Boşanma Davasında Tedbir Nafakası Nasıl Neden İstenir? Tedbir nafakası kaç ay sürer?

Boşanma Davasında Tedbir Nafakası Nasıl Neden İstenir? Tedbir nafakası kaç ay sürer?
Boşanmada Bir tararaf gerçekten mağdur olduğu için kendisi ve çocuğun bakımı için davanın açılması ile tedbiren nafaka talep etme hakkı vardır. Boşanma Davasında Tedbir Nafakası Nasıl Neden İstenir?

Boşanma Tedbir Nafakası Nedir? Boşanma Davasında Tedbir Nafakası Nasıl Neden İstenir? Boşanma davasında tedbir nafakası talebi boşanma davasının açılması ile beraber hakim tarafından hükmedilmiş olan ve gerekli görülmesi durumunda dava sonucunun kesinleşmesine kadar verilebilen, eşlerin boşanma sürecinde yaşam standartlarının korunmasını sağlayan nafaka çeşitlerinden biridir.

Boşanma tedbir nafakası taraflardan birinin boşanma davası neticesinde maddi anlamda zorluğa düşeceği durumlarda verilmektedir.

Boşanma davalarında kesin bir nafaka durumuna hükmedilene kadar geçici şekilde eşlerden birinin karşı tarafa çocuk bakımı vs. İçin ödeyeceği ücreti ifade etmektedir.

Tedbir Nafakası Ne Zaman Başlar?

Tedbir nafakası süresi boşanma ve ayrılık sebebiyle bir tarafın maddi olarak yoksulluğa düşmesini engelleyen bir unsurdur. Çocukların bakımını ve giderlerini karşılamak için ödenmesi gerekmektedir. Tedbir nafakalarında boşanma ve ayrılık süreci devam ederken, hakimin önlem olarak karar verdiği bir nafaka türüdür. Boşanma davaları kapsamında tedbir nafakalarının dava tarihinden itibaren hükmedilmesi gerekmektedir. Talep edilen tarihlerden itibaren ise dava tarihlerinin esas alınması gerekmektedir. Bu noktada Yargıtay kararlarına dikkat edilmelidir. Özellikle birlikte yaşama son veriliyorsa ve aile kurumu sonlandırılıyorsa, çocukların bakımından sorumlu olan tarafa, maddi durumun yoksullaşmaması için diğer taraf tarafından belirli bir ücret ödenmektedir. Tedbir nafakası, dava sonuçlanana kadar ödenmektedir. Şayet kişi nafaka talep ediyorsa, bu noktada dava sırasında bunu bildirmelidir.

bosanmada-tedbir-nafakasi-nasil-istenir.jpg

Tedbir Nafakası İtiraz

Tedbir nafakası kapsamında şayet hakim tarafından verilmesine hükmedilmiş ise bu noktada boşanma davası sürerken bu nafaka verilmelidir.

Tedbir nafakasının ödenmemesi durumunda icra takibi başlatılabilir. Ödeme emrinin borçluya 7 gün içinde itiraz etmesi gerekmektedir. Bu itirazın iptali ve neticeye bağlanması durumunda da kararı Aile Mahkemesi verecektir. Haksız sebeplerle itiraz ediliyorsa, bu noktada itiraz kabul edilmeyecektir.

Tedbir ve Diğer Nafakaların Ödenmemesi

Nafaka vermekle yükümlü olan borçlu tarafın nafakayı ödememesi halinde İcra İflas Kanunu’na göre 3 ay tazyik hapis cezası verilebilir. Hükmedilen nafakayı ödemekle yüklü olan borçlunun nafakayı ödememesi ve 3 aylık hapis cezası yatması durumunda, borcu ödemesi durumunda cezası da ortadan kalkacaktır.

Bu kişi eş zamanlı olarak hapis cezası uygulanırken, ödemesi gerekli olan nafakayı da ödeyerek hapisten çıkabilir. Boşanma davasında hep konuşulan ve tartışılan konu tedbir nafakası konusudur. Bir tararaf gerçekten mağdur olduğu için kendisi ve çocuğun bakımı için davanın açılması ile tedbiren nafaka talep etme hakkı vardır.

Aile mahkemesi bu tedbiren istenen nafakanın ödenmesi için karar verebilmesi bazı araştırmaların yapılması gerekmektedir. Aslında araştırma aşamasında, emniyetin yapmış olduğu mal varlığın tespiti yeterli olması gerekirken verilmeyen veya geç verilen tedbir nafaka kararları, mağdur olan eş ve çocuğun bakımı için zorunlu ihtiyaç olduğu ve bu zorunluluk sebebiyle nafakanın ödenmemesi sonucu iyice mağdur olunacağı bazen geç idrak edilmesi ile ortaya çıkmaktadır. Hatta bazen bu tarz dosyalarda nafakanın bağlatılmamasının tek sorumlusunun avukat olduğu düşünülmekte avukatın beceriksizlikle suçlanmasına sebep olmaktadır.

Örnek bir davada açılmış bir davada 3 ay gibi uzun bir süre geçmiş olmasına rağmen, aile mahkemesi yapılan 15 kez başvuruyu sonuca bağlamamıştır. Hatta durum o kadar vahim ki, boşanmaya karar veren eş hamile iken 3 aylık süre içerisinde doğum yapmış, Karşı eş ise devlet memuru olup ödeme yapabilecek durumda iken karar verilmemesinin bir türlü mantığını bugün dahi çözemedik.

Üstelik karşı tarafın evden uzaklaştırma ve eş için koruma tedbiri varken nafaka kararı verilmemesi düşündürücü olmuştur. Bu örneğin anlatılmasındaki amaç aslında tedbir kararının aile mahkemelerince kısa sürede karara bağlaması gerekirken, yapılan taleplere (Talepler hem UYAP hemde Islak İmzalı olmasına rağmen) bazen olumlu yada olumsuz cevap dahi verilmemektedir. Buda mesleği icra ederken avukatın ne kadar zor durumda kaldığının bir göstergesidir. Boşanma davasında ki tedbir talepli nafakanın talep edilmesi, karar verilmesi, kararın ilamsız icraya konulması, nafaka miktarının tahsil edilmesi süreçleri sıkıntı yaşanacak aşamalar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu haber toplam 513 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara