Tazminat Davası İtiraz ve Temyiz Süresi ve Tazminat Davası Temyiz Nasıl Yapılır konusu açılmış olan tazminat davaların kabul veya ret edilmesi halinde tarafların bir üst mahkemeye temyiz hakkının olması sebebiyle tazminat hakkı ve temyiz süreleri merak edilmektedir.
Tazminat davası nasıl açılır konusu hakkında bilgi almak için sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Tazminat Davası Temyiz Süresi
Tazminat davaları genel olarak hukuk mahkemelerine açılan maddi ve manevi taleplerdir. Tazminata en çok konu olan davalar ise, iş mahkemesi tazminat davaları, Asliye hukuk mahkemesi tazminat davaları ve idare mahkemesine açılan tazminat davalarıdır.
Somutlaştıracak olursak, işçi alacakları ve tazminat davaları, iş kazası maddi ve manevi tazminat davaları, hakaret nedeniyle tazminat davaları, boşanma davası maddi ve manevi tazminat davaları, trafik kazası maddi ve manevi tazminat davalarını sıralayabiliriz.
Tazminat davalarında itiraz hakkını taraflar öncelikle, istinaf mahkemesine yapmaktadırlar. Tazminat davası açılan ilgili mahkemenin taraflara kararın tebliğ edildiği tarihten itibaren 14 gün içinde itiraz hakkını kullana bilirler.
İstinaf sınırı üstünde ise istinaf mahkemesi kararı taraflara tebliğ edildiği tarihten itibaren 14 gün içerisin de Yargıtay Dairelerine itiraz hakkını taraflar kullana bilmektedir.
Tazminat Davası Temyiz Sınırı
Tazminat davası sonucu istinafa itiraz hakkını kullanacak tarafların, parasal sınırına dikkat edilmesi gerekmektedir. Tazminat Davası İtiraz ve Temyiz Süresi şöyle açıklaması şu şekildedir.
Tazminat miktarı 4.400 TL’nin altında olması durumunda itiraz hakkı bulunmaktadır. Tazminat miktarı 4.400 TL’nin üzeri ise istinaf mahkemesine itiraz hakkını kullanabilmektedir. Tazminat miktarı 2019 yılı için 58.800 TL’nin altında olması durumunda yapılan itiraza istinaf mahkemesinin vermiş olduğu karar kesin karar olmaktadır.
58.800 TL üzerinde olması durumunda istinaf mahkemesi dosyayı inceleyerek yine kararını vermekte olup, vermiş olduğu karar kesin karar olmayıp Yargıtay Hukuk mahkemesine itiraz hakkı bulunmaktadır.
Maddi ve manevi tazminat davası nasıl açılır hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Tazminat Davası Temyiz ve İtiraz Dilekçesi Başlıkları Nelerdir
TAZMİNAT DAVASI TEMYİZ NASIL YAPILIR, TAZMİNAT DAVASI TEMYİZ DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ, TAZMİNAT DAVASI TEMYİZ SÜRESİ TAZMİNAT DAVASI TEMYİZ
Tazminat Davası Temyiz, dilekçeyle yapılır ve dilekçeye karşı tarafın sayısı kadar örnek eklenir. Temyiz dilekçesinde şu hususlar bulunur: Temyiz eden ile karşı tarafın davadaki sıfatları, adı, soyadı ve adresleri öncelikle yazılır.
Bunların varsa yasal temsilci ve vekillerinin adı, soyadı ve adresleri, Temyiz edilen kararın hangi bölge adliye mahkemesi hukuk dairesinden verilmiş olduğu, tarihi ve sayısı belirtilir.
Yargıtayın bozma kararı üzerine, bozmaya uygun olarak ilk derece mahkemesince verilen yeni kararın veya direnme kararına karşı temyizde direnme kararının, hangi mahkemeye ait olduğu, tarihi ve sayısı belirtilir.
İlamın temyiz edene tebliğ edildiği tarih, Kararın özeti, Temyiz sebepleri ve gerekçesi, Duruşma istenmesi halinde bu istek, Temyiz edenin veya varsa yasal temsilci yahut vekilinin imzası bulunması gerekmektedir.
*Temyiz dilekçesi, temyiz edenin kimliği ve imzasıyla temyiz olunan kararı yeteri kadar belli edecek kayıtları taşıması halinde, diğer şartlar bulunmasa bile ret olunmayıp temyiz incelemesi yapılır.
Tazminat hukuku davaları ile Tazminat Davası İtiraz ve Temyiz Süresi hakkında tazminat avukat ve danışmanlık alabilirsiniz.
SORULAR
2016 yılı temmuz ayında tazminat davası açtım dava lehime sonuçlandı karşı taraf temyize gitti ve şuanda sürekli ön incelemede ibaresi var bu süreç ne kadar daha sürer tam 1yıldır ön incelemede
Tazminat davam bir yılda sonuclandi temize gönderdiler 4yildir arşivde daha ne kadar bekliycem hızlandırmak için yapılacak bir şey varmi