Vasiyetnamenin İptal Davası Kime Karşı Açılır | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Vasiyetnamenin İptal Davası Kime Karşı Açılır

Vasiyetnamenin İptal Davası Kime Karşı Açılır konusu, murisin mirası yazılı, sözlü olarak bırakmış olduğu vasiyetname de vasiyet alacaklıları arasında yapılan dağılımda ki uyumsuzluk nedeniyle dava açılmaktadır.

Vasiyetname Nedir

Vasiyet murisin, mirasçı olmasına bakılmaksızın, sahip olduğu mal varlığından bir kimsenin faydalanması için yazılı ve sözlü olarak bırakılmış tasarruflarıdır. Tasarrufların yazılı hale gelmesine de vasiyetname denir.

Vasiyetname nedir, vasiyetname çeşitleri hakkında bilgi almak için sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Vasiyetnamenin İptal Davası Nedir

Vasiyetin iptali davası murisin vasiyet ile yapmış olduğu tasarrufların geçersiz kılmasını amaçlamaktadır. Vasiyetin iptali davasında vasiyetin belirli bir kısmına yada bütününün iptali için dava açıla bilinir.

Vasiyet İptal Davası Açma Süresi

Vasiyetnamenin İptal Davası Kime Karşı Açılır

Vasiyetnamenin iptali davasını kimler açabilir

Vasiyetnamenin iptal davasını, vasiyetnamenin iptal edilmesinde menfaati ve faydası bulunan mirasçısı veya vasiyet alacaklısı tarafından açılabilir.

Bu bağlamda kanuni mirasçılar ile atanmış mirasçılar arasında bir ayrım yoktur. Vasiyet iptal davası açabilmek için kanuni mirasçıların saklı pay sahibi olmaları da gerekmez. Menfaatleri zedelenen mirasçılar birden fazla ise, birlikte de dava açabilirler ayrı ayrıda dava açabilirler.

Vasiyetnamenin iptal davasında davalı taraf ise, iptali istenen vasiyetnameden yararlananlardır. Vasiyetnameyle mirastan feragat veya çıkartılan kanuni mirasçı için vasiyetnameden faydalanan diğer kanuni mirasçılar, atanmış mirasçılar, belirli mal vasiyeti alacaklısı, vakfın yetkili organı veya mükellefiyet lehtarı şeklinde ortaya çıkabilir.

Vasiyetnamenin iptali davası hangi mahkemede açılır

Vasiyetname iptal davasında yetkili mahkeme, miras bırakanın son yerleşim yeri olan ikametgahının mahkemesidir. Vasiyetnamenin İptal davasında görevli mahkeme Asliye Hukuk mahkemesidir.

Vasiyetname İptal Davasında İspat Sorumluluğu

Vasiyetnamenin iptalinde menfaati olanların, vasiyetin iptalini gerektiren bir sebebin varlığını ispatlamak zorundadır. İspat yükü davacıya aittir.

Ancak davalı taraf ileri sürülen sebebin var olmadığını iddia edip ispatlayabileceği gibi, dava zaman aşımına uğradığını ispatlamak suretiyle de davayı reddedebilir.

Vasiyetin iptali davası açılırken saklı pay ihlali var ise dava vasiyetin iptali ve tenkis davası olarak talep edile bilinir.

Saklı ve tenkis davası hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Vasiyet İptal Davası Açma Süresi Nedir

Vasiyet iptal davası vasiyetname ve tasarruf  konusunu öğrendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde alınması gerekmektedir. Davalı iyi niyetli ise 10 yıl içerisinde dava açıla bilinir.  Ayrıca dava açma sürelerinde iyi niyetli olmayan kişilere ise  20 yıl şartı olup, hükümsüzlük ve muvazaa var ise her zaman aça bilir.

Vasiyetnamenin İptal Davası Kime Karşı Açılır

Vasiyetname nasıl hazırlanır konusu hakkında daha fazla bilgi almak için sayfayı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca miras hukuku alanında miras avukat ve danışmanlık konuları hakkında danışmanlık almanız faydalı olacaktır.

1.294 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp