Nafaka Fazi Nedir, Hesaplama Usulü Nedir? Günümüz Türk Medeni Kanunu çerçevesinde evlilik birliğini sürdürememesi dolayısı ile boşanma kararı alan eşlerden birisinin boşanma davası süreci içerisinde düşebileceği yoksulluk durumu dolayısıyla ve boşanma davası neticelenmesinin ardından mahkeme kararı ile nafaka ödemesi gerçekleştirilir.
Türk Medeni Kanunu çerçevesinde uygulanan bu nafaka türleri 3 adetten oluşurken, nafaka türleri;
Tedbir nafakası: Mahkeme hakimi tarafından boşanma davası sürerken eş ve ergin olmayan çocuk ya da çocuklar adına nafaka ödemesi yapılması yönünden hüküm verebilir.
Yoksulluk nafakası: Boşanma davası ardından yoksulluk durumuna düşecek olan taraf, kusuru daha ağır olmaması şartı ile geçiminin ve gereksinimlerinin karşılanabilmesi adına diğer taraftan mali gücü düzeyinde süresiz şekilde nafaka ödemesi talebi gerçekleştirilebilir.
İştirak nafakası: Çocukların geleceğinin koruma altına alınması, eğitim giderlerinin karşılanması amacı ile boşanma davası sonrasında velayeti kendisine verilmemiş olan eşin çocuk ya da çocukları için vermesi gerekliliği bulunan bir nafaka türüdür.
Nafaka Ödemesi Yapılmazsa Ne Olur?
Nafaka ödemelerinin yapılmaması durumunda nafaka alacaklısı olan tarafın haklarının korunabilmesi amacı ile kanun koyucu tarafından çeşitli haklar düzenlenmektedir.
Bu çerçevede de nafaka ödemesini gerçekleştirmeyen ve gerekliliklerini yerine getirmeyen eş ile ilgili olarak 3 aya kadar tazyik hapsi kararı verilebilir. Fakat bu tip bir ceza için ilk olarak eş ile ilgili bir icra takibinin başlatılması gerekliliği bulunur.
İcra takibine ve nafaka borçlusuna ve mevcutsa avukatına icra takibi tebligatı gerçekleştirilmesine karşın nafaka ödemelerinin gerekli süre içerisinde alınamaması durumunda icra takibinin gerçekleştirdiği bölgede bulunan İcra Mahkemesine şikayet gerçekleştirilebilir.
Aylık nafakaya hükmedilmesi durumunda icra emrinin tebliği ile şikayet tarihi arasında işlemiş en az 1 aylık nafaka borcu da söz konusu olmaktadır.
İcra ve İflas Kanunu kapsamında bulunan hükümler çerçevesinde icra ceza mahkemeleri tarafından verilen tazyik hapis cezaları, nafakaya dair kararların yerine getirmemiş olan kişiye yapılacak şikayet çerçevesinde 3 aya kadar tazyik hapsi cezası verilir.
Bu noktada nafaka borçlusu tarafından nafaka borcunun ödemesinin gerçekleştirilmesi durumunda verilmiş olan tazyik hapsi kaldırılır. Ancak tazyik hapsi uygulanmaya başlanmış olan nafaka borçlusunun, nafaka borcu hapis cezası ve sonrasında da yükümlülüğü ile devam etmektedir. Nafaka Faiz Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Nafaka Miktarı Değiştirilmesi ve İptali Mümkün Mü?
Boşanmış tarafların ekonomik durumlarında değişim meydana gelmiş olması ve adaletliliğin gerekliliği olan durumlar çerçevesinde nafaka miktarının düşürülmesi veya iptal edilmesi mümkün olabilmektedir.
Bunun dışında söz konusu nafakanın değişen gün koşulları çerçevesinde düşük kalması nedeni ile nafaka ödemesi aracılığıyla temel ihtiyaçların karşılanamaması ve çocukların eğitim gibi kalemlerindeki giderlerin karşılanamaması durumunda da nafaka alacaklısı tarafından nafaka miktarının arttırılması talep edilebilir.
Her iki koşulda da tarafların mahkemeye başvuru gerçekleştirmeleri gerekliliği bulunur. Nafaka Faiz Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Nafaka Miktarı Hesaplama Nafaka Faiz Nedir?
Günümüzde nafaka miktarının ne kadar olacağına ilişkin tespit konusunda kesin yargılı bir limit veya koşul söz konusu olmamaktadır.
Mahkeme hakimi tarafından somut vakıanın niteliklerine, tarafların sosyal ve ekonomik koşullarına göre takdir hakkını da değerlendirerek adaletli biçimde nafaka miktarını belirler.
Nafaka tayini konusunda kendisinden nafaka talebi yapılan eşin maddi yönden değerlendirilmesi gerçekleştirilir. Nafaka Faiz Nedir? Nasıl Hesaplanır?
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?