Türkiye'de Boşanma Davası Açmak

Türkiye'de Boşanma Davası Açmak
Türkiye'de Boşanma Davası Açmak | Türk Hukukunda ve Uygulamasında Boşanma ve TMK’nin ve 4722 Sayılı Kanunun Koyduğu Temel Esaslar çerçevesinde, Boşanma tarif etmek gerekirse, geçerli olarak kurulmuş bir evlilik birliğinin, çekişmeli ya da çekişmesiz bir yargılama süreci sonunda, yetkili ve görevli mahkeme tarafından sonlandırılması işlemidir. Türkiye'de Boşanmanın...
Türkiye'de Boşanma Davası Açmak | Boşanma, evliliğin mahkeme tarafından sona erdirilmesidir. Boşanma davaları çekişmeli ve anlaşmalı olarak ikiye ayrılır. Boşanma talebinin taraflardan sadece birinden gelmesi halinde boşanma davası çekişmeli olacaktır. Tarafların boşanma konusunda anlaşmaya varmaları halinde ise boşanma, anlaşmalı olacaktır. Çekişmeli boşanma sebepleri Türk medeni kanununda düzenlenmiştir. Bunlar:

Türkiye'de Boşanma Davası Açmak ve Sebepleri

Zina ve Ciddi İstismar:

Türkiye'de Boşanma Davası Açmak | Bu durumda, eş boşanma sebebinin bilgi tarihinden itibaren altı aylık bir süre içinde boşanma davası açabilir.

Haysiyetsiz Yaşam Tarzı:

Türkiye'de Boşanma Davası Açmak | Bir eş bir suça karışmış ya da  hayasız hayat sürmüşse, birlikte yaşama artık çekilmez hale geleceğinden, bu nedenle boşanma davası her zaman açılabilir.

Terk:

Türkiye'de Boşanma Davası Açmak | Bir eş, diğerini evlilik yükümlülüklerini yerine getirmemek amacıyla bırakmışsa veya bu nedenlerden dolayı, ortak evden kötü bir şekilde kovulursa, terk edilmiş veya yerinden edilmiş eş boşanma davası açabilir. Bununla birlikte, terk edilmiş eş, daha önce mahkemeye sunulmuş olan bir geri dönüş başvurusu başarısız olana ve ayrılma en az altı ay sürene kadar, terk nedeni ile boşanma davası açamaz.

Akıl Hastalığı:

Türkiye'de Boşanma Davası Açmak | Bir eş, onunla birlikte yaşamayı kabul edilemez kılan bir zihinsel rahatsızlıktan mustarip ise, ortak boşanmayı sunabilir. Bununla birlikte, hastalık bir uzman görüşü tarafından belirlenmeli ve aynı zamanda iyileştirilemez olarak kabul edilmelidir.

Evliliğinin Temelinden Sarsılması:

Türkiye'de Boşanma Davası Açmak | Boşanmayı talep eden eş, mevcut anlaşmazlıkların düzelemeyecek seviyede olduğunu ve uzlaşma ihtimalinin olmadığını mahkemeye kanıtlayabilirse, herhangi bir boşanma nedenine dayanmaksızın boşanma talebinde bulunabilir. Yukarıda belirtilen boşanma gerekçelerinin yanı sıra, taraflar karşılıklı anlaşma ile boşanabilirler.

Anlaşmalı Boşanma:

Türkiye'de Boşanma Davası Açmak | Anlaşmalı boşanmada ise taraflar, kendi aralarında bir protokol düzenleyip, bu protokol maddelerine uygun olarak boşanırlar. Taraflar protokolde, velayet, nafaka, tazminat, ziynet gibi konuları düzenlemek zorundadırlar. Taraflar protokolü hür iradeleri ile kabul etmeli ve imzalamalıdır. Aksi takdirde boşanma reddedilir.

Tanıma ve Tenfiz:

Tarafların yurt dışında evli olmaları ve bu evliliğin bitmesi halinde, yabancı mahkeme kararının tanıma ve tenfizinin yapılması gerekir. Böylece, taraflar Türkiye’de de boşanmış olarak kabul edilecektir.

Bu haber toplam 281 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara