Katılma Alacağı Davası Ne Demek?

Katılma Alacağı Davası Ne Demek?

Katılma Alacağı Davası Ne Demek? Katılma alacağı davası anlamı aktarılırken, bu davanın boşanma davasına takiben açılan, evlilik süresince edinilen malların paylaşımı sağlayan dava çeşidi olduğu aktarılır.

Katılma Alacağı Davası Ne Demek?

Boşanma davası sonrası mal paylaşımı davası açılır. Bu dava, katılma payı alacağı esaslarına göre görülen bir dava çeşididir. Mal paylaşımı davası, katılma alacağı davasının diğer adıdır.

Katılma alacağı davası içeriği, hesaplama yöntemi, hesaplama yapılması, dava açılması hakkında detaylar, alt başlıklardan öğrenilir.

Katılma Alacağı Davası İçeriği

Katılma alacağı davası konusu hakkında bilgiler şu şekilde sıralanırlar:

  • Katılma alacağı davası içeriği, boşanan eşlerin mal paylaşım oranlarının belirlenmesini içerir. Evlilik süresinde edinilen mallardan elde edilen kazançlar eşler arasında yarı yarıya paylaşılır.
  • Katılma alacağı davası, evlilik içerisinde edinilmiş malların neler olduğunu belirleme işlemini içerir.
  • Katılma alacağı davası, mal paylaşımına dahil edilemeyecek malların neler olduğunun belirlenmesi işlemini içerir.
  • Katılma alacağı davası, evlilik süreci öncesi kişilerin almış olduğu malların neler olduğunun belirlenmesi işlemini içerir.

Katılma Alacağı Davası Hesaplaması Yöntemi Nedir?

Katılma alacağı davası hesap uygulaması hakkında detaylar şu şekilde sıralanırlar :

  • Katılma davası hesaplaması, davanın görüldüğü mahkemece yapılır.
  • Hesaplama işleminde, boşanmak isteyen çiftlerin, evlilik öncesi almış oldukları ve kendi adlarına kayıtlı olan malları belirlenir. Bu mallar mal paylaşımına dahil edilmez.
  • Eşlerden birinin, evlilik öncesi almış olduğu bir malı satması ve evli iken eşiyle ortak mal alması halinde, evlilik öncesi alınan malın değeri tespit edilerek, katılma alacağı davası hesaplaması yoluyla kişiye geri verilir.
  • Bu hesaplama ve kişilerin evlilik öncesi aldıkları malların değerlerinin kişilere geri iletilmesi işlemi, mal paylaşım yasasının gereklilikleridir.

Katılma Alacağı Davası Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Katılma alacağı davası hesabı yapma işleminde izlenen adımlar şu şekilde sıralanırlar:

  • Mahkeme öncelikle, kişilerin evlilik öncesi almış oldukları malların değerlerini belirler.
  • Örneğin, davacı taraf, evlenmeden önce 100 bin TL değerinde bir araç almış ise bu maddi tutar kayıt edilir.
  • Kişi, 100 bin TL’lik aracını evlendikten sonra satıp, eşi olan kişi ile birlikte 300 bin TL değerinde bir ev almışsa, mahkeme kararınca bu evin alımına değer olarak katılan 100 bin TL’nin davacı tarafa iadesine karar verilir.

Bu hesaplama işleminin temel amacı, evlilik öncesi alınan malların değerlerinin, gerçek sahiplerine geri iletilmesidir. Bu işlem ile evlik sonrası edinilen mallar için tarafların sunmuş olduğu katılma paylarının maddi değerleri, taraflara adaletli şekilde paylaştırılır.

Katılma Alacağı Davası Nasıl Açılır?

Katılma alacağı davası açılışı için mal paylaşım davası açılışı yapılır. Dava açılışı sırasında evlilik öncesi alınmış olan mallara ilişkin evraklar, kişi tarafından teslim edilip, evlilik sonrası alınan mallar üzerinde katılım payına sahip olunduğu kanıtlanır. Dava açılışı için izlenen adımlar şu şekilde sıralanırlar:

  • Davayı açacak taraf, ikamet ettiği yere bağlı olan Aile Mahkemesine gider.
  • Aile Mahkemesi görevli çalışanlarına nüfus cüzdanı fotokopisi, mal paylaşım davası açılış dilekçesi, evlenmeden önce alınmış olan malların ismine kayıtlı belgelerini iletir.

Bu adımlar ile katılma alacağı davası açılış talebi alınır. Davanın görülmeye başlaması ile birlikte, isme kayıtlı aitlik belgeleri (tapu, araç ruhsatı) bulunan malların hangileri ile evlilik içerisinde alınan malların maddi değerlerine katkı sağlandığı iletilir.

Mahkemenin, belgeleri asıllı bulması halinde, evlilik öncesi alınan malın değeri kadar tutardan mal paylaşımında yararlanma hakkı kişiye tanınır.

Bu haber toplam 329 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara