Anlaşmalı Boşanma Bir Yıl Şartı | Türkiye’de açılan boşanma davalarından en önde geleni anlaşmalı boşanma davası türüdür. Anlaşmalı boşanma taraflar arasında yapılan protokol ile anlaşmaları durumunda gerçekleşmektedir. Anlaşmalı Boşanma Bir Yıl Şartı Anlaşmalı boşanma şartlarında en önemlisi ise evliliğin en az bir yıl olması şartı bulunmaktadır.
Eğer evlilik bir yılını doldurmadan anlaşmalı boşanma açılmış ise çekişmeli boşanma davasına dönüşür. Eşler anlaşmalı boşanma davasını açarken bir yıl şartına özellikle dikkat etmelidir. Evli çiftlerin anlaşmalı boşanma haklarından yararlanabilmesi için bazı kanunlar bulunmaktadır.
Çift anlaşmalı boşanma kanunundan yararlanabilmek için en az bir yıl süre ile evli kalmış olmalı, boşanmanın gerçekleşebilmesi için evlilikle ilgili her konuda ortak bir karara varmış ve bu kararları bir anlaşma ile bağlamış olmalı, tarafların her ikisinin de duruşma gününde mahkemede hazır bir şekilde bulunması gerekmektedir.
Tüm bunların gerçekleştirilmesine rağmen bazı durumlarda hakim anlaşmalı boşanma için hazırlanmış olan protokolün bazı maddelerini uygun bulmayabilir. Bu durumda hakimin bazı maddeler üzerinde değişiklik yapma hakkı bulunmaktadır. Eğer yapılan değişiklikleri her iki tarafta kabul ederse boşanma resmi olarak gerçekleşebilmektedir.
Yargıtay Kararı – Anlaşmalı Boşanma Bir Yıl Şartı
Türk Medeni Kanununun 166 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında öngörülen bir yıllık süre şartının da gerçekleşmemiş olması nedeniyle davanın reddine karar verilmesi gerekirken, 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 166 ncı maddesinin birinci fıkrasında, evlilik birliğinin, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede sarsılmış olması halinde, eşlerden her birinin boşanma davası açabileceği hüküm altına alınmıştır. İncelenen boşanma dava dosyasında, eşler evlilik birliğinin temelinden sarsıldığına dair bir ispat ileri sürülmediği, ancak tarafların boşanma hususunda anlaştıkları belirterek dava açtıkları görülmektedir.
Anlaşmalı boşanma Medeni Kanunun 166 ncı kısmında açıklandığı üzere, anlaşmalı boşanmak için evliliklerin en az bir yıl sürmüş olması, eşlerin birlikte başvurması, veya bir eşin açılmış diğer eşin davasını kabul etmesi durumunda evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olabileceği kabul görmektedir. Dosyadaki nüfus kayıtları incelendiğinde, .. tarihinde evlendikleri görülmüştür, Evlenme tarihi ve dava tarihleri incelendiğinde, anlaşmalı boşanmanın en önemli şartı olan bir yıllık yasal süre dolmamıştır.
SORULAR
esımle 20 senelık evlıyız anlasmalı bosanmak ıstıyoruz.8yasında okuyan kızıma ıstırak nafakası ve asgarı ucretle calısan esıme yoksulluk nafakası olarak emeklı maasımın tamamını verebılırmıyım.donus olursa sevınırım
Iyi günler. Isvicrede anlaşmali boşandik. Tanima tenfiz davasi açacağiz. Eski eşimle bu sürecin en kisa sürede sonlanmasini istiyoruz. Mahkeme kararini ve apostil tercüme edip pazartesi konsoloslukta onaylayacağiz… bize 2 avukat lazim.. mahkeme ve avukat ücretleri ne kadar tutar.. ücret konusunda anlaşirsak 2 avukat ismini bize bildirin pazartesi vekaletleri ve evraklari size yolluyalim. En hizli şekilde boşanmamizin Türkiye de taninmasini istiyoruz.Toplam masraf ne kadar olur? Ne kadar sürer ? beni bir zahmet bilgilendirin…