmuş bir kişinin evlenmesi dava açılmadan tamamen anne ve babanın yazılı izni ile olmaktadır. Anne ve baba ayrı ise velayet sahibi anne veya babanın rızası tek başına yeterlidir. Evlenmeye İzin Yazılı Onay 17 yaşını doldurmuş kişilerin evlenme esnasında anne ve babanın onayı olduğunu belirtir belge noterden önceden hazırlatılarak, nikah töreni esnasında nikah memuruna teslim edilmelidir. Kısıtlıların Evlenmesi Nasıl Olur Kısıtlıların 18 yaşından küçük 17 yaşını doldurmuş olsalar dahi vasisinin aile mahkemesine başvuru yapılarak evlenme izni alması gerekmektedir. Kısıtlıların evlenmeye izin davası sonucu verilen karara göre evlilik yapabilmektedir.

Velayet Sahibi Anne ve babanın Evlenme İznini Vermemesi

Velayet sahibi yada vasi olarak atanmış yasal temsilcinin haklı sebep olmaksızın izin vermemesi halinde, evlenecek kişi aile mahkemesine dava açmak suretiyle izin davası açabilir. Aile mahkemesi açılan dava neticesinde izin vermeyen anne ve babayı izin vermeme gerekçelerini dinledikten sonra, dava açan küçük veya kısıtlı kişinin evlenmekte ki faydası ve gerekçesini dinleyerek karar verir.

Bu haber toplam 439 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara