1 Yıl Dolmadan Boşanma Davası Açılır mı?

1 Yıl Dolmadan Boşanma Davası Açılır mı?

1 Yıl Dolmadan Boşanma Davası Açılır mı? Evlilik sorunlarının artık uzlaşma sağlanamayacak bir noktaya geldiğinde boşanma davası söz konusu olmaktadır.

Boşanma davaları ile çiftler ayrılıp kanun önündeki evli tanımlarını yitirirler.

Boşanma Dava Türleri Nelerdir?

Boşanma davaları anlaşmalı veya çekişmeli davalar olarak ikiye ayrılmaktadır. Anlaşmalı boşanma davaları tarafların ortak karar neticesinde boşanma kararı aldıkları davaları denilir.

Bu davalar kısa sürede sonuçlanmaktadır. Ancak tarafların her konuda uzlaşı sağlamaları gerekir. Mahkeme önünde görüş ayrılıkları belirirse dava çekişmeli davaya dönüşür.

Çekişmeli boşanma davaları ise taraflar arasında uzlaşının olmadığı ve birtakım konularda ortak karar alamadıkları davalara denilmektedir.

Yasa gereği anlaşmalı boşanma davaları ancak 1 yıl ve üzerinde evli kalınan durumlarda açılabilmektedir. Bu sürenin altında kalan davalar çekişmeli dava olarak geçer. Ancak belirli durumlarda anlaşmalı şekilde de bir yıl dolmadan boşanma davası açılabilir.

 1 Yıl Dolmadan Boşanma Davası Açılır mı?

Elbette boşanma kararı neticesinde iki taraf da aynı görüş içindeyse ve bir yılı aşkın bir süredir evlilerse anlaşmalı boşanma davası açmak gerekir. Fakat görüş birliği sağlanmıyorsa çekişmeli boşanma davasının açılması gerekmektedir. Ayrıca uzlaşı dahilinde bir yıl dolmadan da anlaşmalı boşanma davası açmak olasıdır.

1 Yıl Dolmadan Anlaşmalı Boşanma Davası Açmak

Belirlenen şartlar gereği anlaşmalı boşanma davası açmak için en az bir (1) yıl evli kalınması gerekmektedir.

Bu süre sonunda taraflar aralarında uzlaşıya vardılarsa dava açılabilir. Ancak uygulamada farklılıklar söz konusudur. Bu farklılıklar;

  • 1 yıl dolmadığı halde tanık çağrılabilir; taraflar bir yıldır evli olmamalarına rağmen uzlaşıya varıp boşanma kararı alabilirler. Bunun için mahkemeye tanık çağrılır ve aralarındaki sorunlar üçüncü şahıs tarafından mahkemeye sunulursa mahkeme ilk celsede boşanma kararı verebilir. Sürecin nasıl işleyeceğine dair avukattan destek almak tarafların yararına olacaktır. Böylesi bir davaya karar verildiyse dava açılmadan önce durum mutlaka izah edilmelidir aksi takdirde uzun vadeli bir tarihe duruşma verilebilir.
  • 1 yıl dolmadığı için açılan çekişmeli boşanma davasını çevirme; yasa gereği bir yıl dolmadan anlaşmalı boşanma davası açılamadığı için ayrılmaya karar vermiş taraflar çekişmeli boşanma davası başvuru yaparak bir yıllık sürenin dolmasını bekleyebilir. Evlilik tarihinden itibaren geçerli olan bir yıllık sürenin dolması halinde taraflar davayı anlaşmalı boşanma davasına çevirebilirler.  

Bu ölçütler doğrultusunda kağıt üstünde çekişmeli olarak görünen davanın anlaşmalı boşanma davasına dönüştürülmesi mümkündür. Taraflar durumu açıklık ile hakime mutlaka anlatmalıdırlar ve boşanma dilekçesinde durumdan bahsetmelidirler.

1 Yıl Dolmadan Açılan Boşanma Davalarında Masrafı Kim Öder?

Bir yıllık süre dolmadan açılan boşanma davaları masrafı davayı açan taraf tarafından ödenir. Ama zaten çift boşanmak istiyorsa kendi aralarında bu masrafları karşılayacaktır.

Dava açıldıktan sonra dava çekişmeli boşanma olarak bittiyse yasal olarak masrafları ödeme sorumluluğu davayı açana aittir. Anlaşmalı boşanma davasında ise masraflar iki tarafın sorumluluğundadır.

Anlaşmalı Boşanmada Nelere Dikkat Edilmeli?

Anlaşmalı boşanmada dikkat edilmesi gerekenler önemlidir. Aksi halde anlaşmalı olarak boşanmak isteyen çiftlerin davaları kabul edilmeyebilir. Bu durum genellikle davanın uzaması ile sonuçlanır. Anlaşmalı olarak boşanmak isteyen çiftler başvuru yapmak için uygun aday olup olmadıklarını kontrol etmeliler.

Evliliklerinin ne kadar sürdüğü, boşanmanın sonucunda oluşacak sonuçlar hakkında ne gibi fikir ayrılıklarına vardıkları ve diğer bir çok konu detaylı olarak ele alınmalıdır. Anlaşmalı boşanma davası için uygun olduğunu tespit eden adaylar ikinci basamak olarak emin olduktan sonra başvuru yapmalılar.

Anlaşmalı Boşanmanın Gerçekleşmesi için Aranılan Şartlar Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma dava süresinin kısa olması ve genellikle tek celsede bittiği için çiftler tarafından tercih edilir. Ne var ki bütün çiftler anlaşmalı boşanma için gerekli şartları taşımamaktadır.

Her şeyden önce başvurunun usulen reddedilmemesi açısından çiftlerin ne zamandır evli olduklarını tespit etmeleri gerekir. 1 seneden kısa süredir evli olan çiftler anlaşmalı olarak boşanamazlar. Buna ek olarak her iki tarafın her konuda uzlaşmış olması gerekir.

Bu haber toplam 280 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara