Boşanma davasında neler talep edilebilir?

Boşanma davasında neler talep edilebilir?

Boşanma davasında neler talep edilebilir? Boşanma davaları çekişmeli ve anlaşmalı olmak üzere iki şekilde açılabilir.

Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için boşanma hakkında her türlü kararların ortak bir şekilde alınmış olması gereklidir. Ortada bir anlaşma yoksa bu durumlarda da çekişmeli boşanma davası açılır.

Boşanma davasında neler talep edilebilir?

Boşanma davası Çekişmeli veya Anlaşmalı Boşanma olsa bile boşanacak eşler Evlilikde bulunan maddi ve manevi konuların kanuni olarak belirlenmesi ve ayrılması gerekmektedir.

Boşanma davasında çözülmesi gereken konular, boşanma kararı, çocuk veya çocukların velayeti, anne ve çocuk için nafaka, eşlerin tazminat talepleri ve Eşlerin evlilikte endikleri ortak malların paylaşılması.

Boşanma Davasında Velayet nasıl talep edilir?

Çocukları olup, boşanmak için mahkemeye başvuran kişilerin velayet davaları boşanma davası ile birlikte görülür. Ekstra velayet davası açmaları gerekmez. Boşanmanın sonuçlanması ile birlikte hakim çocuğun kimde kalacağına karar verir. Velayeti alamayan kişinin bu karara itiraz edebilmesi için boşanma davası sonuçlandıktan sonra velayet davası açması gereklidir.

Boşanma Davasında Velayet Neye Göre Verilir?

Boşanma davasında velayet verilirken hakimin dikkat ettiği noktalar şunlardır:

  • Çocuğun yaşına bağlı olarak hakim çocuğa söz hakkı tanır. Hangi ebeveyni ile kalmak istediğini sorar. Çocuğun hangi ebeveynini seçtiği hakimin kararı için önemlidir.
  • Çocuğun eğitim, barınma gibi ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilecek olan ebeveyni tespit eder.
  • Çocuğa manevi anlamda yeterli ilgi ve sevgiyi gösterebilecek olan ebeveyn öncelikli olur.
  • Ebeveynlerin yüz kızartıcı veya kanunlara aykırı herhangi bir suçu olup olmadığına bakılır.
  • Boşanma davasının açılma sebebinin aldatılma gibi bir konu olup olmaması değerlendirilir.
  • Eğer çocuk 0-3 yaş grubunda ise; velayeti annenin almasını engelleyebilecek bir durum yok ise velayet direkt anneye verilir.

Boşanma davasında tazminat nası talep edilebilir?

Boşanma tazminatı almak için mahkemeye başvurmak ve tamamen kusursuz olan taraf olmak gerekir. Kusurlu olan taraf mahkemeye tazminat almak için başvuruda bulunamaz.

Tazminat almak için mahkeme tarafından tarafların ekonomik durumları değerlendirmeye alınır. Toplumun genel yapısı, eşin yeniden evlenme ihtimali, evli iken oturulmuş olan evin özelikleri, ortak malların daha önceden ve şimdi nasıl idare edileceği, eşlerin çalışıp çalışmadığı gibi noktalar tazminatlı boşanma davasında önemli ölçütler olarak kabul edilmektedir.

Boşanma Davalarında Tazminat Nasıl Alınır?

Tazminat ödeyen taraf kusurlu olan taraftır. Ortada bu tarafın neden olduğu maddi ya da manevi bir zarar söz konusudur. Acı, elem, manevi ya da maddi kayıpların telafi edilmesi amacı ile tazminat ödenir. Tazminat verilirken varsa çocukların da barınma, bakım, giyecek, tedavi ve benzeri giderlerinin karşılanması gerekir.

Burada eşin ve çocuğun bakımını üstlenmek için harçlık verme kocanın sorumluluğuna düşen bir görevdir. Bu tazminat ile birlikte beslenme ve barınma başta olmak üzere bütün temel ihtiyaçların giderilmesi gerekmektedir.

Boşanma davasında mal (Mal Paylaşımı) nası talep edilebilir?

Boşanma davasında; Türk Medeni Kanunu’nun 169. maddesine göre, eşlerin diğer taraftan mal kaçırması, eşlerin mağdur olmaması ve malların yönetimi konusunda geçici önlemler alınır. Mal paylaşımı için dava açılması durumunda, boşanma davasının kesinleşmiş bir sonucunun olması gerekmektedir. Boşanma davası ile aynı anda mal paylaşımı davasının açılması kanunen mümkün değildir.

Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Boşanma davası sonuçlandıktan sonra açılan mal paylaşımı davasında;  evlilikten sonra edinilmiş olan mallar yarı yarıya paylaştırılır. Kişilerin evlenmeden önceki mal varlıkları hakkında diğer taraf herhangi bir hak iddia edemez.

Bu yasa 01.01.2002 yılında yürürlüğe girmiştir. Fakat bunun bir istisnası vardır. Kişisel mal olarak sayılan mallar boşanma durumunda yarı yarıya paylaşılmaz. Bu mallardan bazıları şunlardır:

  • Kişinin miras yolu ile ettiği bir mal, boşanma sonucunda paylaşıma dahil olmaz.
  • Kişinin kişisel eşyalarından sayılabilecek olan eşyalar paylaşılmaz.
  • Eğer taraflardan birinin üçüncü bir şahıstan tazminat alacağı var ise; aldığı tazminat mal paylaşımına dahil edilmez.

Bu haber toplam 208 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara