"Bana karı çok" Sözü Boşanma Sebebi Mi? Duygusal Şiddet Nedir, Kusur Sayılır Mı, Tazminat Verilir Mi? Yargıtay’ın Emsal Kararı

"Bana karı çok" Sözü Boşanma Sebebi Mi? Duygusal Şiddet Nedir, Kusur Sayılır Mı, Tazminat Verilir Mi? Yargıtay’ın Emsal Kararı
Yargıtay'ın evlilik içerisinde yaşanan duygusal şiddet ve onur kırıcı davranışların yasal çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini ve "Bana karı çok" Sözü boşanma kararlarını doğrudan etkileyebileceğini göstermektedir.

Yargıtay'ın "Bana karı çok" ifadesiyle ilgili emsal kararı, evliliklerde duygusal şiddetin tanınması ve ciddiye alınması açısından önemli bir adımdır. Bu karar, evlilik içinde sağlıklı iletişimin önemini ve duygusal şiddetin evlilik birliğine verdiği zararları vurgulamaktadır.

Boşanma sürecinde duygusal şiddet, eşlerin birbirlerine karşı gösterdikleri küçük düşürücü, tehdit edici davranışlar veya duygusal ihtiyaçlara keyfi veya kontrol amacıyla yanıt vermemek olarak tanımlanabilir. Kusur, evlilik birliğine yüklenen yükümlülüklerin ihlali olarak görülür ve boşanma, tazminat, ve nafaka kararlarında belirleyici bir faktördür.

Boşanmada Duygusal Şiddet Nedir?

Eşler arasında ortaya çıkan duygusal ihtiyaçlara keyfi şekilde yanıt vermek, kontrol sağlama amacı ile bu ihtiyaçlara yanıt vermek ya da görmezden gelmek. İstediği şeyleri yaptırabilmek adına küçük düşürücü veya tehdit edici davranışlar ve tutumlar içinde bulunmak.

Boşanmada Davasında Kusur Nedir?

Boşanmada kusur, evlilik birliğinin eşlere yüklediği yükümlülüklerin ihlal edilmesi olarak tanımlanabilir. Boşanma davasında kusur oldukça önemli olup; boşanmaya, tazminata ve nafakaya karar verilmesi için “kusur” önem taşımaktadır. Boşanma davasında kusur belirlenmeksizin boşanmaya, tazminata ve nafakaya hükmedilemez.

Boşanmada Davası Tazminat Nedir?

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 174/1.maddesine göre boşanmada maddi tazminat, evlilik birliğinin mahkeme kararı ile sona ermesi neticesinde, mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu tarafın, kusurlu taraftan talep ettiği tazminattır.

Onur Kırıcı Davranışlar Nelerdir?

Onur kırıcı davranışlar; hakaret etmek, iftira atmak gibi davranışlardır. Bu davranışların kasıtlı olarak yapılması gerekir ve kusur kıyaslaması yapılamaz; davacı eş ne kadar kusurlu olursa olsun, onur kırıcı davranışın ispatlanması halinde boşanma bu sebepten gerçekleşir ve diğer taraf tam kusurlu kabul edilir.

Onur Kırıcı Davranış Ne Demek?

Söz gelimi; eşe karşı sövme, küfretme, aşağılayıcı sözler sarf etme veyahut hakaret içeren sosyal medya paylaşımı yapma yahut mektup gönderme onur kırıcı davranış olarak değerlendirilmektedir.

Evlilikte Kritik Adım: Yargıtay Emsal Kararla Tartışmaları Sonlandırdı

Yargıtay, evli çiftler arasında yaşanan bir kavgada kocanın eşine "Bana karı çok" demesiyle ilgili emsal nitelikte bir karara imza attı. Bu ifadenin duygusal şiddet olarak kabul edilmesiyle, boşanma davalarında yeni bir perspektif oluştu.

Boşanma Sebebi Saydı ve Tazminat Ödemeye Hükmetti!

35 yaşındaki kadın, kocasının bu sözleri nedeniyle boşanma davası açarak tazminat talep etti. Mahkeme, kadını haklı buldu ve kocayı tazminata mahkum etti. Ancak karar, eski eşi tarafından temyize götürüldü ve Yargıtay'dan emsal nitelikte bir karar çıktı.

Yargıtay ikinci hukuk dairesi, "bana karı çok" ifadesini duygusal şiddet olarak değerlendirerek boşanma sebepleri arasına ekledi. Bu karar, evliliklerde yaşanan psikolojik şiddetin de ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.

Evlilik birliğinde yaşanan her türlü şiddetin önemli olduğunu belirtti ve çiftlerin sevgi ve saygı çerçevesinde iletişim kurmalarını önerdi.

Eski eşin temyiz süreciyle başlayan ve Yargıtay'ın verdiği kararla sonlanan bu olay, evliliklerdeki duygusal şiddetin yargı sistemi tarafından da ciddiye alındığını gösterdi. Artık evli çiftler arasında yaşanan kavgalarda kullanılan kelimelerin de dikkate alındığı bir süreç başlamış oldu. Bu kararla birlikte evliliklerde sağlıklı iletişim ve saygının önemi bir kez daha vurgulanmış oldu.

Bu haber toplam 242 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara