Hamile eşe boşanma davası açılır mı?
Hamile eşe boşanma davası açılır mı? Boşanma süreci tatsız bir süreç olmasına rağmen her durumda çiftler arasında gündeme gelebilir. Çünkü evlilik artık bir çıkmaza girdiyse taraflar bir arada bulunmak istemiyorlarsa boşanma medeni bir hak olarak belirmektedir.
Taraflar isterlerse anlaşmalı boşanma davası ile kısa sürede boşanabilirler. Ya da aralarındaki anlaşmazlıkları mahkemeye taşıyarak çekişmeli boşanma davası ile çözüme kavuşturarak boşanabilirler.
Boşanma Davalarında Görülen Anlaşmazlıklar
Boşanma davalarındaki anlaşmazlıklar eğer taraflar anlaşma sağlayamamışlarsa oldukça çeşitlidir. Bu yüzden bunlar hakkında bilgi sahibi olmak son derece yararlı olacaktır.
Boşanma anlaşmazlıkları örneğin; nafaka, çocuğun velayeti, boşanma tazminatının miktarı ve boşanma protokolünün hazırlanması gibi pek çok konuda uzlaşı sağlamaları beklenecektir.
Şayet uzlaşı sağlanmazsa mahkeme süreci uzayacak ve tarafların yıpranma payı artacaktır. Bu sebepler kapsamında bir mesele de boşanan kadının hamileliğidir.
Hamile eşe boşanma davası açılır mı?
Şayet kadın hamile durumdaysa hakim öncelikli olarak davanın anlaşmalı ya da çekişmeli olup olmadığına bakmaktadır. Eğer anlaşmalı boşanma davası ise hakim tarafların zaten aralarında anlaşmaya vardıklarını görerek kararını tarafların isteği doğrultusunda vermektedir.
Ancak çekişmeli boşanma davası görülüyorsa hakim kesin kararı hamileliğin sonlanması yani doğumla birlikte açıklamaktadır.
Hamile Kadının Boşanma Hakları Nedir?
Türk Ceza Kanunu tarafından hamile kadın koruma altına alınmıştır. 5237 sayılı TCK’nın 233. Maddesi ve ilgili fıkraları gereği hamile kadın korunmaktadır. Koruma kapsamına giren durumlar;
- Hamile kadının terk edilmesi durumunda kocaya 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemi,
- Şiddet veya duygusal olarak şiddet uygulayan kocaya hapis cezası istemi,
- Evi terk eden kocaya boşanma davası, nafaka isteği, diğer çocuklar için tedbir nafakası, ortak yaşanan hanenin kendisine tahsisi, konuttaki eşyaların kendisine devri, mal varlıklarına yönelik tedbirlerin koyulması,
- Özellikle terk edilen hamile kadın yasada ayrıca yerini bulmuştur; Türk Medeni Kanunu 197. Madde uyarınca terk eden erkeğin hiçbir talebi olmamakta, aksine manevi ve maddi tazminat yükümlülükleri bulunmaktadır.
Gibi önlemler hamile kadının hakları olarak geçmektedir. Eğer kadın bu durumların birisi ya da birkaçı ile boşanma davası açtıysa mahkeme lehinde karar vermekte ve erkeğe yaptırımlar uygulamaktadır.
Bu sebepler dışında kadın boşanma istiyorsa ve erkek boşanmaya razı değilse istisnai durumlar haricinde mahkeme süreci uzamakta, hakim çocuğun ayrılmamaları için geçerli sebepleri yoksa evliliğin birlikteliğine karar vermektedir. Fakat anlaşmalı davalarda çocuk hakim tarafından gündeme getirilmiş olsa bile tarafların velayet gibi konularda da anlaşma sağlamaları yüzünden boşanma daha kısa sürede gerçekleşmektedir.
Boşanma Halinde İddet Süresi Neden Vardır?
Hamile kadın boşanma davası açtığında ve haklı gerekçeler ile boşanmaya karar verildiyse, iddet süresi yani bekleme süresinden haberdar olması gerekmektedir.
Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca hamile kadın tekrar evlenemez veya evlenmek için 300 gün bekler. Çünkü bu süre içerisinde hamile kalması veya doğum yapması halinden doğacak çocuk ayrılığı eski eşinin nüfusuna kayıt edilir.