Sıfır Araç Ayıplı Mal Davası

Sıfır Araç Ayıplı Mal Davası
Sıfır Araç Ayıplı Mal Davası | 28 Mayıs 2013 tarihinde yeniden düzenlenen 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun, günümüz şartlarına göre değişen koşullara uygun olarak tüketicinin haklarını korumayı hedefler. Bu kanun kapsamında, tüketicilere pek çok önemli haklar getirilmiştir. Sıklıkla karşılaşılan bir durum olarak ayıplı mal satın almış...
Sıfır Araç Ayıplı Mal Davası, günümüzde sık rastlanır bir durum olup,  2013 tarihinde yeniden düzenlenen 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun, günümüz şartlarına göre değişen koşullara uygun olarak tüketicinin haklarını korumayı hedefler. Bu kanun kapsamında, tüketicilere pek çok önemli haklar getirilmiştir. Sıklıkla karşılaşılan bir durum olarak ayıplı mal satın almış tüketicilerin, sadece ücretsiz onarım hakkına sahip olduğu algısı oluşturulmaya çalışılıyor. https://youtu.be/55M6bG7NEs4 Bununla birlikte 6502 Sayılı kanun kapsamında tüketicinin ayıplı mal satın alması durumunda, kendisine dört farklı seçenekten oluşan hak getirmiş ve yanı sıra ücretsiz onarım hakkının da öncelikli olarak kullanılmasını zorunlu kılmamıştır.

Ayıplı Mal Nedir?

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun' un 8. Maddesinde; “Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır.” Olarak tanımlanan ayıplı mal önceden kararlaşan dan farklı olarak satılan, objektif olarak ürünün sunacağı özellik veya nitelikleri taşımıyor olan mal olarak açıklanabilir.

Hangi Mallar Ayıplıdır?

6502 Sayılı Kanun' un 8. Maddesine göre; Tüm mallar Ayıplı Mal olarak adlandırılır. Bunların yanında 6502 Sayılı Kanun, sözleşmeye aykırı ifa durumlarını da ayıplı mal başlığı altında değerlendirir. Buna göre; Satın alınan malın sözleşmede kararlaştırılmış süre içerisinde teslim edilmemesi.

Ayıplı Mal Nedir

Malın montajının satıcı tarafından ya da satıcının sorumluluğunda gerçekleştirildiği de, gereğine uygun olarak toplanmamasıyla. Malın montajının satıcı değil de tüketicinin yapmasını gerektiren durumlarda, montaj talimatnamesindeki yanlışlıklar veya eksiklikler sebebiyle, yapılan montajın hatalı olmasına sebebiyet vermek de sözleşmeye aykırı ifa davranışlar olması nedeniyle ayıplı mal olarak değerlendirilir.

Ayıplı mal durumunda tüketicinin haklarını öğrenmek isterseniz sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. [caption id="attachment_13244" align="alignleft" width="500"]Ayıplı Mal Davası Sıfır Araç Sıfır Araç Ayıplı Mal Davası[/caption]

Ayıplı Mal Davası Nasıl Açılır?

Ayıplı Mal Davasının nasıl açılacağı ve tüketicinin bu dava kapsamında ki hakları tüketiciler tarafından az bilinen konulardır. Tüketici işlemleri ve tüketiciye yönelik uygulamalardan kaynaklanan her türlü uyuşmazlıklara ait davalar Tüketici Mahkemeleri tarafından görülür. Tüketiciler ve tüketici örgütleri tarafından açılmış olan davalar 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanunu kapsamında ki harçlardan muaftır. Ayıplı Mal Davaları gibi tüketici davaları, tüketicinin ikamet ettiği yerleşim yerinde ki tüketici mahkemesinde açılır. Ayıplı mal davaları ve tüketici davaları yapıları itibariyle karmaşık ve zaman alan süreçlere sahip davalardır. Bu sebepler bu alanda uzman kişiler olarak avukatlardan yardım alınması davaların lehte ve istenildiği şekilde sonuçlanması açısından önemlidir. Tüketici Mahkemeleri tarafından verilen kesinleşmiş kararlar, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi aracılığıyla Bakanlığa iletilir. Tüketici hukukunda kaynaklanan tüketici mahkemesi davalarının ilerlemesinde, Tüketici avukat ve danışmanlık ile takip etmesi kendileri açısından faydalı olur.

Yargıtay Kararları Sıfır Araç Ayıplı Mal Davası

ALACAK DAVASI - AYIPLI SIFIR ARAÇ MAL DAVASI  - TARAFLAR ARASINDA TÜKETİCİ İŞLEMİNDEN KAYNAKLANMAYAN UYUŞMAZLIĞIN ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNDE SONUÇLANDIRILMASI GEREKTİĞİ. İŞİN GÖRÜLMESİNİN SÜRÜNCEMEDE BIRAKILMAMASI GEREKTİĞİ.

ÖZET: Taraflar arasında tüketici prosedüründen kaynaklanmayan uyuşmazlığın ……… Batı Asliye Hukuk Mahkemesinde görülerek sonuçlandırılması gerektiği, …… Batı Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından verilen görevsizlik ve yetkisizlik kararı yoksa da, …….. Batı 5. Tüketici Mahkemesi ve ………. 2. Asliye Hukuk Mahkemesince verilen görevsizlik ve yetkisizlik kararları ile davadan çekildikleri ve işin görülmesinin sürüncemede bırakılmaması ve Yargıtayca yargı yeri belirlenmesi gerektiği anlaşılmakla, bu durumda uyuşmazlığın …….. Batı Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerektiğinden, bu mahkemenin yargı yeri olarak belirlenmesi gerekmiştir.

Bu haber toplam 291 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara