Anlaşmalı Boşanma Kararı Nasıl Alınır?

Anlaşmalı Boşanma Kararı Nasıl Alınır?

Anlaşmalı Boşanma Kararı Nasıl Alınır? Kısa sürede boşanmak için anlaşmalı boşanma davası açabilirsiniz. Ama hukuki süreci az olmasına rağmen uymanız gereken şartlar bulunmaktadır.

 Anlaşmalı Boşanma Kararı Nasıl Alınır?

Evlilik sorunlarının sonlanması için alınan yasal karar olan boşanma konusu zorlu bir süreç olarak tarafların önünde belirmektedir. Fakat taraflar kendi aralarında evlilikleri ve sonrası için her konuda anlaşmaya varmaları neticesinde, mahkeme süreci kısmı hafifletilerek anlaşmalı boşanma davası görülmektedir. Böylece taraflar kısa süre içerisinde boşanabilirler.

https://www.youtube.com/watch?v=LFki-FB8wyk

Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?

Boşanmak isteyen tarafların aldığı kararlar neticesinde hukuki sürecin bir an önce atlatılmasını ön gören anlaşmalı boşanma şartları sağlanması gerekmektedir. Bu şartlar;

  • Evliliğini bitirmek isteyen çiftin evli oldukları sürenin en az 1 (bir) yıl olması gerekmektedir.
  • Eğer bir yıldan daha az süre evli olunmuşsa öncelikli olarak çekişmeli boşanma davası açmak gerekmektedir. Fakat taraflar boşanma konusunda razı ve ısrarcı iseler dava anlaşmalı boşanma davasına dönüştürülebilir.
  • Anlaşmalı boşanmayı yapmak için çiftin maddi ve manevi olarak tüm alanlarda uzlaşı sağlamış olmaları gerekmektedir. Bu uzlaşılarını detaylı ve açık şekilde boşanma protokolünde belirtmeleri gerekir.
  • Anlaşmalı boşanma davalarında eşler davaya katılmakla sorumludur. Bu zorunluluk, hakimin eşlerin ikisinin de uzlaşı içerisinde olduklarını görmek isteğidir.
  • Anlaşmalı boşanma davalarında boşanma sebepleri gösterilmesine gerek yoktur. Taraflar zaten boşanmaya karar verdikleri için aile içinde yaşanmış olaylar mahkemede dillendirilmez ya da ispatı istenmez.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanmak isteyen eşlerden birisi son altı aydır bulunduğu bölgenin aile mahkemesine dilekçe yazarak dava sürecini başlatmış olur. Eğer eşler altı aydan uzun süredir farklı yerlerde bulunuyorlarsa davacı olan kişinin bulunduğu yerde dava görülmektedir.

Boşanma Protokolü Nasıl Hazırlanır?

Anlaşmalı boşanma davasının sonuca ermesini sağlayacak olan önemli belge boşanma protokolüdür. Boşanma protokolü şu şekilde hazırlanmalıdır;

  • Tarafların kendi iradeleri doğrultusunda karar aldıklarına dair ifadeleri,
  • Tarafların ortak eşyalar üzerinde anlaşmaya varmaları gerekir. Özellikle ev eşyalarının hangilerinin hangi tarafta kalacağı açık bir şekilde yazılmalıdır. Ama taraflar eşyaları kendi aralarında paylaştılarsa detaylı bir şekilde belirtmeye gerek yoktur. Sadece eşyaların paylaşıldığına dair bir ifadenin olması yeterlidir. Eğer bu ifade yoksa veya daha sonra eşya konusunda anlaşmazlık yaşarsa dava doğrudan çekişmeli boşanma davasına dönüşmektedir.
  • Eğer tarafların nafaka talebi varsa talep edilen miktar da yazılmalıdır. Nafaka belirtilmez ise hakim nafaka kararı vermez. Bu yüzden nafaka isteniyorsa mutlaka belirtilmelidir. Nafaka konusunda taraflar anlaştı ise ödenecek tutarın kimin kime vereceği yazılmalıdır.
  • Çocuklar varsa karar verilen tarafta kalabilir. Fakat belirli bir yaşa kadar şarta bağlanamaz. Örneğin üç yaşına kadar anne de daha sonra da babada olacak şekilde bir madde eklenemez. Velayet sadece aileyi ilgilendirmeyip kamu düzenini de ilgilendirdiği için son protokolü hakim belirleyecektir. Hakim tarafların anlaştıkları duruma aykırı bir durum görürse velayet konusunda bunu değiştirme hakkına sahiptir. Ayrıca çocukların hangi sıklıkla kiminle görüşeceği de yine hakim kararı doğrultusundadır.

Tüm bu şartlar göz önünde tutularak ilgili aile mahkemesine boşanma davası başvurusunda bulunabilirsiniz.

Bu haber toplam 307 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara