Telefona Çıkmamak ve Aramamak Boşanma Sebebi Sayıldı!
Boşanma Davaların Emsal Karar! Telefona Çıkmamak ve Aramamak Boşanma Sebebi Sayıldı!
Yargıtay tarafından boşanma davalarını etkileyecek emsal niteliğinde yeni bir karar verilmiştir. Yargıtay tarafından boşanma davaları için emsal niteliğinde kararın verilmesine neden olan somut olayda; eşini ailesinin yanına gönderdikten sonra, eşini aramayan veya telefonlarına çıkmayan kişinin, boşanma kusurlu olduğuna karar verilmiştir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından verilen kararda; evlilik birliği ve müşterek hayatı sürdürmeleri beklenmeyen davranışlarla sarsan davranış olarak nitelendirilmiştir. Bu karar doğrultusunda boşanma davasında direnme kararı da bu olaya bağlı olarak kuruldan onay almıştır.
Telefona Çıkmamak ve Aramamak Boşanma Sebebi Sayıldı!
Yargıtay’a kadar taşınan boşanma davasında; davacı koca O.Z.Y tarafından karısı B.Y’ye dava açılmıştır. Davaya konu somut olay ise Konya’ya ailesinin yanına gönderilen B.Y. kocasının ailesine ve kocasına hakaret ettiği, görüşmekten kaçındığı, kayınvalidesinin evliliğe sürekli müdahale ettiği ve evi sebepsizce terk ettiği gerekçesiyle çocukların velayetlerinin babaya verilmesi talep edilmiştir.
O.Z.Y tarafından açılan boşanma davasında davalı taraf olan B.Y. davaya gerekçe olarak gösterilen unsurların bulunmadığı, rıh sağlığının yerinde olduğu ve ailesinin yanına kocasının isteği ve rızası ile gittiğini, davacının telefonlara çıkmadığı, B.Y’nin avukatı tarafından savunulmuştur. Kadının eşini ve çocuklarını çok sevdiği ileri sürülerek davanın reddi talep edilmiştir. Davanın kabulü halinde; 1.000 TL kendisi için, 750 TL çocukları için nafaka ile 50 bin TL maddi, 50 bin TL manevi olmak üzere toplam 100 bin TL tazminat talep edilmiştir.
Yargıtay’ın Bozma Kararına Mahkeme Direndi
Konya Aile Mahkemesi tarafından söz konusu dava için tarafların her ikisinin de eşit kusurlu olduğuna karar verilmiştir. Çocukların velayeti mahkeme tarafından anneye verilmiş ve hem eşit kusura dayanarak hem de kadının yeterli gelire sahip olması nedeniyle mahkeme tarafından nafaka ve tazminat talebi reddedilmiştir.
Kararın temyiz edilmesinin ardından Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından, evlilik birliğinin temelden sarsıldığı gerekçe gösterilerek mahkeme tarafından verilen karar bozulmuştur. Yargıtay’ın bozma kararı vermesine rağmen mahkeme kararında direnmiştir. Mahkeme tarafından mahkemenin vermiş olduğu karar gerekçeleri ile birlikte yeniden incelenmesi için dosyayı Yargıtay 2. Hukuk Dairesine göndermiştir.