İşyerinden Tazminat Nasıl Alınır? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

İşyerinden Tazminat Nasıl Alınır?

İşyerinden Tazminat Nasıl Alınır?

İşyerinden Tazminat Nasıl Alınır? İşyerinden tazminat almak, İş Kanunu kapsamında işçilere verilen haklar arasında yer almaktadır. İşçiler işyerlerinden kıdem ve ihbar tazminatı alabilmektedir.

Kıdem ve ihbar tazminatı alınabilmesi için kanun kapsamında belirlenen şartlara uygunluk sağlanması gerekmektedir. İşyerinden tazminat nasıl alınır sorusunun cevabı ise açılabilecek olan iş davaları ile olarak verilebilmektedir.

Kıdem Tazminatı Nedir, Şartları Nelerdir?

Kıdem tazminatı aslında çalışanları koruma altına almak ve mağdur olmalarını engellemek amacıyla iş kanunu kapsamında işçilere verilen bir haktır.

Bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için aynı işyerinde en az bir yıl çalışmış olması ve kendi isteği ile işten ayrılmamış olması gerekmektedir. Bazı durumlarda işten kendi isteğiyle ayrılan işçiler kıdem tazminatı alabilmektedir. İşten kendi isteğiyle ayrılan işçinin kıdem tazminatı alma şartları şu şekildedir;

  • Emekli olacak olan işçiler kendi istekleri işten ayrılıp tazminatlarını alabilmektedirler.
  • Zorunlu askerlik görevine gidecek olan işçiler işten kendi istekleri ile ayrılarak kıdem tazminatı alabilmektedirler.
  • Evliliği üzerinden bir yıl geçmeden işten ayrılan kadınlar kıdem tazminatını alabilmektedirler.
  • İşçinin vefat etmesi durumunda mirasçıları kıdem tazminatını alabilirler.
  • İşçi İş Kanunu’nun 24. Maddesince haklı sayılan sebeplerden dolayı işten ayrılmış ise kıdem tazminatı alabilmektedir.

İhbar Tazminatı Nedir, Şartları Nelerdir?

Hem işçinin hem de işverenin işten çıkış yapmadan önce bildirim yapmaları kanunen zorunludur. İşveren işçiyi işten çıkaracaksa önceden bildirim yapmak zorundadır. Bildirim yapılması gereken süreler kanun kapsamında şu şekilde belirlenmiştir;

  • 6 aydan daha az çalışanlar için 2 hafta öncesinde bildirim yapılmalıdır.
  • 6 ay ila 1,5 yıl arası çalışanlar için 4 hafta öncesinde bildirim yapılmalıdır.
  • 1,5 yıl ila 3 yıl arasında çalışanlar için 6 hafta öncesinde bildirim yapılmalıdır.
  • 3 yıldan fazla çalışanlar için 8 hafta öncesinde bildirim yapılmalıdır.

İhbar tazminatı şartları arasında en önemlisi işçinin işten bildirim yapılmadan ve haksız bir nedenle çıkarılmasıdır. Kendi isteği ile işten ayrılan bir işçi ihbar tazminatı alamamaktadır. Kıdem ve ihbar tazminatı alma hakkı işçilere İş Kanunu kapsamında verilen haklardır. İşçiler haklarını hukuki yollara başvurarak arayabilmektedir.

İşyerinden Tazminat Nasıl Alınır?

İşçi işyerlerinden alabilecekleri tazminatlar konusunda hemen hemen herkesin aklına ilk gelen tazminat çeşidi kıdem tazminatı olmaktadır.

Bunun dışında işçinin hakedeceği bir çok hakları bulunmaktadır. Bu haklarını haksız fesih sebebiyle ödenmemesi halinde arabuluculuk başvurusu ile yada iş mahkemesine dava açmak suretiyle alabilmektedir.

İş Hukuku Tazminat Hakları Hakkında Avukat ve Danışmanlık Konuları

İş hukuku içerisinde işyerinde hangi tazminatları işçinin hak edip etmediği avukat ve danışmanlık süreci ile geniş ve detaylı bilgiler ile öğrenebilirsiniz.

Genel başlıklar olarak işçinin işyerinde alabileceği tazminat haklarını şu şekilde sıralayabiliriz; İşe iade ile boşta geçen sürelere ait maaş ve işe dönüşü kabüledilmemesi halinde 4 ile 6 maaş tazminatı, İş kazası veya meslek hastalığı sonucu iş göremezlik raporuna göre maddi ve manevi tazminat hakkı,

İş arama izni veya ihbarın kullandırılmaması halinde ihbar tazminat hakkı, Haksız fesihlerde kötü niyet olan 8 maaş kadar tazminat hakkını alınabilir.

Yukarıda belirtilen tazminat hakların hepsinde zamanaşım süreleri, tazminat şartları ve dava açma usullerinin bilinmesi gerekmektedir.

İşyerinden Hangi Tazminatları Nasıl Alınır?

İş Kanunu üzerinde açık bir şekilde nitelikleri ve detayları sıralanmış olan kıdem tazminatı kuralları yeterli şartları sağladığı takdirde işçilerin bu sebepleri gerekçe göstererek işten ayrılmasının ardından kıdem tazminatı talebinde bulunması da mümkün olmaktadır.

