Yaralamalı Trafik Kazası Tazminatı

Yaralamalı Trafik Kazası Tazminatı
Yaralamalı Trafik Kazası Tazminatı Yol, sürücü, yaya veya hava gibi çok farklı etmenlerin bir uyum yakalayamaması sonrasında trafik kazaları çok kolay bir şekilde gerçekleşebiliyor. Bu trafik kazalarının pek çoğu sadece maddi hasarlı olarak araçların yaşadığı değer kayıpları ile atlatılmış olsa da kimi zaman kazaya karışan kişilerin yaralanmaları ve hayatını...
Yaralamalı Trafik Kazası Tazminatı Nasıl İstenir? Trafik kazası yaralanmalarında tazminat hakkı doğabilir. En az bir aracın kazaya karıştığı olaylar trafik kazası olarak değerlendirilir. Bu kazalarda bir kişi, bir araba ya da bir mülk zarar görebilir. Bu zararlar da trafik sigortaları tarafından karşılanır. Ancak kaza bir insana zarar verilmişse bu durumda tazminat da söz konusu olur. Yaralamalı trafik kazası tazminatı ile ölümün gerçekleşmiş olduğu trafik kazasındaki tazminat da bir değildir.

Yaralanmalı Trafik Kazalarında Hangi Tazminatlar İstenebilir?

Yaralanmalı trafik kazasında zarar gören kişi ağır bir fiziksel yaralanmaya maruz kalmamışsa tazminat davasını bizzat kendisi açması gerekir. Ölümlü trafik kazalarında dava mirasçılar tarafından açılır ancak yaralanmalı kazalar için yakınlar dava açma yetkisine sahip değildir. Trafik kazası sonucunda yararlanan bir kişi hem maddi hem de manevi tazminat talebinde bulunabilir. Kişilerin talep edebilecekleri zararlar ise şu şekildedir:
  • Kaza nedeniyle yaralanmadan kaynaklı doğan tedavi masrafları,
  • Yaralanmadan dolayı yaşadığı kazançlarındaki kayıp,
  • Ekonomik geleceğinde meydana gelen kayıp.

Yaralanmalı Trafik Kazalarında Manevi Tazminat

Trafik kazası geçirdim ne kadar tazminat alırım sorusunun yanıtını belirleyen bazı unsurlar mevcuttur. Trafik kazalarında yalnızca maddi tazminat değil manevi tazminatta söz konusu olur. Bu manevi tazminatın ne kadar olacağını da mahkeme yapacağı inceleme sonucunda belirler. Manevi tazminat tutarını etkileyecek olan faktörlerden bazıları şunlardır:
  • Kazanın nasıl yaşandığı,
  • Kazaya karışan kişilerin kusur durumları,
  • Kazaya dahil olan kişilerin hem ekonomik hem de sosyal durumu.

Yaralanmalı Trafik Kazasında Yetkili Olan Mahkeme

Trafik kazasında yaralanan kişi karşı tarafın kusurlu olduğunu düşünüyorsa o kişiye tazminat davası açabilir. Bu dava yalnızca aracı kullanan kişiye değil aracın sahibi farklı birisi ise ona karşı da açılabilir. İster ölümlü ister yaralanmalı trafik kazası olsun bu kazalar nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası açacak olan kişilerin başvurması gereken yer Asliye Hukuk Mahkemesi’dir. Bu mahkeme ölümlü ve yaralanma trafik kazalar nedeniyle söz konusu olan tazminat davalarında yetkili ve görevlidir. Fakat sigorta şirketine tazminat davası açılacaksa bu davada görevli olan Asliye Ticaret Mahkemesi’dir.

Yaralamalı Trafik Kazası Tazminatı

Yol, sürücü, yaya veya hava gibi çok farklı etmenlerin bir uyum yakalayamaması sonrasında trafik kazaları çok kolay bir şekilde gerçekleşebiliyor. Bu trafik kazalarının pek çoğu sadece maddi hasarlı olarak araçların yaşadığı değer kayıpları ile atlatılmış olsa da kimi zaman kazaya karışan kişilerin yaralanmaları ve hayatını kaybetmeleri ile sonuçlanan kazalarla da karşılaşılmaktadır. Bu tür kazalar söz konusu olduğu takdirde kazalara karışan kişiler veya onların yakınları için tazminat elde etme hakkı hukuki açıdan doğar. Eğer kişiler trafik kazasından yaralı olarak kurtulmuşlarsa bu durumda tazminat bedellerini kendilerinin talep etmesi mümkün oluyor. Tazminatın belirlenmesinde esas alınan kanun ise Türk Borçlar Kanunu olmaktadır.

Yaralamalı Kazalarda Tazminat Miktarı Nasıl Belirlenir?

Trafik kazası sonrasında yaralı olarak kazadan kurtulmuş olan kişiler karşı taraftan tazminat talep ettikleri takdirde Türk Borçlar Kanunu içinde yer alan bedensel zararlar bölümünde belirtilmiş olan kurallar çerçevesinde tazminat miktarlarının hesaplanması yapılır. Burada belirtilen esaslar doğrultusunda tazminata etki eden ilk kalem yaralanan kişinin tedavi masrafları olmaktadır. Bu tedavi süreçlerinde ise yaralının kaza sonrası kaldığı hastane masrafları başta olmak üzere eğer kişi daha sonra fiziki tedavi gibi uzun süreli bir tedavi görecekse bunun tazminata eklenmesi gerekir. Yaralı olarak trafik kazasından sonra hastanede bir süre yatan ya da evde olmasına rağmen çalıştığı işine devam edemeyen kişilerin bu anlamda yaşadığı maddi kayıpların önlenmesi adına da kazanç kaybı adı altında tazminata bedeller eklenebilmektedir. Bununla birlikte yaralı olarak kazadan çıkmasına rağmen eskisi kadar verimli bir şekilde çalışamayan kişilerin de tazminat talep etmesi mümkün olabiliyor. Burada tazminat miktarını etkileyen şeyler ise kişinin yaşı, işinin zorluğu ve ortaya koyduğu çalışma performansı gibi etkenler oluyor. Son olarak tazminat miktarlarının belirlenmesinde yaralı olarak kazadan çıkan kişinin bu kaza etkisi ile gelecekte kaybedeceği ekonomik rakamların da tazminata eklenmesi sağlanabilir. Örneğin; eğer bir öğrenci kazadan yaralı olarak çıkmışsa okuluna devam edemese dahi sahip olduğu bursların tazminat olarak kendisine ödenmesine karar verilebilir.

Yaralamalı Kazalarda Manevi Tazminat

Kazalardan yaralı olarak çıkan kişilerin yaşadığı kayıplar sadece maddi anlamda değil aynı zamanda manevi anlamda da ortaya çıkabilmektedir. Türk Borçlar Kanunu'nun 56. maddesinde belirtilmiş olan esaslara göre manevi tazminat talep edilmesi de mümkün olmaktadır. Bu tazminatın hesaplanmasında kişilerin yaşadığı psikolojik yıkımlar, yaralı oldukları süre içindeki üzücü ve acı olaylar göz önüne alınarak bir bedel belirlenir.

Yaralamalı Trafik Kazası Tazminatı Nelerdir?

Yaralamalı Trafik Kazası Tazminatı olarak şu maddeler istenir, Tedavi giderleri. Kazançtan dolayı oluşan kayıp, Çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar, Ekonomik diğer kayıplar olarak (6098 S. K. m. 54) olarak sıralayabiliriz. Yaralamalı Trafik Kazası Tazminatı makalesini okudunuz.

Bu haber toplam 205 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara