Ölmüş Baba İle Soybağının Kurulması
Ölmüş Baba İle Soybağının Kurulması
Ölmüş baba ile soy bağının kurulması için Türk hukuk sistemi içinde üç farklı yöntem belirlenmiştir.
Babanın ölümünün ardından geride kalan mirasçılar tarafından soyabağının kurulması için dava açılabileceği gibi soybağının reddi davası da açılabilmektedir. Burada dikkat edilen temel unsur kişilerin miras yoluyla borç ya da servet kazanmasıdır.
Ölmüş Baba İle Soybağının Kurulması
Kişiler bu iki duruma göre soyabağının kurulması yahut reddi için hukuki haklarını kullanabilmektedir. Soyabağının tespiti ve nüfus kaydının düzeltilmesi için yine kişilerin kanunlarda belirlenen yöntemleri izlemesi gerekmektedir.
4721 sayılı Türk Medeni Kanuna göre anne ve çocuk arasında soybağı doğrudan doğum ile kurulurken baba ile soybağının kurulması için farklı yöntemler belirlenmiştir.
Soybağına yönelik davalarda, hakim re’sen araştırma yoluyla kanıtları takdir eder. Bu kasam doğrultusunda farklı araştırma ve incelemeler yapılabilmektedir.
Ölmüş Baba İle Soybağının Kurulma Yöntemleri Nelerdir?
Anne ile çocuk arasında soy bağı doğum ile kurulmaktadır. Ancak baba ile soy bağının kurulabilmesi için üç farklı yöntem uygulanabilir. Buna göre baba ile soy bağının kurulabilmesi için;
- Anne ile evlilik
- Tanıma veya
- Hakim hükmü
Gereklidir. Bu yöntemlerin dışında evlat edinme yöntemi de çocuk ve baba arasında soybağının kurulmasını sağlamaktadır. Soyabağının reddi ve babalık davası yine aynı doğrultuda medeni kanun içinde değerlendirilmektedir.
DNA Testi İçin Mezar Açılma İşlemi Nedir?
Miras davalarında kişinin ölmüş muris ile babalık bağının kurulması bir diğer ifadeyle ölmüş baba ile soybağının kurulması için mezar açtırma işlemlerine rastlanmaktadır.
Türk hukuk sistemi içinde fekk – i kabir olarak anılan bu işlem genellikle kişinin ölümünün şüpheli olması durumunda, ölüm sebebinin tespiti için yapılmaktadır. Ancak bazı durumlarda soybağının kurulması ve kişinin mirasçılık iddialarının DNA testi ile kanıtlanması adına mahkeme tarafından mezar açtırma işlemi yapılabilmektedir.
Mezar açılma işlemi ile soybağının tespiti yalnızca mahkeme kararıyla olmaktadır. Şayet mahkeme soybağının tespiti için DNA testi yapılmasını gerekli görürse işlem gerçekleştirilebilir.
Ölmüş baba soybağı ve mezarın açılması zaman zaman tartışmalara yol açmaktadır. Ancak belirli durumlarda mahkeme tarafından bu kararın verilmesi hukuki açıdan fayda sağlamaktadır.