Kıdem tazminatı kavram olarak kişinin çalışmış olduğu sürelerin bir karşılığı olarak kendisine ödenmesi gereken tazminatları ifade etmektedir. Bunun için kişilerin kendisinde bulunması gereken özelliklerin dışında aynı zamanda işyerinin de bazı şartları sağlamış olması gerekiyor.

Kıdem tazminatı almak isteyen işçinin işten ayrılmadan önce aynı işyerinde bir yıldan daha fazla süredir çalışmaya devam etmiş olması gerekiyor. Kıdem tazminatlarının yıllık süreler üzerinden hesaplanmasından dolayı ortaya çıkmış olan bu durum gerekli şart olarak kanunda belirtilmiştir.

İşçilerin hak iddia edebileceği bir tazminat çeşidi de ihbar tazminatları olmaktadır. İhbar tazminatları işçilerin işten ayrılmalarına ilişkin kendilerine bildirim yapılmaması durumunda talep edilebilecek olan tazminat türüdür.

Bu tazminatın verilmesindeki amaç kişinin işten çıkarılacağını öğrenmemesinden doğan tüm zararlarının karşılanmasının hedeflenmesi olmaktadır. İşyerinden iş sözleşmelerini feshederek ayrılmak isteyen işçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarını alabilmesi için neler yapması gerektiği konusunda detaylı bir bilgiye sahip olması da gerekmektedir. (İşyerinden Tazminat Nasıl Alınır?)

İşyerinden Nasıl Tazminat Alırım?

İşçi İşyerinden tazminat alma ile ilgili olarak sağlanması gereken yeterlilikler ve şartlara ilişkin kurallar ve usuller İş Kanunu’nda açık bir şekilde belirtilmiştir.

Buna göre kıdem tazminatı almaya hak kazanacak olan bir kişinin mutlaka aynı işverene bağlı işyerlerinde toplamda bir yıldan daha fazla süre çalışmış olması gerekiyor.

Buna ek olarak iş sözleşmesinin feshedilme şekline de dikkat edilmelidir. Kıdem tazminatı alabilmek için zorunlu fesih şartlarının dışında mutlaka haksız gerekçelerle sözleşmenin feshedilmesi de gerekmektedir.

Zorunlu olarak kişinin doğrudan kıdem tazminatına hak kazanabileceği emeklilik sürelerinin gelmiş olması, askerlik görevini yapmak üzere işten ayrılması, kadınlar için evliliklerin yapılması ve işçinin ölmesi gibi durumlarda kıdem tazminatı yüz üstüne çıkmaktadır.

İşyerinde Tazminat Nasıl İstenir? 

Kıdem tazminatını almak isteyen kişinin ilk olarak işten ayrılırken sözleşmesini haklı bir gerekçeyle feshetmiş olması ya da işverenin haksız bir gerekçeyle sözleşmeyi feshetmesine maruz kalması gerekmektedir. Bunun dışında kalan işten istifa etme gibi hususlarda tazminat talebinde bulunulması mümkün olmuyor.

Zorunlu hallerle sözleşmesini fesheden kişilerin ise mutlaka bunu ispatlayabilecekleri belgeleri işverene teslim etmesi gerekmektedir.

Evlilik için belirlenmiş olan belge teslim süresinde ise bir yıllık bir zamanaşımı süresine karar verilmiştir. Kıdem tazminatlarının alınmasına ilişkin kişilerin hak sahibi olabileceği en sık karşılaşılan durumlardan biri de işçinin çalışma koşullarında yaşanan değişiklik ile ilgili olmaktadır. (İşyerinden Tazminat Nasıl Alınır?)

İşyerinde Tazminat Nasıl Hak Edilir?

İşçiler kendilerine bildirilme zorunluluğu bulunan çalışma koşullarındaki esaslı değişiklik kurallarını 6 günlük süre içinde kabul etmediklerini beyan ederek sözleşmelerini feshedebilirler. Bu durumda kıdem tazminatı hakkını elde etmesi mümkün olmaktadır.

Kadınların hamilelik ve doğum sürecini gerekçe göstererek işten ayrılmaları kıdem tazminatı alma hakkını doğurmamaktadır. Burada hamilelik veya doğum sebebiyle işten ayrılmış olan kişilerin istifa etmiş olduklarından hareketle bir karar verilmektedir.

İşyerinde Tazminat Nasıl Alınır?

İşten istifa edilmesi eyleminin gerçekleşmesinden dolayı da kişinin kıdem tazminatına hak kazanması mümkün olmamaktadır. İstifa etmek ve kıdem tazminatlarının alınmasına ilişkin tek istisna sigortalılık sürelerinin dolması ile ilgilidir.

Bu noktada sigorta prim gün sayısını ve emeklilik yaşını doldurmuş olan kişilerin işten istifa ederek ayrılmalarının ardından kıdem tazminatı almaya hak kazanması mümkün oluyor.

Emekliliğe ilişkin sürelerin aynı işyerinde tamamlanmış olması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Makalemizde İşyerinden Tazminat Nasıl Alınır konusu bilgi amaçlı hazırlanmıştır. (İşyerinden Tazminat Nasıl Alınır?)

2.324 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp