Evliliğin İptalini Kimler İsteyebilir? Evlilik kaç gün içinde iptal edilir?
Evliliğin iptali, yasal olarak var olan bir evliliğin mahkeme kararıyla sona erdirilmesi sürecidir. Evlilik iptali, yalnızca evliliğin yapıldığı sırada var olan ve evliliği başından itibaren geçersiz kılan bazı hukuki sebeplerin bulunması durumunda gerçekleşebilir.
Bu, boşanma ile karıştırılmamalıdır çünkü boşanma, yasal olarak geçerli bir evliliğin sona erdirilmesidir, evliliğin iptali ise evliliğin başlangıcından itibaren hukuki olarak geçerli olmadığını beyan eder.
Evliliğin iptali için geçerli olabilecek bazı sebepler şunlar olabilir:
Evlilik Yaşı: Evlenme yaşı altındaki bireylerin evliliği
Kanunen Yasak Evlilik: Örneğin, yakın akraba evlilikleri
Rıza Eksikliği: Zorlama veya aldatma ile gerçekleştirilen evlilikler
Ayırt Edememezlik: Evlenme sırasında kişinin ayırt edebilme yetisine sahip olmaması
Resmi Şekil: Evliliğin yasal olarak belirlenmiş usullere uygun olmaması
Evliliğin iptali, genelde evliliğin gerçekleştiği tarihten itibaren belirli bir süre içinde talep edilmesi gerekmektedir ve genellikle iptal sebepleri, evlilik gerçekleşirken var olan ve evliliğin hukuki açıdan geçerliliğini etkileyen sebepler olmalıdır.
Evliliğin İptalini Kimler İsteyebilir?
Evliliğin iptalini isteyebilecek kişiler Türk Medeni Kanunu’nda yer alan madde ile belirlenmiştir.
Bu maddelere göre mutlak butlan davasının Cumhuriyet savcısının yanı sıra her ilginin açması mümkündür. Evlilik iptali açabilmesi mümkün olan kişiler arasında;
- Eşlerden biri,
- Eşlerin varisleri,
- Maddi menfaati olan kişiler,
- Manevi menfaati olan kişiler,
- Eşlerin anne ve babaları,
- Eşlerin mirasçıları yer alır.
Eşlerden Birinin Evliliğin İptali için Dava Açması
Evlilik iptali süresi davanın kim tarafından açıldığı, davanın karışıklık durumu, mahkeme göre adliyenin yoğunluk durumuna göre değişiklik göstermektedir.
Evlenme sırasında zaten evli olmak, kişinin ayırt etme gücüne sahip olmaması, evlenmeye engel teşkil edecek şekilde akıl hastalığına sahip olmak ya da evli kişiler arasında hısım bağı bulunması eşlerden birinin evliliğin iptali için dava açmasına yeterli sebep olur.
Mutlan butlan sebeplerini öğrenen Cumhuriyet savcıları, eğer davayı açarlarsa, eşlerden diğeri dava açmak zorunda kalmamış olurlar. Yani eşlerden biri davayı açma yetkisini kullanmak zorunda değildir.
Çekişmeli Boşanma Kaç Yıl Sürüyor?
Çekişmeli boşanma davaları ortalama 1 ile kesinleşme istinaf ve yargıtay süreciyle ortalama 2 yıl gibi bir sürede sonuçlanır. Davanın karışık olması ve içinden çıkılmasının zor olduğu hallerde davanın daha uzun sürmesi söz konusu olabilir.
Anlaşmalı boşanma ile taraflar tek celsede boşanabilirler. Çekişmeli boşanmada ise mahkeme tarafları uzlaşmaya ulaştırmaya sağlar. Eğer mahkemeden önce çiftlerin arasında uzlaşma sağlanırsa çekişmeli boşanma davası daha kısa sürede sonuçlanmış olur.
Davanın daha kısa sürede sonuçlanması için alınacak bir takım önlemler bulunur.
Çekişmeli Boşanma Davasının Kesinleşme Sürecini Kısaltmak için Neler Yapabiliriz?
Çekişmeli boşanma davası süresini kısaltmak isteyen çiftlerin tercihen bir avukat yardımı ile bir araya gelmeleri gerekmektedir. Bir araya gelen taraflar ilk olarak üzerinde anlaşamadıkları konuların ne olduğunun tespitini yapmalılardır. Bu noktalarda uzlaşma sağlanarak mahkemeye sunulmalıdır.
Anlaşmalı boşanma davasının açılması, dava sürecinin kısaltılmasını sağlayacak en etkili yöntemdir. Bunun için çiftlerin en az 1 sene boyunca evli kalmış olmaları gerekmektedir. Bu süreden daha az süre boyunca evli iseniz dava reddedilir.
Daha Fazla Bilgi İçin: Evliliğin İptali Davası Nasıl Açılır?