Temsil Yetkisinin Sınırlandırılması

Temsil Yetkisinin Sınırlandırılması
Temsil Yetkisinin Sınırlandırılması Kaldırılması Eşlerden her biri, ortak yaşamın devamı süresince ailenin sürekli ihtiyaçları için evlilik birliğini temsil eder. Ailenin diğer ihtiyaçları için eşlerden biri, birliği ancak aşağıdaki hallerde temsil edebilir: Diğer eş veya haklı sebeplerle hakim tarafından yetkili kılınmışsa, *Birliğin yararı bakımından...
Temsil Yetkisinin Sınırlandırılması Kaldırılması, Türk toplumunda ve tüm dünya toplumlarında aile, sosyal yapının en temel parçasıdır. Aile birliği üzerine toplumlarda birçok gelenek görenek mevcut olduğu gibi kanunlarla da ailelerin birliği desteklenmektedir. Ancak 'yuvayı dişi kuş yapar', 'erkek evinin direğidir' gibi sözler ve geleneklerin Türk Medeni Kanun'unda pek de yeri yoktur. Söz konusu hukuk ve adalet olduğunda cinsiyetinin ne olduğuna bakılmaksızın herkes kanunlar önünde eşittir. Erkek ile kadının hayatlarını birleştirmiş olması da bu eşitlik ilkesini değiştirmez. Öyle ki 4721 sayılı Türk Medeni Kanun'unda evlilik birliğinin temsil bağlamında eşlerin her biri eşit derecede yetkilidir.

Aile birliğini temsil etme yetkisi nedir?

Eşlerin ortak yaşamları yani evlilik bağları devam ettikçe, ailenin barınma, güvenlik, beslenme, eğitim, sosyalleşme gibi devamlı ihtiyaçlarının giderilmesinde her iki tarafında evlilik birliğini temsil etme yetkisi söz konusudur.

Temsil Yetkisinin Sınırlandırılması Nedir

Aile hukukunda, aile birliğine yönelik temsil yetkisinin sınırlandırılması ve kaldırılması için özel şartların oluşması gerekmektedir. [caption id="attachment_13826" align="aligncenter" width="500"] Temsil Yetkisinin Sınırlandırılması[/caption] Örneğin ailenin sürekli ihtiyaçları arasında olmayan yazlık satın alınması, otomobil satın alınması ev kiralanması gibi durumlardan bazı özel durumlarda eşlerden birisi aile birliğini temsil edebilir. Bunlar; bir tarafın eşine yetki verdiği durumlar, hakimler tarafından temsil yetkisinin verildiği durumlarda, yaşanacak olan gecikmede aile birliğinin yararını ispatlandığı durumlarda ve eşin hastalık ya da çeşitli gerekçelerle orada bulunmadığı için rızasının alınamadığı durumlardır.

Aile hukukunda Eşin Temsil Yetkisinin Sınırlandırılmasının Sonuçları

Özetleyecek olursak, sürekli ihtiyaçlar dışında kalan diğer tüm ihtiyaçlarda eşler bir diğerinin rızası olmadan tek başına karar alma yani evlilik birliğini tek başına temsil etme yetkisine sahip değildir. Bu sürece ilişkin davalarda, eşlerin birisinin temsil yetkisini aştığı ya da bu yetkisini kullanmada yetersiz kaldığı tespit edilirse, diğer tarafın dava açması durumunda hakkında dava açılan eşin aile birliğini temsil yetkisi kaldırılabilir ya da temsil yetkisi sınırlandırılabilir. Temsil yetkisi kaldırılan ya da sınırlandırılan eş, için diğer eşin aldırmış olduğu bu karar davayı açan eşin duyurusuyla üçüncü kişilere aktarılır. Örneğin, ailenin ortak mülkiyetindeki konutta oturan kiracıya, eşinin aile birliğini temsil yetkisinin kaldırıldığını söyleyerek, kira ödemelerini kendi hesabına yapılmasını talep etmesi gibi…

Aile hukukunda Eşin Temsil Yetkisinin

Ailenin korunması hakkında alınan tedbir içinde yer alan bu hususlar, ortadan kalmış ise  aile mahkemesi kararı ile eşin tasarruf yetkisinin sınırlandırılması talebi kaldırıla bilinir. Bu tedbir kaldırılmasını hakim kendiliğinden yapacağı gibi eşin başvurusu ile de kaldırılır.

Bu haber toplam 218 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara