Çocuğun Kaçırılması ve Alıkonulması suçu ve cezası nedir? Şikayete bağlı mı, uzlaşma olur mu?
Çocuğun Kaçırılması ve Alıkonulması, Boşanma davaları neticesinde hakimlerin çocuğun velayeti konusunda verdiği karardan sonraki süreçte, velayet sahibi olmayan tarafın çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçunu işlediği pek çok kez görülmüştür.
Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) çerçevesinde, çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu, belirli şartlar altında uzlaşmaya tabi suçlar arasında yer alır ve bu suçun cezai yaptırımları da kanunlarca belirlenmiştir. İşte bu konuda detaylı bilgiler:
Çocuğun Kaçırılması ve Alıkonulması Suçu Uzlaşmaya Tabi Mi?
Evet, çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu, CMK'nın 253/1-b-4 maddesine göre uzlaşma hükümlerine tabidir. Bu, belirli şartlar altında tarafların uzlaşma yoluna gitmelerine olanak tanır.
Çocuğun Kaçırılması ve Alıkonulması Suçunun Cezası
Bu suçun yaptırımı, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası olarak belirlenmiştir. 1 yıl veya daha az süreli hapis cezaları, adli para cezasına çevrilebilir, bu da suçun yaptırımının para cezası şeklinde uygulanabileceğini gösterir.
Zorla Alıkoyma Cezası Nedir?
Bir kişiyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilir. Cebir, tehdit veya hile kullanılması durumunda, ceza 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasına çıkarılabilir.
Çocuğun Kaçırılması ve Alıkonulması Şikâyete Bağlı Mı?
Evet, TCK 234/3 maddesi uyarınca işlenen çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu, sadece bu maddeye göre işlenmişse, şikâyete tabidir. Mağdur, fiil ve faili öğrendiği andan itibaren 6 ay içinde şikâyet hakkını kullanmalıdır.
17 Yaşındaki Kızı Kaçırmanın Cezası Var Mı?
Evet, cebir, şiddet, tehdit veya hile ile bir kadını kaçırma veya alıkoyma suçu işleyen kişi, 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu, reşit olan veya reşit kılınan kadınlar için de geçerlidir.
Uzlaşmaya Tabi Olmayan Suçlar Nelerdir?
Uzlaşma kapsamına girmeyen suçlar arasında devlet ve kamu kurumlarına karşı işlenen suçlar, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar ve etkin pişmanlık hükümlerine yer veren suçlar yer alır.
Velayeti Annede Olan Çocuğu Baba Vermezse Ne Olur?
Velayeti annede olan çocuğu baba vermezse, bu durum çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu olarak değerlendirilir. Anne, bu durumda şikâyet yoluna başvurabilir.
Çocuğun Kaçırılması ve Alıkonulması suçu ve cezası nedir?
Türk Ceza Kanun'unun ilgili maddelerinde çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçunun nasıl değerlendirileceği açıklanmıştır. Buna göre, velayet sahibi olmayan anne veya babası tarafından çocuğun kaçırılması ve alıkonulması söz konusu olabildiği gibi kendi rızasıyla evi terk eden çocuğun yabancı birisi tarafından kaçırılması ve alıkonulması suç olarak nitelendirilir.
Bu tür vakalarla en çok karşılaşıldığı durum, devam eden boşanma davalarıdır. Usul gereği boşanma davasıyla ilgilenen hakim, uygun bulduğu durumlarda çocukların velayetini geçici olarak bir taraf verilmesine hükmeder.
Eğer kaçırılan ve alıkonulan çocuk 16 yaşını doldurmamışsa… Ancak bu aşamadayken geçici velayete sahip olmayan anne ya da babanın çocuğu kaçırarak, kanunen velayet hakkı olan tarafa çocuğu götürmemesi çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçunun işlenmesi anlamına gelir.
Bu hususta çocuğun yaşı çok büyük önem arz etmektedir. Eğer çocuk 16 yaşından büyükse velayeti elinde bulundurmayan taraf ve hısımlarının çocuğu karışması durumu, çocuğu hürriyetinden yoksun bırakılması suçu olarak yorumlanamaz.
Çocuğun Kaçırılması Alıkonulması Cezası Nedir?
Türk Ceza Kanunu Ceza hukukunda , 16 yaşın altındaki bir çocuk velayet hakkını elinde bulunduran anne ya da babasının yanından zorla kaçırılması ve alıkonulması en az 3 ay olmak üzere, bir yıla kadar hapis cezasını gerektirir.
Eğer kaçırılan çocuk 12 yaşının altındaysa söz konusu ceza bir kattan az olmamak üzere artırılabilir. Çocuğun anne, baba ya da onların kan hısımları tarafından kaçırılması dışında yabancı kişiler tarafından çocuğun kaçırılması ve alıkonulması durumu da yaşanabilir.
Çocuk kendi rızasıyla evden kaçtıysa ve tamamen kendi iradesiyle ilgili yabancının yanına gittiyse de alıkonuluyor sayılır. Eğer bu süreçte çocuk tehdidi şantaj ya da gerçek dışı çağrılar ile yabancıların yanında tutuluyorsa, bu kez kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçu da işleniyor demektir.
Evini terk etmiş bir çocuğu kendi rızasıyla bile olsa yetkili makamlara haber vermeden yanında, evinde bulundurmak suç olarak değerlendirilir.
Bu durumda, çocuğu alıkoyan kişi için en az 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istenebilir. Avukat ve danışmanlık konuları için sayfayı ziyaret ediniz.