Avukatsız Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Avukatsız Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?Çelişmeli boşanma davasının avukat tutulmadan açılması çok sık karşılaşılmasa da gerçekleşmesi için kanuni engel olmayan bir durumdur.
Boşanmanın türüne göre ister anlaşmalı boşanma davası olsun isterseniz de çekişmeli boşanma davası olsun avukat tutmadan dava açılması mümkündür. Avukatsız dava açabilmek için usulüne uygun hazırlanan boşanma dilekçesinin ve boşanmaya sebep olacak delillerin mahkemeye sunulması gerekmektedir.
Avukatsız çekişmeli boşanma davası nasıl açılır hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için öncelikle hangi sebepten boşanma davası açılacağının bilinmesi gerekmektedir.
Şiddetli geçimsizlik, aile birliğinin temelden sarsılması gibi genel sebeplere dayanarak çekişmeli boşanma davası açılabileceği gibi zina davası, akıl hastalığı, haysiyetsiz yaşam sürme, suç işleme, cana kast gibi özel sebeplerin varlığı halinde özel sebeplere dayanan çekişmeli boşanma davası açılarak diğer tarafın boşanmadaki kusuru ispatlanmaya çalışılmaktadır.
Avukatsız Çekişmeli Boşanma Davası Açmak İçin Hangi Mahkemeye Başvurulur?
Avukatsız boşanma davalarında boşanma davası hangi adliyede açılır sorusu oldukça merak edilmektedir. Ülkemizde boşanma davalarına bakmakla görevlendirilmiş mahkemeler aile mahkemeleridir.
Aile mahkemesinin bulunmadığı il ve ilçelerde ise aile mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemeleri boşanma davalarına bakmakla görevlidir.
Boşanma davalarında yetkili kılınan aile mahkemesi ise;
- Eşlerden herhangi birinin yerleşim yerinin bulunduğu yerdeki mahkeme,
- Eşlerin son 6 ay birlikte ikamet ettikleri yerdeki aile mahkemesi
Olarak belirlenmiştir.
Avukatsız Çekişmeli Boşanma Davası Açma
Avukat tutma zorunluluğu bulunmayan çekişmeli boşanma davalarında dava dilekçesinin görevli mahkemeye sunulmasıyla boşanma davası açılmaktadır. Avukatsız çelişmeli boşanma dilekçesi örneği hazırlayarak boşanma dava dilekçesi hazırlayabilir ve delilleriyle birlikte mahkemeye sunabilirsiniz.
Boşanma dava dilekçesi hazırlamadan önce öncelikle hangi sebeple boşanma davası açılacağının bilinmesi gerekir. Örneğin evliliğin temelden sarsılması, güven duygusunun zedelenmesi gibi genel sebeplere dayanan çekişmeli boşanma davası açılabileceği gibi akıl hatalığı, zina, cana kast, haysiyetsiz yaşam sürme gibi özel sebeplerin varlığı halinde ise özel sebeplere dayanan boşanma davası açılmalıdır.
Boşanma dava dilekçesinde davalı ve davacının kimlik bilgileri, adresleri, telefon numaralı ile davanın konusu ve talepler giriş bölümünde yazılmalı, dilekçenin gelişme bölümünde davaya konu olaylar yalın ve akıcı bir biçimde açıklanmalıdır.
Dava delilleri de bu olay örgüsü içinde bütünlük oluşturmalı dava dilekçesinin son bölümünde ise boşanma talebi ve diğer talep ve istekler yazılmalıdır. Boşanma dava dilekçesinin eksik hazırlanması halinde boşanma sonucunda oluşacak hukuki durumların hak ihlaline sebep olabileceği asla unutulmamalıdır.
Avukatsız Çekişmeli Boşanma Davasında Delillerin İspatı
Avukatsız boşanmalarda davaya sebep olan durumun mahkemede ispatı dava açan kimseye bırakılmıştır. Dava hangi sebeple açılmış olursa olsun davadan istenilen sonucun elde edilmesi için hukuka uygun her türlü delil ile dava sebebi delillendirilmeli ve diğer eşin kusuru ortaya çıkarılmalıdır.
Eşlerin kusuru boşanmadan sonra oluşacak velayet, nafaka, mal paylaşımı, tazminat gibi meselelerde dikkate alındığından çelişmeli boşanmalarda evlilik birlikteliğini ortadan kaldırıcı sebebin mahkemede ispatı büyük öneme sahiptir.