Kamulaştırma Davası Nasıl Açılır? Kamulaştırma davasının açılması için konu olan taşınmaz mal maliki yapılan ilah tarihinden itibaren, otuz gün içerisinde kamulaştırma işlemine karşı yargıda düzeltim davası açılması gerekmektedir.
Kamulaştırma şayet satın alma usulüne göre yapılmamış ise gerekli bilgi ve belgelerle dilekçe ile beraber taşınmaz malın bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi’ne müracaat etmelidir.
Kamulaştırma Davası Nasıl Açılır?
Ardından taşınmaz olan malın kamulaştırma bedelinin tespit edilmesi durumunda, taksitle ödenmesi karşılığında idarece adına tesciline karar verilebilmektedir.
Anayasaya göre; devlet ve kamu tüzel kişileri için kamu yararı için özel mülkiyette yer alan taşınmaz olan malların tamamını ya da bir bölümünü kamulaştırabilir. Şahsa ait olan tarla, arsa, bina ya da araziler kamulaştırmaya müsait yapılardır. Kamulaştırma davası nasıl açılır, kimler tarafından açılır:
- Kamu kurumları,
- Kamu kurumlarına bağlı çalışan tüzel şahıslar,
- Bakanlıklar,
- Belediyeler tarafından açılabilir.
Kamulaştırma Davası Süreçleri Nelerdir?
Kamulaştırma dava süreci için ilk olarak kamulaştırmayı gerçekleştirecek olan yetkili kurum, kamu yararı kararı almaktadır. Bu karar ilgili onay mercisine iletildikten sonra kamulaştırılacak olan taşınmazın kayıtlı olduğu tapu sicil müdürlüğüne yazı yazılır.
Ardından taşınmaz malın üzerine kamulaştırma şerhi koyulması talep edilmektedir. Daha sonra taşınmazın değerlerinin tespiti için kıymet taktir komisyonu görevlerini yerine getirir. Belirlenen değer neticesinde, taşınmazı pazarlık ile satın almak üzere uzlaşma komisyonu toplanır.
Taşınmazın maliklerine durum bildirilir ve takas ya da pazarlıkla satın alma talebi iletilir. Yapılan görüşmeler neticesinde belirli bir karara varılarak, taşınmaz kamulaştırma talep eden kuruma devredilir.
Kamulaştırma Davası Nasıl İptal Edilir?
Kamulaştırma işleminin iptali için kamulaştırma talebinde bulunan kuruma karşı bir dava açılabilir.
Kamu yararı bulunmadığı gerekçesiyle kamulaştırma davası açan kurum ve şahıslara karşı bir dava açılabilmektedir. Bu davanın açılması için, kamulaştırma davasının açılmasından itibaren 30 gün içinde iptal davası açılmalıdır.
Bu davanın açılmasından sonra, kamulaştırma davası hakimi işlem yapmaz.
Kamulaştırma davası için ilk seçenek anlaşma olmaktadır. Anlaşmanın sağlanamadığı durumlarda karşı dava açılabilir. Taşınmaz sahipleri kamulaştırma davası süresince mutlaka profesyonel bir avukat ile çalışma ve tüm dava süreçlerini yakından takip etmelidir.
Kamulaştırma Davaları hangi mahkemede açılır
Kamulaştırma davası açmak, Şahsa ait bir taşınmazın kamu hizmetinde kullanılması üzere devlet tarafından satın alınması durumunda mümkün olmaktadır. Yetkili idare kamu yararına gördüğü ve şahsa ait olan bir taşınmazı kamulaştırma talebinde bulunabilmektedir. Fakat burada en önemli noktalardan bir tanesi kamulaştırılacak olan taşınmazın sahibi olan kişinin de birtakım haklarının bulunmasıdır.
Anayasa kapsamında devlet ve kamu tüzel kişileri kamu yararına olması koşulu ile özel mülkiyete ait bir taşınmaz malın bir kısmını ya da tamamını kamulaştırmak için yetki sahibidir.
Kamulaştırmaya Söz Konusu Olabilecek Taşınmazlar
Kamulaştırma davası 2020 yılında kamu yararına Olabilecek her türlü taşınmaz mal için açılabilmektedir. Üzerinde yapı olup olmaması fark etmeden;
- Arsalar
- Tarlalar
- Araziler
- Apartman daireleri gibi taşınmazlar kamulaştırma davası için konu olabilmektedir.
Kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davası
Kamulaştırmayı talep edecek olan yetkili kurum kamu yararı adına karar aldıktan sonra ilgili onay merciine sunum yapmaktadır. İlgili onay mercii tarafından onaylanan kamulaştırma için öncelikle taşınmazın kayıtlı bulunduğu Tapu Sicil Müdürlüğüne yazı yazılarak talep yapılmaktadır. Bu işlemin ardından Kıymet Takdir Komisyonu taşınmazın değerini tespit edebilmek için görevlendirilir.
Komisyonun belirlediği bedel üzerinden taşınmazın pazarlıkla satın alınabilmesi için bir uzlaşma komisyonu oluşturulmaktadır. Ardından taşınmazın sahiplerine bir yazı yazılarak söz konusu taşınmazın takas usulü ya da pazarlık ve satın alınmak istendiği bildirilir. Bildirim yapıldıktan sonra taşınmazın sahibi 15 gün içerisinde idareye başvurmalı ve belirlenen tarihte pazarlık görüşmelerini yapmalıdır. Anlaşmaya varılır ise belirlenen fiyat üzerinden satış gerçekleşir. Bu süreçte herhangi bir sorun oluşması durumunda kamulaştırma davası süreci başlamaktadır.
Kamulaştırma Türleri Ve Davaları Hangileridir?
Kamulaştırma davası davaları üç farklı kamulaştırma türüne göre açılabilmektedir. Bunlar şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Acele Kamulaştırma: Kanun kapsamında şartlara uygunluk sağlandığında taşınmazın malikine karşı acele el koyma davası açılabilmektedir.
- Kısmi Kamulaştırma: Kamulaştırma talep edecek olan kurum bazen taşınmazın tamamı değil de bir kısmını kamulaştırmak için başvuru yapabilmektedir. Bir kısmı kamulaştırılan taşınmazın diğer kısmı için değer düşmesi yaşanır ise bu kayıp taşınmazın malikine ödenmektedir. Tam tersi olur ise yani kalan taşınmaz değer kazanır ise değer kadar kamulaştırma için ödenecek tutardan düşülmektedir. Bu durum için oluşan anlaşmazlıklarda kamulaştırma davası açılabilmektedir.
- Trampa Yolu İle Kamulaştırma: Taşınmazın yasal sahipleri rıza gösterir ise kamulaştırma yapan kuruma ait başka bir taşınmaz ile takas yapılması yolu ile yapılan kamulaştırma türüdür.
Diğer makalelerimize Ankara Avukat sayfamızdan göz atabilirsiniz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?